Cea mai mare comunitate din energie: prosumatorii au ajuns la o „echipă“ de 121.000 de membri, iar până în 2030 numărul acestora s-ar putea tripla

Autor: Roxana Petrescu Postat la 16 iunie 2024 47 afişări

Dacă la începutul anului 2020 România avea numai 271 de prosumatori, acest club exclusivist s-a transformat într-un jucător semnificativ în sectorul energetic local. Astfel, la finalul lunii martie, 2024, România avea peste 121.000 de prosumatori, cu o capacitate cumulată de aproape 1.600 MW, arată datele pentru finalul lunii martie transmise de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru anuarul ZF Atlasul de business al României

Cea mai mare comunitate din energie: prosumatorii au ajuns la o „echipă“ de 121.000 de membri, iar până în 2030 numărul acestora s-ar putea tripla

Dacă la începutul anului 2020 România avea numai 271 de prosumatori, acest club exclusivist s-a transformat într-un jucător semnificativ în sectorul energetic local. Astfel, la finalul lunii martie, 2024, România avea peste 121.000 de prosumatori, cu o capacitate cumulată de aproape 1.600 MW, arată datele pentru finalul lunii martie transmise de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru anuarul ZF Atlasul de business al României. La această capacitate, investiţiile făcute de această comunitate au ajuns la pragul de 2 mld. lei.

„Previziunile Ministerului Energiei indică o continuare a acestei tendinţe ascendente, estimând că numărul prosumatorilor va ajunge la 236.000 până la sfârşitul anului 2025 şi la 350.000 până în 2030“, spun reprezentanţii EfdeN, cel mai important ONG dedicat promovării prosumatorilor. Recent, EFdeN alături de ENGIE au lansat Ghidul prosumatorului sustenabil, un instrument care va ajuta la crearea comunităţilor sustenabile de energie.

„Conceptul de prosumator a evoluat şi a ajuns într-o nouă etapă de dezvoltare: aceea de definire a prosumatorului sustenabil. Desigur, prosumatorul este de la sine înţeles sustenabil, însă nu este suficient doar să producem energie, trebuie să o facem în mod eficient şi inteligent. Alături de partenerii de la EFdeN le putem oferi prosumatorilor un ghid de recomandări utile despre cum pot deveni sustenabili, integrând soluţiile integrate de panouri solare, pompe de caldură şi baterii“, a declarat Nicolas Richard, CEO ENGIE România.

Faţă de luna martie, între timp cifrele au crescut, au completat reprezentanţii ANRE.

„Un mic update pentru luna aprilie, am ajuns la 130.000 de prosumatori cu 1.700 MW putere instalată. Ne aşteptăm la un trend accelerat de depuneri de cereri şi instalări pentru prosumatori“, a menţionat Viorel Alicuş, director ANRE, în cadrul evenimentului de lansare a ghidului.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.