Cele mai mari afaceri din domeniul medical românesc

Autor: Georgiana Călin Postat la 12 iunie 2017 2851 afişări

Piaţa serviciilor medicale private aproape s-a triplat în opt ani şi a ajuns la 6,5 miliarde de lei (1,4 miliarde de euro) în 2015, o evoluţie pe care puţine industrii din România au avut-o într-o perioadă marcată de criză economică.

Cele mai mari afaceri din domeniul medical românesc

Cei mai mari cinci jucători de pe piaţa serviciilor private de sănătate - MedLife, Regina Maria, Medicover, Sanador şi grupul Gral - au avut afaceri totale de circa 1,3 miliarde de lei în 2015, potrivit calculelor ZF. Top 20 cele mai mari companii au avut afaceri de 2,1 miliarde de lei în 2015, adică deţineau o treime din piaţă.

MEDLIFE

Grupul MedLife operează 36 de clinici, 8 spitale generaliste şi specializate, 24 de laboratoare cu mai mult de 143 de puncte de colectare de analize medicale, 9 farmacii, 8 cabinete de stomatologie, având peste jumătate de milion de clienţi. Din personalul companiei fac parte aproximativ 1.900 de medici şi 1.000 de asistente medicale. Spre finele anului trecut, cel mai mare operator de servicii medicale private a încheiat procedura de listare la bursă, fiind prima companie din piaţa medicală privată care s-a listat.

Aceasta a fost şi cea mai mare ofertă publică iniţială de listare a unei companii private din istoria BVB. Familia Marcu a rămas acţionar majoritar, cu 51% din acţiunile companiei. MedLife are o capitalizare de 540 milioane lei, preţul acţiunii înregistrând o creştere de 2,28% de la începutul anului. Liderul pieţei a raportat o cifră de afaceri preliminară consolidată de circa 112 milioane de euro (503 milioane de lei) pentru anul trecut.

MEDICOVER

Medicover este prezent pe piaţa serviciilor medicale private din România de peste 20 ani şi dispune de o reţea de 19 clinici proprii în Bucureşti şi în ţară, un spital generalist şi o reţea de clinici partenere. În prima jumătate a anului trecut, Medicover a deschis patru clinici în câteva dintre cele mai mari oraşe din ţară -  Braşov, Ploieşti, Galaţi şi Cluj-Napoca. În toamna lui 2016 a realizat prima achiziţie a grupului pe piaţa românească, prin cumpărarea Centrului Medical Doctor Luca din Piteşti.

Din grup face parte şi reţeaua de laboratoare Synevo România, cu afaceri de 156 de milioane de lei (34,6 milioane de euro) în 2015, iar Medicover România a înregistrat în acelaşi an afaceri de până la 252 de milioane de lei (56 milioane de euro). Deţinut de suedezii Jonas şi Robert af Jochnick, grupul Medicover este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale private din Europa Centrală şi de Est şi oferă servicii medicale integrate pacienţilor din 14 ţări.

SANADOR

Antreprenoarea Doris Andronescu deţine operatorul privat de servicii medicale Sanador, cu afaceri de circa 42 de milioane de euro şi în în jur de 1000 de angajaţi în 2015. Reţeaua este formată din spitalul Sanador din Capitală - cel mai mare spital privat din România -, dar şi mai multe clinici şi laboratoare.

La un avans anunţat de 22% anul trecut, cifra de afaceri a Sanador va trece de 50 de milioane de euro în 2016, potrivit estimărilor ZF. Compania a deschis în 2011 primul spital privat cu servicii medicale complete, în care asigură tratament inclusiv pentru situaţii de urgenţă, în urma unei investiţii de 40 de milioane de euro. Spitalul a devenit profitabil la un an şi jumătate de la inaugurare.

GRAL

Afacerea înfiinţată în 2007 de antreprenorii Robert şi Georgeta Şerban este cel mai mare operator de servicii medicale care a mizat pe nişe, spre deosebire de competitorii mai mari, care şi-au dezvoltat servicii generaliste. Cele trei mari direcţii de business ale Gral sunt oncologia, analizele de laborator (inclusiv imagistica) şi dializa.

Grupul Gral Medical cuprinde o reţea de 25 centre medicale, dintre care 11 laboratoare, 14 clinici şi un spital privat cu patru secţii (radioterapie, chimioterapie, chirurgie şi dializă) şi o echipă de peste 1.200 de medici şi asistente. În 2015, Gral a deschis două clinici, una în Bucureşti şi alta în Ploieşti, în urma unor investiţii de peste 1,5 milioane de euro, iar la începutul lui 2016 a deschis o clinică în zona Băneasa, cu o investiţie de circa 200.000 de euro. Anul trecut, pentru tot grupul Gral a fost estimată o cifră de afaceri de

113 milioane de lei (25,1 milioane de euro).

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.