Ce trebuie să ştii despre reacţiile alergice pe care le provoacă vaccinurile anti-coronavirus

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 10 ianuarie 2021 222 afişări

Ce trebuie să ştii despre reacţiile alergice pe care le provoacă vaccinurile anti-coronavirus

Vaccinurile anti-COVID au venit cu un val de temeri privind siguranţa şi efectele secundare. Mai mulţi oameni care au primit dozele produse de Pfizer/BioNTech şi Moderna au prezentat dureri de cap, febră şi alte tipuri simptome, însă efectele au dispărut rapid, scrie Bloomberg.

Totuşi, Centrul pentru Prevenirea şi Controlarea Bolilor din SUA (CDC) nu a semnalat niciun deces în urma celor câteva zeci de cazuri de anafilaxie, iar lucrătorii medicali monitorizează în mod constant pacienţii imunizaţi pentru a trata potenţialele reacţii secundare.

  1. Ce este anafilaxia?

Uneori, combaterea unei infecţii poate veni cu efecte secundare severe. În câteva cazuri, imunizarea poate genera inflamarea şi umflarea ţesuturilor într-o reacţie alergică gravă, numită anafilaxie, care poate provoca în cel mai rău caz decesul pacientului. În Statele Unite, ţară care a raportat aproape un sfert din toate cazurile de COVID-19 la nivel mondial, CDC nu a găsit niciun deces în rândurile persoanelor care au fost spitalizate după prima inoculare. Mai mult, un om din 100.000 a prezentat reacţii alergice grave, reprezentând o rată mai mare decât vaccinul antigripal, însă numărul rămâne totuşi extrem de mic.

  1. Ce vaccinuri anti-COVID au declanşat cazurile?

Potrivit unui raport publicat pe 6 ianuarie de CDC, 21 de cazuri de anafilaxie au fost asociate cu vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech. Dintre aceştia, 17 oameni au avut un istoric lung de alergii, iar 7 au avut reacţii adverse şi după administrarea altor vaccinuri. De asemenea, au mai fost semnalate trei cazuri similare, două în Marea Britanie şi unul în Israel. Oficialii CDC au mai găsit 29 de cazuri de anafilaxie în rândurile persoanelor vaccinate cu dozele produse de compania Moderna.

  1. A mai fost anafilaxia asociată vreodată cu vaccinurile?

Da. Şocurile anafilactice au loc o dată la administrarea a 1,3 milioane de doze ale vaccinului antigripal, iar alte vaccinuri au înregistrat o rată de 12 din 25 de milioane de doze, însă numărul de studii este relativ redus. CDC spune că riscul pe care îl implică vaccinarea anti-coronavirus este mult mai mic decât un caz sever de COVID-19.

  1. Cât durează riscurile?

Reacţiile anafilactice au loc de regulă la câteva minute/ore de la expunerea la substanţa respectivă, spune Michael Kinch, expert în dezvoltarea medicamentelor din cadrul Universităţii Washington. În Statele Unite, până acum, durata de timp este de două până la 150 de minute, iar media este de 13 minute, potrivit CDC.

  1. Cum se pot trata reacţiile adverse?

SUA şi Marea Britanie le recomandă oamenilor care au alergii la vreun ingredient pe care îl conţin vaccinurile pentru COVID să evite imunizarea. Anafilaxia poate fi tratată rapid cu antihistaminice şi injectoare de adrenalină, tratamente care nu elimină efectele benefice ale vaccinului. În Statele Unite, persoanele cu alergii sunt monitorizate de două ori mai mult după administrare, iar cei care au prezentat reacţii adverse nu vor mai fi luaţi în calcul pentru a doua doză.

  1. Se ştie ce anume cauzează reacţiile?

Momentan nu este clar. Primii doi candidaţi sunt polietilenglicolul – substanţă găsită în mai multe alimente, produse cosmetice şi medicale – şi nanoparticulele lipide care încapsulează componenta genetică din vaccinuri, numită ARN mesager. Polietilenglicolul a fost asociat cu mai multe cazuri de anafilaxie, spune Eric Topol, expert în studii clinice şi director al Institutului de Cercetare Scripps din California.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.