Ce trebuie să facă şoferii înainte de a pleca la drum iarna
Reprezentanţii Mol România au făcut o listă cu lucrurile care nu trebuie să lipsească din maşină în perioada iernii. Astfel, înainte de a pleca la drum, ei recomandă o verificare a autoturismului la un service autorizat şi respectarea recomandărilor profesioniştilor în domeniu. Potrivit lor, toţi şoferii trebuie să acorde atenţie sporită următoarelor elemente:
· În sezonul rece nu doar temperaturile scăzute şi poleiul pot crea probleme, ci şi schimbările bruşte ale vremii. Verificaţi prognoza meteo şi urmaţi recomandările autorităţilor, pentru a evita eventuale blocaje în trafic. De asemenea, indiferent de condiţiile meteo, nu uitaţi să adaptaţi viteza la condiţiile de drum şi, înainte de orice, aveţi grijă la siguranţa dumneavoastră şi a celorlalţi participanţi la traficul rutier.
· Pregătiţi-vă pentru cele mai dificile situaţii (de exemplu viscol sau căderi abundente de zăpadă). Pregătiţi o trusă care să conţină obligatoriu o lopată, lanţuri antiderapante, cablu de remorcare, trusă de degivrare pentru a putea dezgheţa încuietorile portierelor, nisip şi sare. Folosiţi un lichid special de parbriz în locul racletelor pentru înlăturarea gheţii, pentru a evita apariţia de zgârieturi pe geamurile maşinii.
Totodată, luaţi cu dumneavoastră câteva provizii, o pătură, apă şi lanternă. De asemenea, nu uitaţi să aveţi tot timpul în maşină trusa medicală completă.
· Asiguraţi-vă că aveţi suficientă baterie la telefon sau posibilitatea de a-l reîncărca.
· Nu plecaţi la drum fără a avea montate anvelope de iarnă. Montaţi toate cele patru anvelope de iarnă. Acestea joacă un rol foarte important şi influenţează mult anumiţi parametri ai maşinii precum aderenţa, frânarea şi stabilitatea. De altfel, este indicat ca, înainte de a porni la un drum mai lung, să testaţi frânele pe un drum pe care îl cunoaşteţi deoarece astfel vă veţi da seama care este nivelul de aderenţă al anvelopelor.
· Verificaţi din timp farurile. Iarna se face întuneric mult mai devreme, aşadar este foarte posibil ca în eventualitatea unei călătorii mai lungi, o mare parte din drum să îl parcurgeţi în condiţii de noapte, cu vizibilitate scăzută. În cazul unor condiţii meteo nefavorabile, în perioada de iarnă este indicat să circulaţi cu farurile aprinse inclusiv în timpul zilei, pentru a îmbunătăţi vizibilitatea.
· Verificaţi bateria autoturismului pe care îl veţi conduce. Condiţiile meteorologice nefavorabile afectează bateriile auto. În plus, iarna se foloseşte mai multă energie deoarece este necesară încălzirea geamurilor, a scaunelor, dezaburirea parbrizului, folosirea intensivă a farurilor.
· Lichidul antigel şi cel pentru spălarea parbrizului sunt, de asemenea, foarte importante, aşa că verificaţi-le înainte de a porni la drum şi asiguraţi-vă că lichidul de spălat parbrizul este adaptat pentru temperaturi foarte scăzute.
· Verificaţi ştergătoarele maşinii şi schimbaţi-le mai ales în cazul în care lama acestora este tocită. Ştergătoarele sunt esenţiale pentru vizibilitatea dumneavoastră în timpul călătoriei.
· Verificaţi şi curăţaţi sau înlocuiţi periodic filtrul de carburant la un service autorizat.
· Pe cât posibil, faceţi plinul, deoarece o cantitate mai mare de carburant în rezervor se răceşte mai lent. În plus, în cazul autoturismelor diesel, dacă menţineţi rezervorul plin nu rămâne loc pentru aer, care poate condensa iar picăturile de apă se pot scurge în motorină, îi deteriorează calitatea şi pot îngheţa apoi în filtrul de carburant.
· Ţineţi cont cu ce carburant alimentaţi. Este foarte important să folosiţi un carburant de calitate, adaptat condiţiilor de iarnă. Avantajele utilizării unui carburant premium se fac simţite mai ales iarna încă de la pornire, putând fi percepute inclusiv de şoferii cu mai puţină experienţă.
Motorul porneşte şi funcţionează mai dificil în perioada rece comparativ cu restul anului, această situaţie fiind valabilă mai ales în cazul autoturismelor care funcţionează cu motorină. Astfel, la temperaturi scăzute în carburantul diesel există riscul formării unor cristale de parafină care pot înfunda filtrul de motorină, ceea ce generează dificultăţi în pornirea motorului. Pentru evitarea acestui fenomen, au fost introduse norme europene ce reglementează caracteristicile obligatorii ale carburantului diesel aflat la comercializare. Standardul european adaptat pentru România, ţară cu o climă temperată, este SR EN 590+AC, cu o temperatură limită de filtrabilitate la rece a motorinelor între -15 şi -20 de grade Celsius.
Grupul MOL este o companie internaţională integrată şi independentă, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 30 de ţări, aproximativ 25.000 de angajaţi în întreaga lume şi peste 100 de ani de experienţă în industrie. În domeniul explorării şi producţiei de hidrocarburi, experienţa de peste 75 de ani a Grupului sprijină operaţiunile de producţie în 8 ţări şi activităţile de explorare în 13 ţări. Grupul MOL controlează patru rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia şi Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de aproximativ 2.000 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud-Est, în 10 ţări, din care peste 200 în România.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro