Ce taxe plătesc românii care au obţinut câştiguri din bitcoin şi alte criptomonede. Cum se impozitează

Autor: Alex Ciutacu Postat la 08 ianuarie 2020 219 afişări

Câştigurile obţinute din tranzacţionarea de bitcoin, ethereum sau alte criptomonede vin cu obligaţia anuală de a plăti impozit şi contribuţii, acolo unde este cazul, legislaţia fiscală în vigoare aplicându-se pentru persoanele fizice rezidente în România.

Când trebuie declarate şi plătite impozitele pentru bitcoin şi alte monede digitale

Prin urmare, românii care au obţinut câştiguri din transferul de criptomonede trebuie să depună „cu bună credinţă” declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale până pe data de 15 martie a anului următor, explică pentru ZF Corina Mîndoiu, partener asociat în cadrul departamentului de consultanţă fiscală al EY România.

Astfel, pentru câştigurile obţinute din bitcoin şi alte criptomonede în 2019, termenul de depunere al declaraţiei unice este de 16 martie 2020.

Consultantul atrage atenţia cu privire la termenul de depunere a declaraţiei unice, încât acesta reprezintă şi termenul de plată a obligaţiilor fiscale.

Cum se calculează impozitele pe tranzacţiile cu bitcoin

Persoanele fizice care obţin câştiguri din bitcoin şi alte monede digitale trebuie să plătească impozit 10% din diferenţa pozitivă dintre preţul de vânzare şi preţul de achiziţie, inclusiv costurile directe aferente tranzacţiei, spune Corina Mîndoiu.

O particularitate a legislaţiei fiscale arată că anumite câştiguri din bitcoin şi alte criptomonede nu sunt impozitate. Astfel, câştigul sub nivelul de 200 lei per tranzacţie nu se impozitează, cu condiţia ca totalul câştigurilor într-un an fiscal să nu depăşească suma de 600 de lei.

Dacă depăşesc acest prag, în cazul în care aceste câştiguri – singulare sau cumulate cu alte venituri impozabile, precum investiţii, activităţi independente, chirii etc – depăşesc nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, românii trebuie să plătească şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate, pe lângă impozite.

Contribuţia de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2019 atinge un cuantum fix de 2.496 lei. Pentru anul 2020 această contribuţie s-a majorat la 2.676 lei.

Plata obligaţiilor fiscale se poate efectua la trezoreria arondată adresei de domiciliu a persoanei fizice sau prin transfer bancar în contul unic disponibil "Sume reprezentând impozit pe venit şi contribuţii sociale datorate de persoanele fizice în curs de distribuire", potrivit EY.

 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
castiguri,
obtinere,
plati,
romani,
taxe,
impozit

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.