China pune la bătaie 148 de miliarde de dolari ca să salveze piaţa de real estate aflată într-un colaps total

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 28 iulie 2022 311 afişări

China pune la bătaie 148 de miliarde de dolari ca să salveze piaţa de real estate aflată într-un colaps total

Banca centrală a Chinei pune la bătaie împrumuturi de 148 de miliarde de dolari pentru a salva piaţa de real estate aflată într-un colaps total. Real-estate-ul chinezesc este încărcat până la refuz de datorii şi de clienţi care boicotează plata ratelor către bancă, din cauza proiectelor imobiliare care par că nu se mai termină niciodată, scrie Fiancial Times.

Banca va lansa în primă fază o schemă de împrumut de 30 de miliarde de dolari, cu o dobândă anuală de 1,75%, care este destinată în băncilor comerciale de stat. Creditorii vor folosi banii împreună cu fondurile proprii pentru a rezolva problema lipsei de finanţare cu care se confruntă sectorul de real estate.

Guvernul încearcă să-şi valorifice fondul iniţial de până la cinci ori pentru a aduna cele 148 de miliarde cu care caută să rezolve problema finanţării din real-estate. Cu toate acestea, analiştii avertizează că Banca Populară s-ar putea confrunta cu probleme în încercarea de a aduna suma necesară, pentru că rentabilitatea scăzută a proiectelor imobiliare blocate îngreunează misiunea băncilor de a convinge oamenii să ia credite pentru acestea.

Există dezvoltatori care au contractat împrumuturi imense şi care au intrat în incapacitate de plată a acestora după ce Beijingul a implementat controale mai aspre asupra împrumuturilor contractate de marii jucători imobiliari.

Această decizie a lovit puternic real-estate-ul, unul dintre cele mai motoare economice ale ţării şi a lăsat milioane de oameni să aştepte după locuinţe care par că nu se vor mai livra vreodată.

Privind schema de împrumut lansată de Beijing, analiştii atrag atenţia că ea va funcţiona doar dacă se va genera destul de mult cash din vânzările sau închirierile de apartamente pentru rambursarea noilor împrumuturi.

„O mulţime de proiecte rezidenţiale neterminate care au fost vândute sunt localizate în oraşe subdezvoltate, unde rata de închiriere şi de achiziţie a imobilelor este slabă. Aceast problemă limitează numărul de proiecte rezidenţiale care pot fi aduse la viaţă cu ajutorul banilor puşi pe masă de Bancă”, a declarat Dan Wang, economist şef la Hang Seng Bank.

Nivelul de tranzacţionare a imobilelor din oraşele subdezvoltate, acolo unde cele mai multe proiecte rezidenţiale sunt localizate, a scăzut cu peste o treime doar în iulie, chiar dacă autorităţile au lansat numeroase scheme de sprijin şi subvenţii pentru a încuraja oamenii să cumpere.

Potrivit Everbright Bank din Beijing, dezvoltatorii chinezi au blocat proiecte care însumează 8 milioane de locuinţe şi care vor avea nevoie de alte câteva sute de miliarde pentru a fi salvate.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.