Cea mai bună veste a anului: părinţii, profesorii şi elevii pot fi liniştiţi: dezvoltatorii imobiliari construiesc câte o şcoală la fiecare 2.000 de apartamente noi, spune Ciprian Ciucu, primarului sectorului 6. „Se întâmplă deja!”

Autor: Dana Ciriperu Postat la 18 iunie 2024 25 afişări

Cea mai bună veste a anului: părinţii, profesorii şi elevii pot fi liniştiţi: dezvoltatorii imobiliari construiesc câte o şcoală la fiecare 2.000 de apartamente noi, spune Ciprian Ciucu, primarului sectorului 6. „Se întâmplă deja!”

Ciprian Ciucu, primarul sectorului 6, reales cu o majoritate covîrşitoare de voturi pentru un nou mandat, a explicat recent, într-o emisiune la Prima TV cum a ales el să susţină dezvoltarea imobiliară a sectorului: „Vrei să faci 2.000 de apartamente, înainte vii să-mi faci o şcoală acolo. Mai întâi recepţionezi şcoala şi apoi recepţionezi apartamentele”, a spus Ciucu.

Ce veste bună pentru un sector care s-a dezvoltat ca „Făt-Frumos” în ultimii ani profitând de „oferta” generoasă disponibilă a fostelor fabrici comuniste: fabrica de pâine Lujerul, fabrica Frigocom, fabrica Electrotehnica sunt doar trei exemple în care industria a lăsat loc pentru mii de apartamente noi.

Urmărind însă interviul lui Ciprian Ciucu am aflat că în sectorul 6 acest lucru se întâmplă deja, că afirmaţiile sale nu vizează un plan de viitor, ci unul care „Da, categoric se întâmplă deja”, după cum declară Primarul în emisiunea menţionată.

Unde sunt aceste şcoli, le putem vizita, putem vorbi mai mult despre ele? Despre această strategie de a le impune dezvoltatorilor să-i facă în sector câte o şcoală nouă la fiecare 2.000 de locuinţe finalizate?

Şcolile noi, construite de la zero, la fiecare 2.000 de locuinţe din sector nu se văd nici pe teren, nici în statistici.

Ce se vede însă sunt cele peste 20 de blocuri înalte de zece etaje fiecare construite pe o rază de mai puţin de 3 kilometri. Exigent Plaza (Plaza Residence) este un proiect care are 6.000 de locuinţe finalizate şi alte 1.300 în curs de finalizare în faza 5 a proiectului Exigent din spatele mallului Plaza România, Vizavi de el se află ansamblul 21 Residence cu alte 1.500 de locuinţe. La nici 500 de metri sunt blocurile Gran Via Park, situate peste drum de Exigent Plaza, un proiect care are 1.200 de locuinţe. În proiectul Timişoara 58, situat la doar un kilometru şi jumătate distanţă, sunt alte 800 de locuinţe, potrivit datelor ZF.

Peste 10.000 de locuinţe noi în total pe o rază de nici 3 kilometri.

La cele peste 10.000 de locuinţe finalizate ar trebui să avem, potrivit declaraţiilor lui Ciprian Ciucu, cel puţin 5 şcoli noi în sector. Unde sunt?

Dezvoltarea imobiliară a sectorului 6 este vizibilă cu ochiul liber, iar supraaglomerarea şcolilor este o realitate trăită de elevi, părinţi şi profesori. Noile ansambluri rezidenţiale atrag familii tinere, multe dintre ele cu copii.

Gân­diţi-vă că în proiectul Gran Via Park, unde avem 1.200 de apar­ta­mente, 65% dintre clienţii noştri nu aveau buletin de Bucu­reşti”, spunea într-un interviu pentru ZF Antoanela Comşa, executivul care a coordonat dezvoltarea grupului spaniol Gran Via în România.

Tot acest flux de populaţie „nouă” contribuie la dezvoltarea sectorului, sunt familii tinere care au ales să locuiască acolo.

Sectorul 6 s-a schimbat în mandatul de primar al lui Ciprian Ciucu. Sunt parcuri noi, spaţii verzi, locuri de joacă, spaţii de promenadă, dar la capitolul educaţie nu există nicio şcoală de stat nouă, construită de la zero în ultimii 30 de ani. Sunt clădiri de şcoli reabilitate, în curs de reabilitare, sunt corpuri de clădire noi la Şcoala Orizont şi la Şcoala 117, dar nu există acest algoritm exprimat de Ciprian Ciucu al unei şcoli noi la fiecare 2.000 de apartamente.

Campania ZF „Şcoala într-un singur schimb în Bucureşti” a prezentat situaţiile unor şcoli din sectorul şase unde elevii învaţă în containere modulare, în ore de 40 de minute şi pauze de 5 minute, unde numărul claselor pregătitoare creşte pentru că sunt mai mulţi copii de şcoală primară în zonele dense ale sectorului.

Câte şcoli noi a autorizat Primăria Sectorului 6 în primul mandat de primar al lui Ciprian Ciucu?

Câte blocuri noi a autorizat instituţia în acelaşi interval?

Sunt două întrebări pe care ZF le-a trimis către Primăria de sector în 13 mai 2024 şi a revenit cu solicitarea unui răspuns după 30 de zile în care, potrivit legii, nu a primit niciun răspuns de la biroul de presă al instituţiei. ZF a adresat aceiaşi întrebare celor şase primării de sector din Bucureşti. Singurele insituţii care au răspuns sunt cele din Sectorul 1 şi Sectorul 3.

Dezvoltarea imobiliară a sectorului 6 este explozivă şi nu se opreşte.

Dacă iei la pas bulevardele mari şi zonele încă libere dintre blocuri vezi şi astăzi zeci de avize afişate pe panouri lângă spaţii virane care te anunţă că se pregătesc noi şi noi blocuri de locuinţe.

Oare cât va mai dura până când vom vedea primul panou alăturat unui teren viran pe care să scrie „Aici se ridică o şcoală nouă”. Unde sunt oare şcolile construite deja la fiecare 2.000 de aprtamente noi din sectorul 6? Vrem să le vedem, să spunem şi noi „da, categoric se întâmplă”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sector,
scoala

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.