Cea mai mare criză politică a momentului. Ce se întâmplă dacă Joe Biden renunţă la campanie: cum ar funcţiona şi cine l-ar înlocui? Preşedintele se confruntă cu presiuni uriaşe pentru a se retrage din cursa pentru al doilea mandat. Dar ce s-ar întâmpla în continuare?

Autor: Ştefan Stan Postat la 21 iulie 2024 54 afişări

Cea mai mare criză politică a momentului. Ce se întâmplă dacă Joe Biden renunţă la campanie: cum ar funcţiona şi cine l-ar înlocui? Preşedintele se confruntă cu presiuni uriaşe pentru a se retrage din cursa pentru al doilea mandat. Dar ce s-ar întâmpla în continuare?

Joe Biden spune că va rămâne în cursa pentru Casa Albă împotriva lui Donald Trump, chiar dacă mega-donatorii democraţi, granzii şi o listă din ce în ce mai mare de parlamentari exercită noi presiuni asupra sa pentru a se da la o parte în faţa scăderii numărului de sondaje şi a îngrijorărilor legate de vârsta şi acuitatea sa mentală, potrivit unei analize FT. 

Un mare donator democrat de pe Coasta de Vest a declarat că, dacă preşedintele ar renunţa, procesul de înlocuire a sa „ar putea fi cel mai important lucru care se întâmplă pentru a-l ţine pe Trump departe de Casa Albă”, atrăgând atenţia naţională şi oferindu-le democraţilor şansa de a remodela competiţia.

Poate Biden să o nominalizeze pe Kamala Harris candidatul Democrat?

Nu chiar. El îl poate susţine pe vicepreşedintele său, iar ea beneficiază de un profil înalt şi de banii deja strânşi pentru campania lor comună. Însă delegaţii la Convenţia Naţională Democrată de la mijlocul lunii august deţin puterea finală şi nu există nicio regulă care să le impună să susţină un contracandidat, ci doar să reflecte „în cunoştinţă de cauză sentimentele celor care i-au ales”.

Aproape toţi cei 4 000 de delegaţi s-au angajat faţă de Biden în cadrul primarelor partidului, dar acesta ar putea să îi „elibereze”, să îl susţină pe Harris şi apoi să încerce să accelereze procesul de desemnare. După primul tur de scrutin la convenţie, delegaţii nu mai sunt „legaţi” şi pot vota pentru orice candidat.

Chris Dempsey, fondator al Delegates are Democracy, o organizaţie populară care lucrează cu delegaţii, a declarat: „Dacă preşedintele se retrage, din punct de vedere al regulilor, situaţia este deschisă şi delegaţii pot vota pe oricine doresc. Dintr-o perspectivă politică, dacă el şi-ar susţine vicepreşedintele, delegaţii ar putea să îl urmeze, dar nimeni nu este obligat să facă acest lucru.”

Cine l-ar înlocui cel mai probabil pe Biden?

Harris se află în poziţia de lider pentru a-l înlocui pe Biden şi face parte din lista sa de campanie, deşi nu este mult mai populară decât preşedintele în sondaje.

Un responsabil cu strângerea de fonduri pentru democraţi a declarat că este „foarte probabil” ca Harris să fie înlocuitoarea lui Biden în cazul în care acesta ar demisiona, atât pentru că puţini alţii au fost „examinaţi pe deplin sau au o echipă la locul lor”, cât şi din cauza sensibilităţii de a da la o parte un candidat de culoare, femeie.

Printre candidaţii propuşi ca rivali se numără guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, şi Gretchen Whitmer din Michigan, ambii cultivându-şi o prezenţă naţională în ultimele luni.

Alţii din state tradiţional republicane, precum Andy Beshear din Kentucky şi Roy Cooper din Carolina de Nord - cu care Harris a făcut campanie recent - sunt mai puţin probabili.

La fel şi secretarul pentru transporturi Pete Buttigieg, secretarul pentru comerţ Gina Raimondo şi senatorul de Ohio Sherrod Brown. Josh Shapiro, guvernatorul Pennsylvaniei, şi JB Pritzker, din Illinois, au fost, de asemenea, menţionaţi.

Orice candidat de înlocuire ar trebui să ia în considerare alegerea propriilor contracandidaţi, într-un efort de a-şi lărgi aria de atracţie pentru o gamă mai largă de alegători.

Biden şi Harris împart un comitet de campanie care a strâns 270 de milioane de dolari în al doilea trimestru al acestui an. În cazul în care ea rămâne pe lista de candidaţi la preşedinţie sau la vicepreşedinţie, ea îşi va păstra accesul la fondurile necheltuite.

Limitele contribuţiilor federale limitează transferurile de la un candidat la altul la 2 000 de dolari pe alegeri, astfel încât, dacă Biden s-ar retrage, campania sa ar trebui să se ofere să ramburseze banii donatorilor, care i-ar putea folosi apoi pentru a contribui la campania noului candidat, potrivit Leadership Now Project.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
democrati,
biden

Citeşte pe prosport.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.