Cea mai mare economie a lumii trage un semnal de alarmă: SUA şi-a pierdut ratingul de credit suveran pe care l-a păstrat timp de 20 de ani la cel mai înalt nivel. Deficitul bugetar, datoria publică în creştere şi „eroziunea guvernanţei” au obligat agenţia de rating Fitch să retrogradeze Statele Unite
Fitch Ratings a retras SUA ratingul de credit suveran de cel mai înalt nivel, criticând deficitul bugetar în creştere al ţării şi „eroziunea guvernanţei” care a dus la conflicte repetate privind limita de îndatorare în ultimele două decenii, scrie Bloomberg.
Agenţia de rating a redus scorul SUA cu un nivel, de la AAA la AA+, amintind de decizia luată în urmă cu mai bine de zece ani de S&P Global Ratings.
Reducerile de impozite şi noile iniţiative de cheltuieli, împreună cu multiplele şocuri economice, au umflat deficitul bugetar, în timp ce provocările pe termen mediu legate de creşterea costurilor rămân în mare parte nerezolvate.
„Retrogradarea ratingului Statelor Unite reflectă deteriorarea bugetară aşteptată în următorii trei ani, o datorie publică ridicată şi în creştere şi erodarea guvernanţei în raport cu omologii cu ratinguri 'AA' şi 'AAA' în ultimele două decenii”, au declarant reprezentanţii Fitch.
Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a reacţionat rapid la retrogradare, calificând-o drept „arbitrară” şi „depăşită”. Titlurile de trezorerie au crescut uşor în primele tranzacţii din Asia după anunţul Fitch, pe fondul cererii modeste de active refugiu.
„Decizia Fitch nu schimbă ceea ce americanii, investitorii şi oamenii din întreaga lume ştiu deja: că titlurile de trezorerie rămân principalul activ sigur din lume şi că economia americană este fundamental puternică”, a declarat Yellen.
Fitch a avertizat că ia în considerare reducerea ratingului de credit al naţiunii în luna mai, când parlamentarii democraţi şi republicani erau în dezacord cu privire la creşterea limitei de împrumut a naţiunii, iar Trezoreria SUA era la doar câteva săptămâni distanţă de a rămâne fără bani.
Cu toate că acea criză a fost în cele din urmă evitată, Fitch a declarat totuşi că disputele repetate privind limita de îndatorare şi rezoluţiile de ultimă oră au erodat încrederea în gestionarea finanţelor ţării.
Comunicatul de marţi a atribuit, de asemenea, retrogradarea la creşterea rapidă a datoriei ţării, care, potrivit previziunilor Fitch, va ajunge la 118% din produsul intern brut până în 2025, de peste două ori şi jumătate mai mare decât media "AAA" de 39,3%.
Compania de rating estimează că raportul datorie/PIB va creşte şi mai mult pe termen lung, ceea ce va spori vulnerabilitatea SUA la viitoarele şocuri economice.
Mai mulţi comentatori economici au fost surprinşi de această veste. Mohamed El-Erian, consilier economic principal la Allianz SE şi editorialist la Bloomberg Opinion, a declarat pe reţelele de socializare că a fost nedumerit de „multe aspect” ale anunţului, inclusiv de momentul ales.
„Statele Unite se confruntă cu provocări fiscale serioase pe termen lung. Dar decizia unei agenţii de rating de credit de a retrograde SUA, în condiţiile în care economia pare mai puternică decât se aştepta, este bizară şi ineptă” a declarat fostul secretar al Trezoreriei Larry Summers într-o postare similară.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro