Ce s-a întâmplat cu peste 1,6 milioane poliţe City Insurance din cele 3,1 milioane de poliţe din 2021

Autor: Mircea Nica Postat la 17 februarie 2022 263 afişări

City Insurance, fostul lider al pie­ţei asigurărilor şi cel mai mare asi­gurător RCA, aflat acum în pro­ce­du­ră de faliment, mai are 1,44 milioane de poliţe active, în condiţiile în care aproxi­mativ 1,6 milioane de poliţe au ex­pirat, în timp ce 16.577 poliţe au fost închise din alte motive pre­cum de­nunţare, ne­plată a ratei sca­dente sau radiere ve­hi­cul, a trans­mis Au­to­ri­ta­tea de Supra­ve­­ghe­re Fi­nan­cia­ră (ASF) la solici­tarea ZF.

Ce s-a întâmplat cu peste 1,6 milioane poliţe City Insurance din cele 3,1 milioane de poliţe din 2021

♦ După anunţul ASF privind deschiderea procedurii falimentului, City Insurance avea peste 3,1 milioane de poliţe active.

City Insurance, fostul lider al pie­ţei asigurărilor şi cel mai mare asi­gurător RCA, aflat acum în pro­ce­du­ră de faliment, mai are 1,44 milioane de poliţe active, în condiţiile în care aproxi­mativ 1,6 milioane de poliţe au ex­pirat, în timp ce 16.577 poliţe au fost închise din alte motive pre­cum de­nunţare, ne­plată a ratei sca­dente sau radiere ve­hi­cul, a trans­mis Au­to­ri­ta­tea de Supra­ve­­ghe­re Fi­nan­cia­ră (ASF) la solici­tarea ZF.

„Poliţele So­cie­­tăţii de Asi­gu­ra­re-Reasigurare City Insurance au încetat ca urmare a împlinirii ter­me­nului de valabi­li­ta­te. Practic, acestea au expirat. Con­form evidenţelor trans­mise de societate, până la această dată, 16.577 de poliţe au fost închise din alte motive, precum: de­nunţare, înstrăinare/radiere vehicul, ne­plată rate scadente“, au explicat reprezentanţii ASF.

Din cele 1,44 milioane de poliţe încă active ale City Insurance, 1,12 mi­lioane sunt poliţe RCA şi 321.630 sunt poliţe non RCA.

Deşi a început numărătoarea in­versă în ceea ce priveşte valabili­tatea aces­tor poliţe, dat fiind că Tribunalul Bucu­reşti a demarat oficial proce­du­ra de faliment a companiei City In­surance pe data de 9 februarie 2022, iar poliţele mai pot rămâne valabile ma­ximum 90 de zi­le, până atunci po­si­bilitatea ca do­sa­rele de daună şi ce­rerile de plată să con­tinue să se adu­ne sunt foarte mari.

Fondul de Ga­ran­tare a Asigu­ra­ţilor (FGA), care a pre­luat datele con­tabile ale City In­surance odată cu re­tra­gerea autori­za­ţiei companiei de către ASF şi promovarea pro­ce­durii de fali­ment, a publicat do­uă liste la înce­putul lunii decembrie 2021, în care se regăseau numărul total al poliţelor City Insurance şi numărul total al dosarelor de daună deschise de către păgubiţii City Insurance în baza poliţelor până la momentul acela.

Astfel, City Insurance avea atunci 3.133.398 poliţe active şi peste 191.000 dosare de daună deschise.

Având în vedere că din cele peste 3,1 milioane de poliţe au mai rămas 1,44 milioane, din care 1,12 milioane sunt pe zona RCA, iar din cele peste 191.000 dosare de daună s-au soluţionat până la data de 10 februarie 2022 un număr de 7.936, înseamnă că mai sunt cel puţin 183.000 dosare de daună deschise.

Dacă din cele 3,1 milioane de poliţe s-au întocmit  aproximativ 191.000 dosare de daună, însemnând că circa 6% din poliţele care erau active s-au transformat în dosare de daună, pentru 1,44 milioane de poliţe active acum, adică jumătate din câte erau în urmă cu 5 luni, putem presupune că cel puţin jumătate din dosarele de daună care au fost întocmite pentru 3,1 milioane de poliţe, respectiv circa 90.000, ar putea apărea în următoarea perioadă.

În ceea ce priveşte plăţile efectuate de FGA până acum, de la data de 29 noiembrie 2021, momentul în care au început plăţile, până la data de 10 februarie 2022, FGA a efectuat plăţi în valoare totală de 55,57 mil. lei, pentru 7.936 cereri de plată. Conform estimărilor pe baza evidenţelor contabile ale FGA, suma de plată în pentru păgubiţii City se ridică la 1,53 mld. lei.

Pentru a veni în întâmpinarea presiunii pe care părbuşirea City o are şi o va avea în anii următori asupra FGA, ASF a adoptat o normă prin care contribuţiile companiilor de asigurări generale la FGA au crescut cu 1,5 puncte procentuale, până la 2,5% din subscrierile încasate.

Deşi contribuţiile companiilor care activează pe zona asigurărilor de viaţă rămân deocamdată la un nivel al contribuţiilor de 0,4% din subscrierile încasate, majorarea pe zona asigurărilor generale se va resimţi în buzunarele românilor în condiţiile în care vor plăti mai mult la poliţele de asigurare RCA sau de alt tip.

Fondurile de care dispune FGA sunt, în generale, alimentate de contribuţiile anuale ale asigurătorilor, care de obicei sunt plătite lunar pentru a păstra un flux constant de alimentare a Fondului. Având în vedere că aceste contribuţii, care până acum se aflau la un nivel de 1% pe zona asigurărilor generale şi 0,4% pe zona asigurărilor de viaţă se reflectă de obicei în preţul oferit de asigurători. Prin urmare, o majorare a contribuţiilor, va avea un impact asupra preţului poliţelor, în special pe zona sigurărilor auto.

Falimentul City Insurance, cel mai mare asigurător din piaţă, cu o cotă de piaţă de peste 20% şi aproape jumătate din piaţa RCA, a produs un haos în piaţa asigurărilor, şi în special la nivelul segmentului RCA. După retragerea autorizaţiei de funcţionare şi anunţul ASF privind demararea promovării procedurii de faliment a companiei, preţurile la poliţele RCA s-au dublat, chiar triplat.

Efectele care au urmat după prăbuşirea City au fost grave, ca şi în cazul celorlalte companii falimentare Astra şi Carpatica, care au avut probleme similare şi au ajuns în pragul falimentului. Diferenţa dintre falimentele Astra şi Carpatica şi† cel al City Insurance este mărimea. City Insurance ajunsese la peste 3,1 milioane de poliţe şi afaceri de peste 2,3 mld. lei, cât celelalte două companii falimentare, Astra şi Carpatica la un loc.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
city insurance,
polite,
plati,
daune,
rca

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.