Ce randament a avut în 2024 fiecare din cele 10 fonduri de pensii facultative Pilon III, acolo unde românii decid singuri cât să contribuie lunar pentru economiile de bătrâneţe
Zece fonduri de pensii facultative Pilon III, cele la care salariaţii români pot decide nivelul contribuţiei lunare între câteva zeci de lei şi până la 15% din venitul brut lunar, sunt prezente în România, fiind în mare parte administrate de aceleaşi societăţi care investesc şi pentru fondurile de pensii obligatorii Pilon II.
Din rândul celor zece fonduri, două sunt cu un grad ridicat de risc, adică au expunere mai mare pe segmentul de acţiuni şi o performanţă legată de dinamica Bursei de Valori, iar opt sunt catalogate ca fiind cu un grad mediu de risc, cu plasamente mai mari spre zona instrumentelor cu venit fix. Cele două fonduri cu grad ridicat de risc – NN Activ şi AZT Vivace – au înregistrat în 2024 randamente de 5,4% respectiv 6%, arată calculele realizate de ZF de la ASF.
NN Activ are circa 81.500 de participanţi şi 706 mil. lei active iar AZT Vivace, al Allianz Ţiriac Pensii Private, are 23.000 de participanţi şi 181 mil. lei active. Cele mai recente date arată că NN Activ avea 62% în titluri de stat şi 30% în acţiuni iar AZT Vivace 54% şi 34%.
Din plaja fondurilor P3 cu un grad mediu de risc, randamentele au fost de la 3% pentru Esential al Carpathia, la 3,5% Raiffeisen Acumulare, 4% NN Optim la 4,9% BRD Medio, arată datele din tabelul alăturat.
Circa 832.000 de participanţi erau în fondurile de pensii facultative P3 la final de decembrie 2024, comparativ cu 710.000 de persoane la decembrie 2023. Activele celor 10 fonduri au fost la final de 2024 de aproximativ 5,5 mld. lei, faţă de 4,7 mld. lei în urmă cu un an.
La Pilonul 3 de pensii facultative pot contribui toţi românii care înregistrează venituri de natură profesională (salariaţi şi cei cu activităţi independente, asimilaţi salariaţilor), dar şi angajatorii, care pot oferi contribuţii suplimentare la Pilonul 3 în numele salariaţilor, ca parte a pachetului de beneficii extrasalariale, potrivit Asociaţiei Pensilor Administrate Privat (APAPR).
Participanţii la Pilonul 3 îşi pot retrage banii acumulaţi oricând după împlinirea vârstei de 60 de ani, ei putând să contribuie în continuare şi după această vârstă. Banii economisiţi în Pilonul 3 pot fi primiţi fie ca plată unică, fie în tranşe lunare egale pe durata a cel mult 5 ani. În cazul nefericit al decesului participantului, banii acumulaţi în Pilonul 3 revin moştenitorilor legali sau testamentari.
Pe întreaga durată de funcţionare (2007-2024), fondurile de pensii facultative au generat un randament mediu anual de 6%, comparativ cu o rată medie anuală a inflaţiei de 4,6%, conform calculelor APAPR. În termeni monetari, Pilonul 3 a generat un câştig pentru participanţi în valoare de 1,45 miliarde de lei (291 mil. euro), net de toate comisioanele, în plus faţă de contribuţiile primite în administrare.
În prezent, contribuţiile la Pilonul 3 sunt deductibile în limita a 400 EUR / an atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru angajatori.
“Din păcate, plafonul de deductibilitate nu a mai fost majorat din 2009 şi până în prezent, reducând atractivitatea sistemului şi descurajând economisirea suplimentară pentru bătrâneţe. În acest context, APAPR salută promisiunea Guvernului de a majora acest plafon, potrivit programului de guvernare asumat. Majorarea deductibilităţii fiscale pentru Pilonul 3 este de natură să încurajeze atât persoanele fizice cât şi companiile să contribuie pentru venituri suplimentare la retragerea din activitate, reducând în acelaşi timp presiunea pe sistemul public de pensii”.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro