Cel mai mare fond de investiţii din lume iese la cumpărături: BlackRock, cu mii de miliarde de dolari pe mână, se uită după investiţii în Arabia Saudită

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 17 aprilie 2024 202 afişări

Cel mai mare fond de investiţii din lume iese la cumpărături: BlackRock, cu mii de miliarde de dolari pe mână, se uită după investiţii în Arabia Saudită

Ce mai poţi face cu timpul tău după ce ai reuşit să construieşti deja cel mai mare fond de investiţii din întreaga lume?

Larry Fink, CEO-ul gigantului BlackRock, pare că a găsit răspunsul, după ce recent a pornit în căutarea unor active de miliarde de dolari în Arabia Saudită.

Avionul său Gulfstream aterizează în regiune de mai multe ori pe an, unde Fink negociază cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al Arabiei, scrie Bloomberg.

 Între timp, BlackRock şi-a sporit discret prezenţa în ţară: A fost primul mare manager global de active care a deschis un birou în Riad, cel mai mare oraş al Arabiei Saudite, iar compania are acum aproximativ 20 de angajaţi acolo. Ca urmare a eforturilor lui Fink, directorul general al gigantului petrolier de stat Saudi Aramco, Amin Hassan Ali Nasser, s-a alăturat anul trecut consiliului de administraţie al BlackRock.

Arabia Saudită reprezintă o mică parte din portofoliul BlackRock. Compania gestionează peste 10 trilioane de dolari în întreaga lume şi are peste 100 de miliarde de dolari în Orientul Mijlociu şi Africa - ceea ce sugerează că mai puţin de 1% provine din regat. (Piaţa totală de gestionare a activelor în regiunea extinsă este de aproximativ 1.600 de miliarde de dolari, potrivit Boston Consulting Group).

 A face afaceri în această ţară provoacă controverse din cauza situaţiei drepturilor omului generată de conducere şi a dependenţei economiei de petrol - timp de mulţi ani, Fink a vorbit despre necesitatea ca întreprinderile să acorde atenţie riscurilor generate de schimbările climatice. Iar Orientul Mijlociu în general, aşa cum arată evenimentele din weekendul trecut, rămâne un loc volatil şi imprevizibil.

Cu toate acestea, BlackRock şi-a făcut o prioritate din creşterea businessului în regat. Fink este un negociator agresiv, care se bucură în mod evident de rolul său de om de stat pentru capitalismul investiţional de tip american, şi îşi construieşte relaţii în regiune de ani de zile.

 BlackRock vede în Arabia Saudită o oportunitate de a fi influent în modelarea pieţelor sale emergente şi de a conecta această ţară importantă din punct de vedere geopolitic cu restul lumii. Iar regatul se potriveşte cu obiectivul strategic al lui Fink de a extinde impactul gigantului fond de investiţii.

Este, de asemenea, locul unde se întrec cele mai mari si importante fonduri de investiţii din lume pentru banii arabilor.Fondul public de Investiţii (PIF) deţinut de stat al regatului controlează 925 de miliarde de dolari şi poate crea cash cu o viteză uluitoare, în funcţie de obiectivele familiei regale. De asemenea, fondurile de investiţii private sunt în creştere în această ţară.

Arabia Saudită nu este singura piaţă pe care BlackRock o urmăreşte. Se extinde în India, Japonia şi Singapore, iar de ani de zile administrează bani pentru clienţi şi investeşte în Kuweit, Qatar şi Emiratele Arabe Unite (cu un birou în Dubai). La rândul său, fondul suveran de investiţii Kuwait Investment Authority se numără printre principalii acţionari ai BlackRock. KIA, PIF, Mubadala Investment din Abu Dhabi şi Autoritatea de Investiţii din Qatar au cumpărat acţiuni atunci când PNC Financial Services Group şi-a vândut participaţia în 2020.

Arabia Saudită este cea mai mare economie din regiune şi ocupă locul 17 în lume. Prinţul moştenitor, cunoscut sub acronimul  MBS, a prezentat planuri ambiţioase de diversificare a economiei în afara petrolului, atât prin investiţii în străinătate, cât şi prin construcţii în ţara sa. Regatul caută adesea parteneri externi care să co-investească în proiectele sale, iar managerii de active pot ajuta la organizarea şi strângerea de fonduri pentru aceste proiecte.

 Chiar şi aşa, investiţiile străine vin mai greu decât se spera. Unii străini sunt reticenţi în a se angaja în această ţară, punând la îndoială randamentul financiar de acolo şi întrebându-se dacă toate proiectele măreţe vor fi finalizate. Guvernul saudit şi-a redus planurile pe termen mediu pentru construcţia unui megaoraş numite Neom, a raportat Bloomberg News în aprilie.

Arabia Saudită şi-a demonstrat puterea financiară în 2017, când PIF a anunţat că va veni cu până la 20 de miliarde de dolari pentru un nou fond de investiţii în infrastructură administrat de Blackstone Inc. Anunţul a coincis cu vizitele la Riad ale preşedintelui de atunci, Donald Trump, şi ale unui grup de directoridin SUA, inclusiv ale directorului general al Blackstone, Stephen Schwarzman, unul dintre cei mai importanţi susţinători ai lui Trump pe Wall Street la acea vreme.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.