Ce spune fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, despre demisia lui Iohannis: Un act de laşitate

Autor: Mediafax Postat la 10 februarie 2025 69 afişări

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a reacţionat dur la anunţul demisiei lui Klaus Iohannis, considerând gestul acestuia „un act de laşitate”. El afirmă la TVR Info că preşedintele avea obligaţia constituţională de a-şi duce mandatul până la final.

Ce spune fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, despre demisia lui Iohannis: Un act de laşitate

„E obligaţia preşedintelui să-şi ducă mandatul până la capăt. Iar falsificatorii de Constituţie care spun că trebuia să plece la cinci ani nu vor să citească legea fundamentală cu corectitudine. Este adevărat că Articolul 83 la aliniatul 1 spune că mandatul preşedintelui României este de cinci ani şi se exercită de la data depunerii jurământului, dar la aliniatul 2, Constituţia spune foarte clar: Preşedintele României se exercită mandatul până la depunerea jurământului de preşedintele nou ales. Deci preşedintele nostru n-a reuşit să reziste presiunii unei grupări care vrea restauraţie în România şi a demisionat. Cel mai simplu lucru este să demisionezi.”, a declarat Băsescu.

Fostul preşedinte, Traian Băsescu a mai adăugat că un preşedinte ştie întotdeauna că este ales cu peste 50% şi după 10 ani termină mandatul cu 5-6% simpatie, pentru că viaţa politică erodează. Dar nu procentele sunt cele care îl obligă pe preşedinte să rămână să-şi ducă mandatul, ci Constituţia îl obligă să rămână să-şi ducă mandatul.

Fostul preşedinte şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la viitorul României în contextul situaţiei complicate de securitate regională, precum şi faţă de credibilitatea unui preşedinte interimar în acestă situaţie.

„Vreţi să ştiţi ce se va întâmpla cu România în perioada următoare, în următoarele două luni, când sunt atâtea lucruri care se transformă în Europa, în NATO, în situaţia de securitate regională şi aşa mai departe. Cum credeţi că va merge un preşedinte interimar? Şi cu ce credibilitate, cu ce drept de a lua decizii pentru statul român şi pentru poporul român, în discuţii care vor defini viitorul acestei ţări şi a lumii democratice în următori ani”, s-a întrebat retoric fostul preşedinte Traian Băsescu.

El a adăugat că Iohannis a cedat presiunii unei „grupări” care urmăreşte o „restauraţie” în România, referindu-se la „penalii din România deţinători de televiziuni de ştiri” şi anumiţi analişti şi realizatori media.

Demisia lui Klaus Iohannis survine în contextul în nu mai avea susţinere în parlament şi urma o procedură de suspendare împotriva sa.

Această situaţie a apărut după ce Curtea Constituţională a anulat alegerile prezidenţiale din decembrie, invocând acuzaţii de interferenţă străină şi nereguli electorale. Noi alegeri sunt programate pentru 4 mai, cu un posibil tur de scrutin pe 18 mai.

Într-un mesaj oficial, Iohannis a explicat că a ales să demisioneze pentru a evita o criză politică prelungită şi pentru a proteja imaginea internaţională a României. El a subliniat că nu a încălcat niciodată Constituţia şi că demiterea sa ar fi avut consecinţe negative asupra stabilităţii ţării.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
băsescu,
iohannis,

Citeşte pe MediaFLUX.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.