Ce se mai întâmplă cu încercarea lui Trump să preia Groenlanda? Premierul Múte Egede: Groenlanda nu doreşte să fie americană sau daneză, ci independentă

Autor: Ştefan Stan Postat la 12 ianuarie 2025 13 afişări

Ce se mai întâmplă cu încercarea lui Trump să preia Groenlanda? Premierul Múte Egede: Groenlanda nu doreşte să fie americană sau daneză, ci independentă

Groenlanda nu doreşte să fie americană sau daneză, ci independentă, a declarat premierul insulei arctice la finalul unei săptămâni tumultuoase, după ce preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a refuzat să excludă utilizarea forţei pentru a prelua controlul asupra teritoriului, scrie FT. 

Múte Egede a afirmat că „status quo-ul nu este o opţiune” şi a subliniat dorinţa insulei vaste şi geopolitic cruciale, cu o populaţie de 57.000 de locuitori, de a avea „propria voce” prin obţinerea independenţei faţă de Danemarca şi respingerea încercărilor lui Trump de a cumpăra Groenlanda.

„Nu vrem să fim danezi, nu vrem să fim americani, vrem să fim groenlandezi”, a declarat Egede într-o conferinţă de presă, vineri.

Prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen, a declarat la aceeaşi întâlnire că dorinţa Groenlandei de independenţă este „legitimă şi de înţeles”, calificând totodată interesul SUA pentru teritoriul autonom drept „pozitiv”.

Frederiksen a adăugat că îşi doreşte să menţină împreună regatul Danemarcei, care include Danemarca, Groenlanda şi teritoriul autonom al Insulelor Feroe. „Personal, cred că dacă rămânem împreună, suntem mai puternici în jocul global”, a subliniat ea.

Trump a refuzat să excludă utilizarea forţei militare împotriva unui aliat NATO pentru a aduce Groenlanda sub controlul SUA, într-un context în care Washingtonul încearcă să contracareze interesul tot mai mare al Rusiei şi Chinei pentru regiunea arctică.

Cea mai mare insulă non-continentală din lume găzduieşte deja o bază militară americană şi este considerată esenţială pentru securitatea Arcticii. De asemenea, este punctul de plecare al a două noi rute de transport subpolare şi deţine resurse semnificative de pământuri rare şi alte minerale.

Groenlanda, care are autoguvernare pentru majoritatea aspectelor, cu excepţia politicii externe şi de securitate asigurate de Danemarca, şi-a dorit de mult independenţa, dar a avut dificultăţi în a obţine o creştere economică suficientă pentru a întrerupe legăturile cu Copenhaga.

Egede, care a subliniat în repetate rânduri că Groenlanda nu este de vânzare, a declarat că teritoriul este deschis să coopereze cu SUA, aşa cum a făcut de mult timp, dar a insistat că destinul său va fi decis de groenlandezi. El a numit ameninţarea militară a lui Trump „serioasă”, dar a subliniat că groenlandezii trebuie să evite „să devină isterici”.

 


 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
refuz,
danemarca

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.