Christina Verchere, CEO OMV Petrom: România a făcut multe progrese în tranzitia energetică, cum este zona de regenerabile. Noi vom investi 8 miliarde lei pe an în următorii 3 ani în tranzitia energetică
România a făcut multe progrese în tranzitia energetică, cum este zona de regenerabile, unde vedem din nou incetive-uri, şi cred că sectorul privat are un rol esential, pentru că aduce capital, iar o legislatie stabilă este de bază pentru a atrage investitori, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom în cadrul conferintei ZF Power Summit 2024.
”Reglementarea preturilor a fost introdusă pentru a proteja consumatorii vulnerabili într-un moment dificil, până în 2025. Dar trebuie să pornim un dialog despre cum vom reveni la o piată liberă. E nevoie însă de un mecanism pentru consumatorii vulnerabili, care să poată fi folosit atunci când preturile cresc”.
CEO OMV Petrom a mentionat că strategia companiei prevede investitii anuale de 8 miliarde lei pentru a sustine tranzitia energetică. Proiectele anuntate de companie pe zona de regenerabile totalizează o capacitate de 2 GW.
”România este o economie în creştere, pe care trebuie să o decarbonizăm în acelaşi timp. Nu trebuie să facem una în detrimentul alteia. Le putem face impreună şi Europa sustine acest process. Economia trebuie să crească ca un rezultat al decarbonizării. Chiar şi în momentele dificile, România a fost rezistentă şi economia a crescut”.
Ce a mai declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom:
Anul trecut a fost un an în care am aplicat strategia de reducere a emisiilor de carbon şi strategia noastră prevede 8 miliarde de lei pe an investitii pentru această strategie de tranzitie energetică.
La Neptun Deep am obtinut aprobările şi am reuşit să atragem contractori foarte importanti în proiect anul trecut. Companii puternice, credibile. Ne concentrăm acum pe permise şi constructii, iar în 2027 vrem să vedem prima moleculă extrasă .
Am construit în paralel şi un portofoliu de regenerabile, inceput în 2022 în Oltenia, apoi am cumpărat 710 MW în proiecte solare în Teleorman şi am anuntat un parteneriat cu Renovatio anul trecut. Acum vrem să intrăm în partea de executie.
Facem o tranzitie în zona de transport, cu reteaua de EV charging şi vom continua dezvoltarea retelei, inclusiv prin pareneriatul cu Renovatio.
Cred că hidrogenul are un potential foarte mare, dar încă nu este folosit la nivel industial din cauza costurilor mari. Noi îl vom folosi la rafinărie.
Avem proiecte de 2 Giga în regenerabile.
Tranzitia energetică din piata europeană înseamnă o tranzitie şi la nivelul companiei, în următorii ani. Suntem o companie de oil&gas, dar vrem să dezvoltăm mult şi zona de regenerabile.
La Neptun Deep vom avea contracte pe termen lung şi scurt, vom avea productie pe piata spot, etc. Vor fi perioade când vom avea oferta peste cerere şi ne vom uita la pietele externe pentru vânzare, dar tinta noastră este să vindem gazul în România.
Neptun Deep este un game changer pentru România şi este un proiect foarte important pentru noi.
România a făcut multe progrese în tranzitia energetică, cum este zona de regenerabile, unde vedem din nou incetive-uri. Cred că sectorul privat are un rol esential, pentru că aduce capital. De aceea o legislatie stabilă este esentială pentru a atrage investitori. Avem nevoie de o piata liberă. Suntem într-o piata reglementată acum, de inteles după criza trecută. E nevoie să vedem fluxuri libere de energie, să poti vinde şi cumpăra, ceea ce ajută rolul regional al României.
În regiune, ne uităm la oportunităti, inclusiv în Bulgaria. Când Neptun Deep va deveni operational, România va deveni principalul producător de gaze din Europa.
Ne uităm la regenerabile, la biocombustibili. Inainte făceam 100% singuri, acum avem multe parteneriate, multe proiecte din tranzitia energetică le vom face in parteneriat.
Preturile au inceput să coboare acum. În inima tranzitiei energetice este creşterea capacitătii de productie de energie, dezvoltarea zonei de regenerabile, care permite Europei să nu mai importe gaze.
Tranzitia vine cu o serie de probleme, economice, geopolitice. Dar odată ce montezi un panou solar, el rămâne acolo, în timp ce gazul este variabil, poate fi pornit sau oprit.
Politica de dividend prevede 5-10% creştere pe an şi oferim dividende suplimentare in functie de situatie. Vom plăti un dividend special şi în 2024. Vrem ca investitorii să vadă şi randamente, nu doar potentialul de creştere.
Creşterea viitoare a companiei se va baza mult pe Neptun Deep, dar şi pe regenerabile. În perioada 2022-2030, avem 11 miliarde euro investitii planificate.
Vedem o cerere mare pe piata din România pentru gazul din Marea Neagră, iar noi îl vom folosi pentru productia de energie.
Încerc să inteleg dacă în Europa reglementăm sau stimulăm. Reglementările pot stabili ritmul de dezvotlare, dar incentive-urile ajută şi mai mult.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro