Ce suprafaţă ar trebui reîmpădurită în România şi de câţi bani este nevoie pentru a face acest lucru
„Noi acoperim deocamdată doar această nişă a suprafeţelor care ar trebui să fie pădure, însă, în afara fondului forestier, există şi terenuri agricole degradate, estimarea oficială fiind de 2 milioane de hectare – ceea ce ar reprezenta un program titanic - fără un angajament clar de la nivelul autorităţilor publice, împădurirea acestor suprafeţe agricole degradate se face într-un ritm foarte lent, prin proiecte ale unor ONG-uri şi prin iniţiative ale primăriilor”, a răspuns Ionuţ Apostol, directorul executiv al organizaţiei Pădurea de Mâine, referindu-se la suprafaţa care ar fi necesar să fie împădurită în România.
Apostol a precizat, în contextul unui eveniment axat pe acţiuni de CSR organizat de Business MAGAZIN anul acesta, că a readuce o pădure pe o suprafaţă despădurită costă în medie 5.000 de euro/hectar, iar costurile pot varia în funcţie de altitudine, pantă, dificultate a muncii - manopera fiind costul principal atunci când vorbim despre reîmpădurire. „Noi am fost într-o situaţie oarecum fericită - nu ni s-au redus resursele anul acesta faţă de anul trecut, angajamentul de a atinge acel obiectiv de 1 milion de puieţi plantaţi rămâne, dublarea obiectivului pare mai puţin probabilă în contextul actual”, spune el.
Pădurea de Mâine este o organizaţiei care se axează pe sprijinul acordat proprietarilor de suprafeţe de fond forestier, cu dificultăţi de regenerare – adică referim la păduri care au fost afectate de secetă, insecte, doborâturi de vânt, acolo unde pe hârtie apare că există o pădure, dar pe teren pădurea nu îşi revine. Organizaţia şi-a început activitatea în anul 2017, cu obiectivul de a planta un milion de puieţi, bazându-se pe o metodologie dezvoltată împreună cu specialiştii de la Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava şi printr-o colaborare cu ocoale silvice de stat.
Anul acesta, compania a ajuns la 33 de suprafeţe împădurite - 146 de hectare, din 8 judeţe. Au plantat 620.000 de puieţi şi mai avem de plantat încă până la un milion. „Odată ce ai plantat, trebuie să ai grijă până la 7 ani de plantaţia respectivă, în fiecare an avem lucrări de îndepărtare a vegetaţiei ierboase din jurul puieţilor pentru a-i ajuta să se dezvolte armonios. Anul acesta în contextul pandemiei, din păcate nu am putut organiza plantări cu voluntari, iar toate lucrările au fost făcute cu firme specializate sau cu personal angajat de ocoalele silvice”, precizează Apostol.
El a mai precizat că derulează şi o serie de proiecte complementare celor de reîmpădurire, cum ar fi cele despre educaţie forestieră pentru copii, pe care a trebuit să le amâne pe termen nedefinit în contextul pandemic.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro