Ce scrie FT, cel mai puternic ziar european de business, despre situaţia din România: Mercenari în stilul Wagner voiau să producă haos în România
Candidatul de extremă dreapta la preşedinţia României, Călin Georgescu, a fost un ”client fidel” al unei ferme de cai de lângă Bucureşti, unde a învăţat să călărească un armăsar alb, aşa cum se vede într-unul dintre videoclipurile sale virale de campanie, în stilul preşedintelui rus Vladimir Putin.
Această fermă este acum în centrul atenţiei după ce s-a aflat că Georgescu a fost acolo sâmbătă cu mai mulţi bărbaţi care au fost arestaţi ulterior pentru port de arme şi suspectaţi că plănuiau să alimenteze tulburările din capitală.
„Acela este calul meu!”, a declarat luni reporterilor proprietarul fermei, Mohamed Jbara, făcând referire la videoclipul lui Georgescu, care făcea parte dintr-o campanie pe reţelele de socializare despre care autorităţile române spun că a fost ilegală şi, cel mai probabil, sponsorizată de Rusia.
Georgescu a câştigat primul tur al scrutinului prezidenţial din 24 noiembrie, dar Curtea Constituţională a ţării a luat decizia fără precedent de a anula turul doi programat pentru două săptămâni mai târziu, din cauza presupusei ingerinţe ruse.
Jbara a declarat că Georgescu a fost la ferma sa sâmbătă, în ajunul votului anulat, împreună cu alţi câţiva bărbaţi pe care nu îi cunoştea.
Autorităţile au demarat o anchetă împotriva liderului grupului armat, Horaţiu Potra, pentru „deţinere ilegală de arme şi muniţii şi incitare publică”. Cei 20 de asociaţi ai săi sunt, de asemenea, suspectaţi de aceste infracţiuni.
Georgescu a negat iniţial că îl cunoaşte pe Potra. Luni, când a fost confruntat cu fotografii care îi arătau împreună, el a declarat că nu îşi putea „aminti cu precizie” când l-a văzut ultima dată pe Potra şi a spus că a fost la ferma respectivă pentru a lua lecţii de echitaţie şi pentru a filma clipul.
„Dar asta nu înseamnă că am avut întâlnirile despre care se vorbeşte”, a declarat Georgescu la un post local de televiziune. „Eu am încredere doar în oamenii mei care servesc în Legiunea Străină. Dar domnul Potra nu este apropiat de mine”, a spus el.
Politicianul de extremă dreapta îşi chemase susţinătorii să i se alăture duminică în semn de protest faţă de votul anulat. Zeci de persoane au demonstrat alături de el în Mogoşoaia, o suburbie a Bucureştiului, în timp ce alte sute au ieşit în Bucureşti şi în alte oraşe.
Potra a declarat duminică reporterilor de la o secţie de poliţie din Ploieşti, la aproximativ 80 km nord de Bucureşti, că a fost arestat în timp ce se îndrepta spre capitală. Se îndrepta acolo „să votez, da”, a spus el, când a fost întrebat ce face.
Paramilitarul - care seamănă izbitor cu regretatul lider al grupării ruse Wagner, Evgheni Prigozhin - fusese membru al Legiunii Străine Franceze şi contractor militar în Republica Democrată Congo. Contingentul român din RDC este supranumit „Romeos”, potrivit altor contractori militari prezenţi în ţară.
Potra a fost eliberat din arestul preventiv marţi, după ce autorităţile au percheziţionat proprietăţile sale şi au găsit peste 2 milioane de euro în numerar, în diverse valute. El nu are voie să participe la nicio adunare publică şi trebuie să poarte o etichetă electronică. Avocata sa, Christiana Mondea, a refuzat să comenteze cu privire la originea acestor fonduri.
Poliţia a declarat că a găsit în maşina sa arme de foc, machete, săbii, o dronă profesională şi mai mult de 20 000 de euro în numerar, care „ar fi fost destinate să fie folosite pentru a incita unele persoane să comită infracţiuni în timpul unor adunări publice neautorizate şi pentru a le recompensa”.
Mondea a declarat pentru FT că Potra tocmai aterizase în România după ce lucrase în Congo, luase o maşină şi plecase spre Bucureşti pentru a-şi vedea copiii mici. Ea nu a putut explica armele aflate în posesia sa sau asocierea clientului său cu cei 20 de bărbaţi înarmaţi care au fost, de asemenea, arestaţi.
Antreprenorul român a candidat pentru funcţia de primar al oraşului său natal, Mediaş, la începutul acestui an, şi a declarat public că deţine o reţea extinsă de proprietăţi, precum şi 15 kg de lingouri de aur în valoare de peste 1 milion de dolari.
„Toată lumea îşi pune aceeaşi întrebare. Este cazul domnului Potra legat de campania domnului Georgescu? Dar acuzaţia adusă împotriva sa nu include acest lucru”, a declarat avocatul lui Potra. „Probabil că el ar fi votat pentru domnul Georgescu, dar asta nu este o infracţiune”.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro