Charles al III-lea, primul monarh britanic care vizitează România. Regele şi-a început discursul susţinut vineri la Palatul Cotroceni în limba română. „Am ajuns să iubesc România. Au trecut 25 de ani de la prima mea vizită în această ţară remarcabilă. Când am venit aici şi chiar dinainte am simţit o legătură profundă cu România”
Regele Charles al III-lea şi-a început discursul susţinut vineri la Palatul Cotroceni în limba română, iar la un moment dat a rostit şi un vers din Eminescu. „Am ajuns să iubesc România”, a spus Majestatea Sa.
Regele Charles al III-lea şi-a început discursul în limba română: „Domnule preşedinte, doamnelor şi domnilor”.
„Au trecut 25 de ani de la prima mea vizită în această ţară remarcabilă. Când am venit aici şi chiar dinainte am simţit o legătură profundă cu România”, a spus regele Marii Britanii şi Irlandei de Nord, care a făcut referire la legăturile de familie dintre familiile regale română şi britanică.
„Întotdeauna m-am simţit acasă în România”, a adăugat monarhul.
El a spus că, în toţi aceşti ani, a călătorit prin toată ţara şi „am întâlnit români din toate domeniile. Am avut astfel posibilitatea de a fi martor al dezvoltării extraordinare care a avut loc şi care este o mărturie a energiei, inovativităţii şi rezistenţei dumneavostră”.
Majestatea Sa a vorbit de legăturile pe care le are cu tinerii şi cu cei care protejează monumentele istorice din România.
„Am ajuns să iubesc România, cultura şi arta, patrimoniul, istoria, peisajele şi biodiversitatea”, a spus regele, care a continuat în limba română cu un vers din Mihai Eminescu: „Ţară de glorii, ţară de dor”.
Preşedintele Klaus Iohannis i-a mulţumit regelui Charles al III-lea pentru că a fost şi este un mare prieten al României şi a spus că este onorant faptul că prima vizită externă de la încoronare are loc în ţara noastră.
„Bine aţi revenit în România, ţara pentru care de-a lungul timpului aţi dezvoltat o afecţiune aparte! Ne onorează faptul că prima vizită în străinătate de la încoronarea Majestăţii Voastre are loc în ţara noastră. Pentru români, acesta reprezintă un mesaj extrem de important, că legăturile cu aceste locuri rămân la fel de strânse şi după preluarea noilor responsabilităţi”, a spus Klaus Iohannis în discursul susţinut vineri la Palatul Cotroceni.
El i-a transmis regelui, în numele tuturor românilor, aprecierea şi recunoştinţa pentru implicarea autentică în protejarea şi celebrarea unor valori care ţin de însăşi identitatea naţională: natura, peisajul rural din ţara noastră, dar şi moştenirea culturală bogată.
„Localnicii povestesc cum, datorită interesului Majestăţii Voastre, frumuseţea satelor şi a tradiţiilor lor a trecut graniţele. Le-aţi reamintit cât de preţioase sunt tradiţiile, obiceiurile, meşteşugurile moştenite de generaţii şi faptul că acestea nu îşi pierd valoarea în faţa erei vitezei şi a tehnologiei, ci dimpotrivă. Fundaţia caritabilă a Majestăţii Voastre a deschis posibilitatea de a redescoperi satul românesc şi de a contribui la prezervarea lui prin activităţi de restaurare a clădirilor sau a obiectelor preţioase, prin dezvoltarea agriculturii ecologice, protejarea zonelor montane sau readucerea la viaţă a unor meserii tradiţionale. Aţi creat astfel oportunităţi deosebite pentru dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale”, a adăugat şeful statului.
Preşedintele i-a spus monarhului că a făcut din protejarea ecosistemului şi din refacerea biodiversităţii unice a ţării noastre o prioritate.
„Admiraţia Majestăţii Voastre faţă de peisajele mioritice, faţă de fauna sălbatică şi pădurile maiestuoase a alimentat o dorinţă permanentă de a proteja această frumuseţe naturală. Lansarea, în urmă cu un an, la Sibiu, a celui mai mare proiect transfrontalier de reîmpădurire din Europa este doar cel mai recent exemplu”, a mai spus Iohannis.
Preşedintele a adăugat că anul 2023 este unul foarte important şi pentru relaţia dintre România şi Regatul Unit.
„Celebrăm 20 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic Bilateral, prilej cu care a fost semnată Declaraţia comună reînnoită, care deschide calea unei cooperări intensificate între ţările noastre. Dimensiunea militară şi de securitate, care reprezintă un pilon esenţial al Parteneriatului Strategic, este cu atât mai relevantă în actualul context geopolitic. Sunt bucuros să evidenţiez astăzi şi rolul special al comunităţii româneşti din Marea Britanie, care numără peste 1,2 milioane de persoane, în dezvoltarea legăturilor româno-britanice. Şi pentru a ilustra cât de profunde sunt legăturile dintre noi, legături nu doar afective, ci şi prin prisma rădăcinilor Familiei Regale, îmi vin în minte cuvintele unui sătean care, vorbind despre onoarea de a se fi întâlnit cu Majestatea Voastră, în satul său, a spus că nu a avut nevoie de nicio traducere, atât de puternice sunt aceste legături”, a precizat Iohannis.
„Vă mulţumim că aţi fost şi sunteţi în continuare un mare prieten al României! Ne uităm cu speranţă spre viitor, convinşi că aceste legături vor deveni tot mai puternice şi că relaţiile dintre statele noastre se vor dezvolta în continuare”, a încheiat şeful statului.
Regele Charles al III-lea a fost primit vineri după-amiaza la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit în cadrul unei ceremonii oficiale pe Regele Charles al III-lea la Palatul Cotroceni. A fost o ceremonie oficială, cu intonarea imnurilor celor două ţări.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, vor urma fotografia oficială, convorbiri tête-à-tête şi întâlnire cu autorităţile statului, reprezentanţii societăţii civile şi Corpul Diplomatic şi alocuţiune.
Regele Charles al III-lea începe vineri prima călătorie oficială în străinătate după ceremonia de încoronare.
Avionul cu care monarhul a sosit în România a aterizat la Aeroportul Băneasa în jurul orei 15.00.
Avionul regal a aterizat pe aeroportul Băneasa, în condiţii depline de securitate sporită. Regele Charles al III-lea este aşteptat la ceremonia în onoarea sa de la Palatul Cotroceni, unde vor participa 300 de invitaţi. Gazda ceremoniei va fi preşedintele României, Klaus Iohannis.
Monarhul se va deplasa apoi în Transilvania şi va locui vreme de cinci zile în Valea Zălanului şi Viscri.
În calitate de prinţ, a vizitat România de multe ori în ultimii 25 ani, în special satul Viscri din Transilvania, unde deţine o proprietate.
Charles al III-lea este atras de România pentru a avut-o ca stră-stră-străbunică pe contesa maghiară Claudine Susanna Rhédey von Kis-Rhéde (1812 –1841), soţia ducelui Alexandru de Württemberg.
Contesa s-a născut la Sângeorgiu de Pădure şi este înmormântată la Biserica reformată din Sângeorgiu de Pădure.
Fiul ei, Francis, Duce de Teck, a fost tatăl Mariei de Teck, regina consoartă a lui George V al Regatului Unit, astfel, Charles al III-lea este stră-stră-strănepotul
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro