Cei mai activi zece brokeri de la BVB au intermediat cumulat tranzacţii de 32 mld. lei în 2024, de la 46 mld. lei în anul precedent, marcat de listarea Hidroelectrica. Swiss Capital, BT CP şi TradeVille, pe podium

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 08 ianuarie 2025 24 afişări

Cei mai activi zece brokeri de la BVB au intermediat cumulat tranzacţii de 32 mld. lei în 2024, de la 46 mld. lei în anul precedent, marcat de listarea Hidroelectrica. Swiss Capital, BT CP şi TradeVille, pe podium

BCR a căzut de pe prima poziţie pe locul al cincilea, cota de piaţă coborând de la 40% la 8% Şapte companii au înregistrat creşteri ale valorii tranzacţiilor intermediate BRD SocGen a scăzut de pe locul 7 pe 11

 

Primele zece societăţi de brokeraj de la Bursa de Valori Bucureşti au ajuns anul trecut la tranzacţii cumulate (acţiuni şi unităţi de fond) în valoare de 32,3 miliarde de lei, având împreună o cotă de piaţă de 90,9%, potrivit datelor agregate de ZF de la BVB.

Prin comparaţie, în 2023, aceleaşi zece companii au intermediat de 45,9 miliarde de lei, având 94,16% din piaţă. Diferenţa între valoarea tranzacţiilor poate fi explicată prin listarea istorică de 9 miliarde de lei a Hidroelectrica, cel mai mare debut din Europa din acel an.

Locul întâi a fost ocupat în 2024 de Swiss Capital, în urcare de pe poziţia secundă. Brokerul a avut tranzacţii de 7,5 miliarde de lei, în scădere de la 9,4 miliarde. Cota de piaţă a crescut însă de la 19% la 21%.

BT Capital Partners, divizia de investment banking şi brokeraj a grupului financiar Banca Transilvania (TLV), s-a clasat pe locul al doilea, cu 14,8% din piaţă, în creştere de la 9% în 2023.

Tranzacţiile au urcat de la 4,4 miliarde la 5,3 miliarde de lei.

TradeVille, cel mai mare broker de retail de la BVB, completează podiumul cu o cotă de 14,6% şi 5,2 miliarde de lei în ceea ce priveşte tranzacţiile. Cu un an mai devreme, compania ajungea la 6,6%, respectiv 3,3 miliarde.

Urmează cehii de la Wood & Company, cea mai mare societate de brokeraj din Europa Centrală şi de Est, unde tranzacţiile au crescut de la 3,1 miliarde la 4,7 miliarde de lei; cota de piaţă s-a dublat la 13,2%.  

De pe prima poziţie anul trecut (cu tranzacţii de 20 de miliarde de lei şi 40,5% din piaţă), Banca Comercială Română a coborât pe locul al cincilea, intermedierile scăzând la 2,9 miliarde de lei, iar cota la 8,3%.  

BCR a fost deţinător comun al Registrului de Subscrieri în cadrul IPO-ului Hidroelectrica din 2023, când indicele de referinţă BET s-a apreciat cu 31,8%. Anul trecut, benchmark-ul a înregistrat un avans de 8,8%, depreciindu-se semnificativ în a doua jumătate a anului pe fondul incertitudinii la nivel politic.

A doua jumătate a clasamentului din 2024 este formată din BRK Financial Group (tranzacţii de 2,1 miliarde de lei; cotă de piaţă de 6%),  Raiffeisen Bank International (1,5 miliarde; 4,3%), IFB Finwest (1,1 miliarde; 3,1%), Goldring (1 miliard; 2,8%) şi Alpha Bank Romania (984 de milioane; 2,8%).

De remarcat că BRD – Groupe Société Générale (BRD) a intermediat tranzacţii de 886 de milioane de lei în 2024, ceea ce i-a asigurat o cotă de 2,5% şi locul 11 în clasament, în condiţiile în care societatea a deţinut poziţia a şaptea în 2023. Atunci, tranzacţiile au însumat 1,5 miliarde de lei, iar cota de piaţă a atins circa 3%.

În altă ordine de idei, în 2024, şapte companii din top zece au înregistrat creşteri ale valorii tranzacţiilor intermediate, fiind vorba despre BT CP, TradeVille, Wood & Co, Raiffeisen, IFB, Goldring şi Alpha Bank.

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.