Cele mai valoroase zece companii din economie au spart pragul de 50 mld. euro evaluare în 2023. În doar un an, valoarea lor s-a apreciat cu 13,7%

Autor: Cristina Roşca Postat la 24 noiembrie 2023 58 afişări

Cele mai valoroase zece companii din economie au spart pragul de 50 mld. euro evaluare în 2023. În doar un an, valoarea lor s-a apreciat cu 13,7%

Producătorul de energie Hidroelectrica, cel mai nou actor din piaţa locală de capital, este liderul clasamentului şi totodată singura companie a cărei valoare sare de 10 mld. euro Podiumul este completat de UiPath şi OMV Petrom, situaţia fiind identică cu cea din 2022 Singurul nume nou în top zece este BCR, care a urcat de pe 11 pe 7, înlocuind lanţul de hipermarketuri Kaufland, care a ieşit din rândul „decarilor“.

Cele mai valoroase zece com­panii din economie sunt eva­luate în acest an la puţin peste 50 mld. euro, suma fiind cu 13,7% mai mare decât în 2022.

Acestea sunt primele informaţii dez­văluite din ediţia din 2023 a catalogului Top 100 cele mai valoroase companii din econo­mie. Ajuns la cea de-a 18-a ediţie, anuarul va fi publicat în perioada următoare.

Singurul an în care acest prag – de 50 mld. euro valoare cumulată a primilor zece jucă­tori - a mai fost depăşit a fost 2021, al doilea an de pandemie, un moment în care banii erau încă ieftini, inflaţia nu îşi pusese am­prenta asupra mediului de business, iar apetitul de consum era în continuare la cote ridicate.

La momentul acela, singur, UiPath contribuia cu aproape jumătate la totalul valorii primilor zece clasaţi, iar asta după ce primul unicorn românesc primise încă o finanţare record, înainte de listarea pe cea mai importantă piaţă de capital din lume, cea de la New York.

În acest an, UiPath este evaluat de investitorii de la bursă la aproape 8,9 mld. euro, cu 35% peste nivelul din 2022, valoare ce îi oferă poziţia secundă a podiumului.

Liderul clasamentului este Hidroelectrica, cel mai nou actor din piaţa locală de capital, companie a cărei listare la BVB a atras privirile investitorilor din toată lumea.  Producătorul de energie este evaluat la 10,7 mld. euro, fiind singura companie autohtonă a cărei valoare sare de acest nivel (10 mld. euro).

Totuşi, valoarea Hidroelectrica este cu 13% mai mică decât în urmă cu un an, iar asta pentru că în 2022 evaluarea a fost preluată din raportul Fondului Proprietatea, acţionarul care a vândut în această vară 20% din companie pe bursă. Iar acum, investitorii de la BVB sunt cei care au stabilit capitalizarea producătorului de energie.

Clasamentul este realizat pe baza valorii firmelor, nu pe baza cifrei de afaceri. Cum se calculează valoarea?

Evaluarea este făcută pornind de la datele financiare din anul anterior – deci 2022 în cazul acestei ediţii. Este situaţia pentru firmele nelistate. Pentru cele care sunt pe bursă, se va lua în calcul capitalizarea de la începutul lunii noiembrie 2023.

Ziarul Financiar realizează an de an acest anuar în parteneriat cu BT Capital Partners şi cu Veridio, firme specializate în evaluarea companiilor. Dat fiind că în România, dintre numele mari, nu sunt foarte multe firme care sunt listate, rezultatele din 2022 sunt cele în funcţie de care s-a calculat valoarea majorităţii.

Tocmai de aceea, acest catalog este un instrument de bază ce nu ar trebui să lipsească de pe mesele marilor investitori, de pe mesele analiştilor şi economiştilor. Nu întotdeauna cele mai mari companii ca cifră de afaceri sunt şi cele mai valoroase, aşa că analiza ZF, BT Capital Partners şi Veridio este cu atât mai importantă, fiind un produs unic şi un punct de pornire pentru toţi actorii interesaţi de piaţa de M&A, dar şi de economia locală în ansamblul său.

În top zece cele mai valoroase companii din economie există puţine surprize în acest an faţă de ediţia din 2022, mai exact un singur nume nou şi mai multe permutări. Spre exemplu, podiumul este neschimbat.

Singurul nume nou în top zece este BCR, care a urcat de pe 11 pe 7, înlocuind lanţul de hipermarketuri Kaufland, care a ieşit din rândul „decarilor“.

Este interesant de remarcat însă totodată că nouă din zece actori sunt mai valoroşi acum decât în 2022, semn că în pofida situa­ţiei economice complexe şi a celei geopolitice incerte, marile companii locale stau bine, iar investitorii sunt optimişti (evoluţia firmelor listate e evocatoare pentru asta).

O altă dovadă în acest sens o reprezintă faptul că pragul de intrare în acest club select al „decarilor“ a urcat până la 2,66 mld. euro, cel mai ridicat nivel de până acum. Spre comparaţie, în 2006, la prima ediţie a anuarului Top 100 cele mai valoroase companii din economie, ocupantul locului zece valora 1,2 mld. euro. Iar primii zece clasaţi - actori din energie, telecom şi mediul bancar - erau evaluaţi la 37,7 mld. euro.

Valoarea acestor piloni de bază, acestor actori principali ai economiei româneşti reprezintă un bun indicator şi pentru mersul lucrurilor la nivel general, dat fiind că în ultimii ani există o mai mare diversitate la vârf, companiile provenind din sectoare multiple, inclusiv IT, comerţ şi producţie auto.

Acest mix mult mai variat este o dovadă clară a modului în care economia a crescut şi s-a dezvoltat, devenind mult mai complexă faţă de perioada 2006-2008, perioadă de creştere economică, de boom chiar, dar pe alte fundamente. Această diversificare a domeniilor din care provin cele mai valoroase zece companii din economie în perioada 2006-2022 este evidentă şi din faptul că există doar trei constante. Cele trei perle energetice ale României, OMV Petrom, Hidroelectrica şi Romgaz, nu lipsesc în niciun an de la vârf.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.