Cea mai mare finanţare din IT în 2023: Databricks, o companie de date şi AI în spatele căreia se află doi români profesori la Harvard, Ion Stoica şi Matei Zaharia, atrage 500 mil. dolari de la investitori precum Nvidia şi ajunge la o evaluare de 43 mld. dolari

Autor: Liviu Popescu Postat la 15 septembrie 2023 51 afişări

Cea mai mare finanţare din IT în 2023: Databricks, o companie de date şi AI în spatele căreia se află doi români profesori la Harvard, Ion Stoica şi Matei Zaharia, atrage 500 mil. dolari de la investitori precum Nvidia şi ajunge la o evaluare de 43 mld. dolari

Databricks, o platformă de analiză a datelor care utilizează inteligenţa artificială (AI), a anun]at joi că a obţinut peste 500 de milioane de dolari într-o rundă de finanţare care evaluează compania la 43 de miliarde de dolari, marcând unul dintre cele mai mari evenimente de finanţare pentru companiile tehnologice private din acest an, pe fondul optimismului alimentat de AI, scrie agen]ia de pres` Thomson Reuters.

Noua rundă, condusă de T. Rowe Price, ar putea marca ultima rundă de finanţare privată, în timp ce compania de date se pregăteşte pentru piaţa publică prin listarea la Bursa de Valori. Producătorul de cipuri Nvidia (NVDA.O), un alt beneficiar al boom-ului AI, şi firma de carduri de credit Capital One Financial (COF.N), au participat, de asemenea, la ultima rundă de finanţare.

Compania intenţionează să utilizeze fondurile pentru a construi modele de fundaţie în parteneriat cu Nvidia, care produce cipurile de calcul de bază care rulează modelele de inteligenţă artificială, a spus Ali Ghodsi, directorul executiv al Databricks, într-un interviu acordat Reuters.

"Vreţi să aveţi modele care sunt foarte bune la sarcini specifice. Pentru noi contează să putem face acest lucru pentru clienţii noştri din sectorul enterprise", a spus Ghodsi.

La runda de finanţare au participat şi alte nume de marcă din industria capitalului de risc, precum Andreessen Horowitz, Baillie Gifford, Counterpoint Global de la Morgan Stanley, Fidelity Management & Research şi Tiger Global.

Cel mai recent anunţ al Databricks este o altă demonstraţie a interesului frenetic pentru AI, care a ajutat întregul sector tehnologic să înregistreze câştiguri masive. Numai Nvidia (NVDA) a participat la runde de finanţare pentru startup-ul de chatbot Inflection AI şi pentru dezvoltatorul de modele lingvistice mari Cohere la începutul acestui an, scrie presa interna]ional`. Investiţia din seria I a fost condusă de fonduri şi conturi consiliate de T. Rowe Price.

"Databricks face o treabă incredibilă cu tehnologia NVIDIA pentru a accelera procesarea datelor şi modelele generative AI", a spus Jensen Huang, CEO-ul NVDA, adăugând că datele întreprinderilor reprezintă o "mină de aur" pentru AI generativ.

Databricks a declarat că ultima rundă de finanţare a evaluat compania la 43 de miliarde de dolari şi a stabilit preţul pe acţiune la 73,50 dolari.

Databricks a dezvăluit, de asemenea, câţiva indicatori pentru al doilea trimestru încheiat la 31 iulie 2023: compania a depăşit 1,5 miliarde de dolari în rata de funcţionare a veniturilor, cu o creştere anuală a veniturilor de peste 50%; a obţinut cele mai mari marje brute de abonament non-GAAP din toate timpurile, de 85%; şi a încheiat trimestrul cu peste 10.000 de clienţi la nivel global, inclusiv peste 300 de clienţi cu o rată de funcţionare a veniturilor anuale de peste 1 milion de dolari.

Cine este Ion Stoica, cofondator Databricks

Are 57 de ani, este cofondator Databricks şi preşedinte executiv al Consiliului de Administraţie. Este absolvent al Universităţii Politehnica din Bucureşti, cu un master la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor. În 1996 pleacă în SUA pentru un doctorat la Universitatea Carnegie Mellon, din Pittsburgh, Pennsylvania. În prezent, Stoica este profesor în cadrul Universităţii Berkeley din California şi conduce RISELab, laboratorul de informatică al instituţiei. Stoica are la activ trei companii, Convivia Networks (2006), Databricks (2013) şi Anysclae (2019).

Ion Stoica, 57 de ani, este cofondator Databricks şi preşedinte executiv al Consiliului de Administraţie. Stoica este absolvent al Universităţii Politehnica din Bucureşti, cu un master la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor. În 1996 pleacă în SUA pentru un doctorat la Universitatea Carnegie Mellon, din Pittsburgh, Pennsylvania. În prezent, Stoica este profesor în cadrul Universităţii Berkeley din California şi conduce RISELab, laboratorul de informatică al instituţiei. Stoica are la activ trei companii, Convivia Networks (2006), Databricks (2013) şi Anyscale (2019).

Cine este Matei Zaharia, chief technologist la Databricks

Matei Zaharia, 38 de ani, chief technologist la Databricks, este acum proefesor-asistent în Computer Science în cadrul Universităţii Stanford, după ce anterior a deţinut aceeaşi funcţie în cadrul Universităţii Berkeley. La 24 de ani, Zaharia, alături de Ali Ghodsi, actualul CEO şi cofondator al Databricks, lansau Apache Spark, un instrument software utilizat pentru procesarea volumelor mari de date. De aici a pornit Databricks.

Rezultatul este cu atât mai uimitor cu cât fondatorii erau atât de implicaţi în munca lor academică încât nici nu îşi doreau neapărat să lanseze o companie şi nici măcar să ceară bani pentru tehnologia lor.

Ion Stoica şi Matei Zaharia deţineau în 2021 între 5% şi 6% din Databricks.

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.