Cele mai mari economii din Europa trag semnalul de alarmă. Performanţele economice tot mai slabe anunţă că recesiunea e pe drum
Germania şi Franţa au început cel de-al treilea trimestru cu contracţii ale economiilor lor din sectorul privat, în timp ce slăbirea constantă a industriei prelucrătoare începe să provoace repercusiuni tot mai mari asupra serviciilor, scrie Bloomberg.
Indicele S&P Global Flash Purchasing Managers' Index pentru Germania a scăzut la cel mai scăzut nivel din acest an, cu o valoare de 48,3 în luna iulie, sub pragul de 50, care indică o creştere. Franţa s-a descurcat şi mai rău, atingând cel mai scăzut nivel din ultimele 32 de luni, de 46,6. Cifrele pentru ambele ţări au fost mai proaste decât cele prognozate de orice economist în sondajele Bloomberg.
În Germania, rezultatul negativ a fost determinat de industria prelucrătoare, care a fost sub 50 de mai bine de un an şi care se află acum aproape de nivelurile văzute ultima dată la începutul pandemiei în 2020. Creşterea în sectorul serviciilor a încetinit pentru a doua lună.
„Există o probabilitate crescută ca economia să intre în recesiune în a doua jumătate a anului. În ultimele luni am asistat la o scădere a cererii şi a o serie de blocaje, care acum se accentuează la cel mai rapid ritm de la începutul pandemiei şi până în prezent. Aceşti factori înseamnă veşti rele, iar restul anului 2023 se află sub semnul întrebării privind stabilitatea economică”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist şef la Hamburg Commercial Bank.
În Franţa, atât industria prelucrătoare, cât şi serviciile au fost din nou în contracţie, industria performând mai prost decât serviciile.
„Datele semnalează o răcire vizibilă a economiei, arătând cea mai puternică reducere a activităţii de afaceri din noiembrie 2020, care a precedat o contracţie a PIB-ului” în Franţa, a declarat Norman Liebke, economist la Hamburg Commercial Bank.
Rezultatele negative ale Germaniei şi Franţei eprezintă un avertisment pentru întreaga regiune, pentru care cifrele care vor fi publicate mai târziu, luni, vor arăta, probabil, de asemenea, o contracţie a sectorului privat.
Datele anterioare au arătat o contracţie în Australia şi o expansiune stabilă în Japonia, în timp ce în Marea Britanie şi în SUA se preconizează o creştere solidă pentru luna iulie.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro