LIVE: ZF Real Estate by Storia - De ce a ales grupul francez Catinvest să deschidă un aparthotel în Craiova?

Cel mai bogat om din lume începe prost 2025: Elon Musk s-a trezit mai „sărac” peste noapte după ce acţiunile Tesla au luat-o la vale şi l-au lăsat fără câteva miliarde de dolari. Ce avere controlează acum favoritul lui Donald Trump

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 11 februarie 2025 1164 afişări

Cel mai bogat om din lume începe prost 2025: Elon Musk s-a trezit mai „sărac” peste noapte după ce acţiunile Tesla au luat-o la vale şi l-au lăsat fără câteva miliarde de dolari. Ce avere controlează acum favoritul lui Donald Trump

Elon Musk începe cu stângul 2025 după ce acţiunile Tesla s-au depreciat cu 27% pe burse şi au dus averea antreprenorului american sub pragul istoric de 400 mld. dolari atins în 2024. În prezent şeful Tesla controlează o avere de 397 mld. dolari, scrie Bloomberg.

Acţiunile Tesla au scăzut cu 27% după ce au atins un maxim istoric la jumătatea lunii decembrie, stimulate de apropierea lui Musk de Donald Trump. Acţiunile deţinute de miliardarul american la Tesla reprezintă peste 60% din averea sa, care a doborât toate recordurile pe 17 decembrie 2024, ajungând la 486,4 mld. dolari, după alegerea lui Donald Trump.

Săptămâna trecută Tesla s-a lovit de cea mai proastă perioadă a sa din octombrie 2024 şi până în prezent după raportarea rezultatelor dezastruoase privind vânzările lunare ale companiei, care au prăbuşit acţiunile cu 11,5%.

Mai mult, livrările în Germania au scăzut cu 59% la cel mai scăzut nivel din 2021, în timp ce vânzările din China au scăzut cu 11,5% faţă de anul precedent, pe fondul concurenţei venite din partea rivalului chinez BYD.

Acţiunile au scăzut luni pentru a patra zi consecutiv în tranzacţiile de la New York, coborând cu 3% la 350,73 dolari.

Reinventarea politică a lui Musk a fost un factor-cheie pentru evoluţia acţiunilor Tesla după alegeri, iar miliardarul în vârstă de 53 de ani şi-a dedicat cea mai mare parte a atenţiei Washingtonului din ziua inaugurării.

El a condus eforturile de reducere a costurilor ale DOGE în primele trei săptămâni de la preluarea mandatului de către Trump, eliminând USAID, analizând datele privind plăţile interne ale Trezoreriei SUA şi conducând o campanie de disponibilizare a angajaţilor federali prin oferirea muncitorilor a opt luni de salariu în schimbul demisiei lor.

Până în prezent, însă, speranţele investitorilor că administraţia Trump ar putea stimula Tesla prin modificări ale subvenţiilor fiscale pentru vehiculele electrice şi standarde uniforme pentru tehnologia de conducere autonomă nu s-au materializat.

Musk s-a referit la autonomia completă a maşinilor „ca fiind adevărata valoare” a Tesla, potrivit analiştilor Ben Kallo şi Davis Sunderland, care acum sunt „mai rezervaţi” în ceea ce priveşte încercarea miliardarului american de a lansa un serviciu de transport pe baza maşinilor 100% autonome.

Deşi participaţia lui Musk la Tesla reprezintă în continuare cea mai mare parte din averea sa de 394,6 miliarde de dolari, scăderea recentă a acesteia - combinată cu rundele de finanţare record pentru celelalte companii ale lui Musk, inclusiv xAI şi SpaceX – arată că producătorul auto contribuie cu o parte relativ mai mică la averea sa. Participaţia de 42% a lui Musk în SpaceX valorează în prezent 136 de miliarde de dolari, fiind la un nivel similar cu valoarea acţiunilor sale Tesla la finalul celei mai recente şedinţe bursiere.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.