De cinci ani de zile cursul de schimb stă la puţin peste 4,90 lei/euro. Cursul va rămâne stabil, chiar dacă este posibil să urce peste 5 lei/euro pentru că înseamnă doar o depreciere de nici 1%. Mugur Isărescu, BNR: “De la 4,97 lei/euro la 5 lei/euro înseamnă mai puţin de 1%. Cinci bani înseamnă 1%, în cazul acesta sunt numai trei bani”

Autor: Mircea Nica Postat la 18 februarie 2025 20 afişări

De cinci ani de zile cursul de schimb stă la puţin peste 4,90 lei/euro. Cursul va rămâne stabil, chiar dacă este posibil să urce peste 5 lei/euro pentru că înseamnă doar o depreciere de nici 1%. Mugur Isărescu, BNR: “De la 4,97 lei/euro la 5 lei/euro înseamnă mai puţin de 1%. Cinci bani înseamnă 1%, în cazul acesta sunt numai trei bani”

Cursul de schimb stă de cinci ani la puţin peste 4,90 lei/euro, ceea ce înseamnă că va rămâne stabil, chiar dacă este posibil să urce la peste 5 lei/euro. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR a explicat luni evoluţia cursului valutar.

“Bugetul a fost construit pe un curs de peste 5 lei/euro. Bugetul este construit pe baza datelor pe care le face o autoritate guvernamentală de prognoză. Aş detensiona discuţiile legate de depăşirea nivelului de 5 lei/euro. Am citit atâtea lucruri încât m-am speriat şi eu de maniera în care poate să fie gândit acest lucru. De la 4,97 lei/euro la 5 lei/euro înseamnă mai puţin de 1%. Cinci bani înseamnă 1%, în cazul acesta sunt numai 3 bani”, a explicat Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a accentuat faptul că Banca Naţională “s-a ţinut de curs şi l-a stabilit ancoră”, în ciuda politicii de flotare a băncii. Totodată, a precizat că nu prea sunt mulţi indicatori economici de care “să se agaţe” pentru a crea credibilitate în România.

“Noi ne-am ţinut de curs şi l-am stabilit ancoră, cu toate că avem o politică de flotare pentru că a fost război, pandemie, apoi războiul s-a mai apropiat de noi şi am fost loviţi şi cu o criză energetică de toată frumuseţea care a împins preţurile peste tot în sus.

Nu am ţinut secret că facem acest lucru. Am reuşit să avem cursul în continuare determinat de piaţă. Cum am făcut? Aceasta este arta noastră de operaţiuni de piaţă. Am intervenit în piaţă, dar am intervenit noi fiind intermedieri între Ministerul de Finanţe şi piaţă. Ministerul de Finanţe, în loc să le vândă disponibilităţile pe care le-au luat din împrumuturi externe, din bani europeni să le vândă direct în piaţă, le ţin la BNR şi când au nevoie cer BNR să vândă o parte din aceste disponibilităţi. De ce suntem intermedieri? Pentru că piaţa valutară din România nu a ajuns la o adâncime foarte mare. Să vinzi într-o singură zi 1 mld. euro mişti cursul cu 20 de bani, apoi se apreciază cu 20 de bani. Tendinţa în România este ca atunci când se apreciază a fost un accident, când se depreciază e jale. Nu avem prea mulţi indicatori economici de care să ne agăţăm să creeze credibilitate în ţara aceasta. Poate că nu este cel mai bun, poate că trebuia să avem şi noi un Dow Jones, un indice de bursă sau ceva, dar deocamdată avem cursul”, a explicat guvernatorul.

Concluzia, în ceea ce priveşte cursul, este că în momentul actual, chiar nu este cazul să se deprecieze cursul.

“În momentul actual chiar nu este cazul să se deprecieze cursul pentru că avem o grămadă de tensiuni. Facem lucrurile aşa cum trebuie. Nu ştiu nici eu ce se va întâmpla cu cursul. Pe măsură ce tensiunea politică interne se diminuează o să lăsăm mai multă flexibilitate cursului. Anul trecut, până spre vară am căutat să nu se aprecieze cursul pentru că atunci când ai un deficit comercial atât de mare nu este bine să se aprecieze cursul”, a mai adăugat Mugur Isărescu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
isarescu,
bnr,
curs valutar

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.