Ce s-a întâmplat cu peste 1,6 milioane poliţe City Insurance din cele 3,1 milioane de poliţe din 2021
City Insurance, fostul lider al pieţei asigurărilor şi cel mai mare asigurător RCA, aflat acum în procedură de faliment, mai are 1,44 milioane de poliţe active, în condiţiile în care aproximativ 1,6 milioane de poliţe au expirat, în timp ce 16.577 poliţe au fost închise din alte motive precum denunţare, neplată a ratei scadente sau radiere vehicul, a transmis Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la solicitarea ZF.
♦ După anunţul ASF privind deschiderea procedurii falimentului, City Insurance avea peste 3,1 milioane de poliţe active.
City Insurance, fostul lider al pieţei asigurărilor şi cel mai mare asigurător RCA, aflat acum în procedură de faliment, mai are 1,44 milioane de poliţe active, în condiţiile în care aproximativ 1,6 milioane de poliţe au expirat, în timp ce 16.577 poliţe au fost închise din alte motive precum denunţare, neplată a ratei scadente sau radiere vehicul, a transmis Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la solicitarea ZF.
„Poliţele Societăţii de Asigurare-Reasigurare City Insurance au încetat ca urmare a împlinirii termenului de valabilitate. Practic, acestea au expirat. Conform evidenţelor transmise de societate, până la această dată, 16.577 de poliţe au fost închise din alte motive, precum: denunţare, înstrăinare/radiere vehicul, neplată rate scadente“, au explicat reprezentanţii ASF.
Din cele 1,44 milioane de poliţe încă active ale City Insurance, 1,12 milioane sunt poliţe RCA şi 321.630 sunt poliţe non RCA.
Deşi a început numărătoarea inversă în ceea ce priveşte valabilitatea acestor poliţe, dat fiind că Tribunalul Bucureşti a demarat oficial procedura de faliment a companiei City Insurance pe data de 9 februarie 2022, iar poliţele mai pot rămâne valabile maximum 90 de zile, până atunci posibilitatea ca dosarele de daună şi cererile de plată să continue să se adune sunt foarte mari.
Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), care a preluat datele contabile ale City Insurance odată cu retragerea autorizaţiei companiei de către ASF şi promovarea procedurii de faliment, a publicat două liste la începutul lunii decembrie 2021, în care se regăseau numărul total al poliţelor City Insurance şi numărul total al dosarelor de daună deschise de către păgubiţii City Insurance în baza poliţelor până la momentul acela.
Astfel, City Insurance avea atunci 3.133.398 poliţe active şi peste 191.000 dosare de daună deschise.
Având în vedere că din cele peste 3,1 milioane de poliţe au mai rămas 1,44 milioane, din care 1,12 milioane sunt pe zona RCA, iar din cele peste 191.000 dosare de daună s-au soluţionat până la data de 10 februarie 2022 un număr de 7.936, înseamnă că mai sunt cel puţin 183.000 dosare de daună deschise.
Dacă din cele 3,1 milioane de poliţe s-au întocmit aproximativ 191.000 dosare de daună, însemnând că circa 6% din poliţele care erau active s-au transformat în dosare de daună, pentru 1,44 milioane de poliţe active acum, adică jumătate din câte erau în urmă cu 5 luni, putem presupune că cel puţin jumătate din dosarele de daună care au fost întocmite pentru 3,1 milioane de poliţe, respectiv circa 90.000, ar putea apărea în următoarea perioadă.
În ceea ce priveşte plăţile efectuate de FGA până acum, de la data de 29 noiembrie 2021, momentul în care au început plăţile, până la data de 10 februarie 2022, FGA a efectuat plăţi în valoare totală de 55,57 mil. lei, pentru 7.936 cereri de plată. Conform estimărilor pe baza evidenţelor contabile ale FGA, suma de plată în pentru păgubiţii City se ridică la 1,53 mld. lei.
Pentru a veni în întâmpinarea presiunii pe care părbuşirea City o are şi o va avea în anii următori asupra FGA, ASF a adoptat o normă prin care contribuţiile companiilor de asigurări generale la FGA au crescut cu 1,5 puncte procentuale, până la 2,5% din subscrierile încasate.
Deşi contribuţiile companiilor care activează pe zona asigurărilor de viaţă rămân deocamdată la un nivel al contribuţiilor de 0,4% din subscrierile încasate, majorarea pe zona asigurărilor generale se va resimţi în buzunarele românilor în condiţiile în care vor plăti mai mult la poliţele de asigurare RCA sau de alt tip.
Fondurile de care dispune FGA sunt, în generale, alimentate de contribuţiile anuale ale asigurătorilor, care de obicei sunt plătite lunar pentru a păstra un flux constant de alimentare a Fondului. Având în vedere că aceste contribuţii, care până acum se aflau la un nivel de 1% pe zona asigurărilor generale şi 0,4% pe zona asigurărilor de viaţă se reflectă de obicei în preţul oferit de asigurători. Prin urmare, o majorare a contribuţiilor, va avea un impact asupra preţului poliţelor, în special pe zona sigurărilor auto.
Falimentul City Insurance, cel mai mare asigurător din piaţă, cu o cotă de piaţă de peste 20% şi aproape jumătate din piaţa RCA, a produs un haos în piaţa asigurărilor, şi în special la nivelul segmentului RCA. După retragerea autorizaţiei de funcţionare şi anunţul ASF privind demararea promovării procedurii de faliment a companiei, preţurile la poliţele RCA s-au dublat, chiar triplat.
Efectele care au urmat după prăbuşirea City au fost grave, ca şi în cazul celorlalte companii falimentare Astra şi Carpatica, care au avut probleme similare şi au ajuns în pragul falimentului. Diferenţa dintre falimentele Astra şi Carpatica şi† cel al City Insurance este mărimea. City Insurance ajunsese la peste 3,1 milioane de poliţe şi afaceri de peste 2,3 mld. lei, cât celelalte două companii falimentare, Astra şi Carpatica la un loc.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro