Ce spun studiile britanicilor: este mai uşor „să te laşi” de fumat ţigări electronice, decât de ţigările clasice
Este mai uşor renunţatul la „vapat”, adică folosirea ţigărilor electronice, decât renunţarea la ţigările clasice, sunt de părere cercetătorii prezenţi la conferinţa E-Cigarrete Summit 2024, care se desfăşoară la Londra. Dezbaterea este legată de ţigările electronice şu impactul acestora asupra sănătăţii utilizatorilor.
„Studiile sugerează că se renunţă mai uşor la ţigările electronice, decât la ţigările clasice”, a spus Nicola Lindson, profesor asociat la Universitatea din Oxford, în cadrul prezentării sale de la summitul amintit.
Alan Boobis, profesor de toxicologie la Imperial College of London, a reluat de asemenea ideea că utilizatorii de ţigări electronice se lasă mai uşor de acest obicei decât de ţigări clasice. Vapatul nu vine însă fără riscuri, chiar dacă sunt mai reduse decât cele asociate fumatului clasic de tutun, conform studiilor profesorilor citaţi. Anual, impactul financiar al fumatului asupra bugetului Marii Britanii este estimat la 13,5 mld. lire sterline (16,2 mld. euro).
„Impactul asupra finanţelor publice din Marea Britanie este de 13,4 mld lire sterline. Au fost folosite mai multe strategii pentru a determina oamenii să renunţe la fumat. Adicţia este un fenomen complex şi depinde de caracteristici sociale, fizice.
Înlocuitorii de nicotină nu s-au dovedit extrem de eficienţi”, a spus Alan Boobis de la Imperial College of London.
Cel mai sănătos este renunţatul la fumat, în mod cert. Cu toate acestea, deşi aproape orice fumător este conştient de faptul că este un obicei nociv, numai în Marea Britanie sunt 6 milioane de fumători, iar la nivel mondial cifra ajunge la 1 miliard de persoane.
În ultimii ani, alternativele la fumat au prins avânt, ca de exemplu ţigările electronice sau alte dispozitive cu nicotină. Părerile sunt în continuare împărţite dacă alternativele de tipul ţigărilor electronice sunt mai „sănătoase” decât ţigările, dar cele mai multe studii independente spun că alternativele precum ţigările electronice sunt mai puţin nocive.
Ca şi la ţigările clasice, şi dispozitivele de vapat vin cu provocări, precum produsele de contrabandă sau contrafăcute. Problema cea mai mare la produsele contrafăcute este că nu respectă anumite standarde pe care producătorii licenţiaţi de ţigări electronice sunt obligaţi să le respecte de către autorităţile din domeniul sănătăţii. În Marea Britanie, se estimează că 1 din 3 dispozitive electronice pentru fumat sunt contrafăcute.
Cât timp sunt respectate valorile legale pentru diferiţi compuşi chimici care intră în lichidul ţigărilor electronice, riscurile sunt minime, însă nu înseamnă că dispar.
„Este o varietate de arome. Cele folosite sunt de obicei şi în mâncare sau ţigări convenţionale. O dată absorbit în plămâni, efectele vor fi aceleaşi ca dacă ar fi fost în mâncare. Nu s-au observat efecte secundare importante”, a mai spus Alan Boobis, profesor de toxicologie la Imperial College of London.
Una dintre cele mai des ridicate întrebări pentru noile produse cu nicotină este care este impactul pe termen lung, având în vedere că produsele sunt relativ noi.
„Pot spune ca avem date pe termen lung acum pentru ţigările electronice. Sigur ca experienţa utilizatorilor de ţigări electronice ne va spune mai multe. Dar putem folosi cunoştinţele toxicologice pe care le avem, pentru că substanţele nu sunt noi. Vapatul ar trebui pus în contextul fumatului clasic, în care jumătate din fumătorii de ţigări clasice mor din cauza bolilor asociate fumatului. Ideal ar fi ca oamenii să nu mai folosească produse cu nicotină, dar trăim în lumea reală”, a mai spus Alan Boobis.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro