Cine conduce cele cinci SIF-uri, care au împreună 5,3 mld. lei capitalizare şi 13,4 mld. lei active totale

Autor: Tibi Oprea Postat la 17 decembrie 2023 359 afişări

Cele cinci societăţi de investiţii finan­ciare (SIF-uri) de la Bursa de Valori Bucureşti, pentru care popularitatea a început să scadă de la criza financiară din 2008 încoace şi care au ajuns să se tranzacţioneze la discounturi faţă de averea din portofoliu cuprinse între 46% şi 67%, au apelat sub actualele conduceri la procese de rebranding pentru a recâştiga interesul investito­rilor.

Cine conduce cele cinci SIF-uri, care au împreună 5,3 mld. lei capitalizare şi 13,4 mld. lei active totale

Cu expunere pe unele dintre cele mai mari companii de la Bursa de la Bucureşti, unele la maxime istorice, cele cinci societăţi se tranzacţionează la discounturi faţă de averea din portofoliu chiar şi de 67% ♦ Sub actualele conduceri, patru din cinci SIF-uri au apelat la rebranding pentru a recâştiga încrederea investitorilor.

Cele cinci societăţi de investiţii finan­ciare (SIF-uri) de la Bursa de Valori Bucureşti, pentru care popularitatea a început să scadă de la criza financiară din 2008 încoace şi care au ajuns să se tranzacţioneze la discounturi faţă de averea din portofoliu cuprinse între 46% şi 67%, au apelat sub actualele conduceri la procese de rebranding pentru a recâştiga interesul investito­rilor.

Sunt evaluate astăzi de in­vestitori la peste 5 mld. lei (1,1 mld. euro) şi gestionează active totale de 13,4 mld. lei, o parte importantă din economia româ­nească, cele mai mari expu­neri fiind la companii listate la BVB, precum Banca Transilvania, OMV Petrom, BVB sau BRD. În fiecare caz al celor cinci SIF-uri, Banca Transilvania este pe primul loc în portofoliu.

Cu acţiuni ale unor blue chip-uri care au atins maxime istorice în 2023 sau evaluări nemaiatinse de câţiva ani, acţiunile celor cinci societăţi subperformează anul acesta, fiind tranzacţionate la randa­mente sub cel al indicelui principal BET, iar brokerii spun că atunci „când vor începe să acorde dividende care să se ridice cât de cât la randamentul mediu al indicelui BET, oa­menii îşi vor întoarce din nou privirea către ele“. Cine le conduce?

Bogdan Drăgoi, 43 de ani, este fiul generalului în rezervă Dan Drăgoi, fost secretar de stat în Ministerul Industriilor în guvernele Roman şi Stolojan. A fost ministru de finanţe în gu­vernul Ungureanu şi a fost ales de acţionari în martie 2015 drept preşedinte şi director ge­neral al SIF Banat-Crişana, actuală Lion Capital (LION), funcţii pe care le deţine şi în prezent. A studiat la Facultatea Fletcher din cadrul Universităţii Tufts din Boston, Massachusetts şi are dublă specializare, în relaţii internaţionale şi eco­nomie.

Liviu-Claudiu Doroş, 53 de ani, este fiul generalului Vasile Doroş şi preşedinte al consiliului de administraţie (din 2021) şi director general (din 2017) al Evergent Investments (EVER), fostă SIF Moldova. El a fost ales în 2009 vicepreşedinte şi director general adjunct al societăţii, fiind unul dintre cei mai tineri executivi ai SIF-urilor. Este licenţiat al Facultăţii de Comerţ-Marketing din cadrul Universităţii Bacău şi are un master în Managementul şi administrarea afacerilor la şcoala de Înalte Studii Postuniversitare a Universităţii “Gheorghe Asachi“ din Iaşi. SIF Moldova este prima societate care a apelat la rebranding, devenind Evergent Investments.

SIF Muntenia (SIF4) este singura societate dintre cele cinci care nu şi-a schimbat denumirea. SIF4 este administrată de Nicuşor Marian Buică, 48 de ani, prin compania de administrare SAI Muntenia Invest, al cărei director general este din decembrie 2017. Nicuşor Buică este fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, fost consilier ministru delegate pentru buget în Ministerul Finanţelor şi fost secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene. A studiat la Universitatea Politehnica din Bucureşti, având diplomă de subinginer, apoi la Facultate de ştiinţe Economice din Craiova, având diplomă de economist. Mai are un master în administrarea afacerilor la City University, State of Washington.

Sorin-Iulian Cioacă, 48 de ani, este Preşedinte CA şi Director General al Infinity Capital Investments (INFINITY) din decembrie 2020, când societatea se numea SIF Oltenia. A studiat la Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii din Bucureşti, unde are şi un master, dar şi la Facultatea de Finanţe, Bănci, Asigurări şi Burse de Valori din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, unde a obţinut un doctorat în Finanţe. De asemenea, are certificare din partea Analiştilor Financiari din România (CFA).

Transilvania Investments Alliance (TRANSI), care a făcut trecerea prin rebranding de la SIF Transilvania, este condusă din poziţia de preşedinte executive/director general de Radu-Claudiu Roşca, din septembrie 2021, anterior fiind timp de un an vicepreşedinte al directoratului. În vârstă de 51 de ani, Radu-Claudiu Roşca a lucrat pentru companii şi brokeri din piaţa locală. Are specializări de auditor financiar, broker şi risk management.

Bogdan-Alexandru Drăgoi, 43 de ani, preşedinte CA şi director general, Lion Capital

Liviu-Claudiu Doroş, 53 de ani, preşedinte CA şi director general, Evergent Investments

Nicuşor Marian Buică, 48 de ani, director general, SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia

Sorin-Iulian Cioacă, 48 de ani, preşedinte CA şi director general, Infinity Capital Investments

Radu-Claudiu Roşca, 51 de ani, preşedinte directorat, Transilvania Investments Alliance

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sif,
capitalizare,
bucuresti,
tranzactionare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.