Cine este Greg Becker, omul care conducea Silicon Valley Bank. În 2015 credea că banca e cea mai sigură din univers, iar în 3 zile s-a prăbuşit
Greg Becker este omul care a condus Silicon Valley Bank din 2011 şi până în prezent. Încă din 2015 şi până anul trecut, CEO-ul insista asupra poziţiei extraordinare al băncii, continuând să dea asigurări investitorilor şi autorităţilor că SVB este invincibilă. În 2023, pe parcursul a doar trei zile, SVB s-a transformat în al doilea cel mai mare faliment bancar de la episodul Lehman Brothers din 2008, scrie The Wall Street Journal.
„Modelul de afaceri şi profilul de risc al SVB nu prezintă un risc sistemic. Impunerea unor restricţii privind asumarea unor riscuri din partea băncii, care au fost concepute pentru marile bănci, ar reprezenta o povară uriaşă pentru noi”, declara CEO-ul în faţa Comisiei Bancare a Senatului în urmă cu opt ani.
Greg Becker, în vârstă de 55 de ani, a devenit CEO al Silicon Valley Bank în urmă cu 12 ani şi a transformat banca în unul dintre cei mai mari creditori din SUA. În perioada în care băncile au refuzat să-şi asume riscuri şi s-au retras din afacerile cu businessurile din tehnologie, Silicon Valey Bank a preferat să lucreze cu mai multe start-upuri cu potenţial mare, dar cu profituri mici.
Fostul CEO vine din nord-estul statului Indiana, pe care l-a lăsat în urmă după finalizarea studiilor în cadrul Universităţii Indiana, plecând să lucreze la o bancă din Detroit.
În cele din urmă, banca l-a trimis să lucreze la o sucursală din California, de unde a fost recrutat ulterior de SVB.
Becker s-a alăturat Silicon Valey Bank în 1993 ca ofiţer de credite, Deescheneaux, a ajuns la SVB în mijlocul anilor 2000, iar Beck a fost cel mai nou membru al conducerii SVB, ajungând la bancă în 2017.
În martie, SVB a făcut publice compensaţiile pe care le-a încasat Greg Becker şi echipa sa în 2022. Fostul CEO a primit anul trecut pentru activtatea sa 9,9 milioane de dolari, în buzunarul lui Michael Descheneaux au intrat 4,6 milioane de dolari, iar Daneil Beck s-a bucurat de 3,6 milioane de dolari. O mare parte dintre aceste sume a fost primită sub formă de acţiuni. Într-un raport al băncii privind sumele acordate conducerii, oamenii de la vârful Silicon Valey Bank au fost lăudaţi pentru un „leadership solid” în ceea ce priveşte gestionarea riscurilor.
Echipa lui Becker formată din Daniel Beck – în poziţia de CFO – şi Michael Descheneaux care era preşedintele băncii au adoptat perspective şi discursuri optimiste, mai degrabă potrivite antreprenorilor din tehnologie decât şefilor de bănci. De asemenea, aceştia insistau ca businessurile să lucreze aproape în mod exclusiv cu SVB.
Înainte ca banca să intre în faliment, mai exact pe 27 februarie, Greg Becker a renunţat la o parte importantă din participaţia sa în cadrul SVB, vânzând un pachet de 12,451 de mii de acţiuni de pe urma cărora a obţinut un profit de 2,3 milioane de dolari.
CFO-ul Daniel Beck şi-a vândut de asemenea o treime din acţiunile deţinute în cadrul creditorului pentru 575 de mii de dolari.
Silicon Valley Bank a intrat colaps în urmă cu trei zile după o încercare eşuată de a atrage capital şi o retragere in masă a cashului deţinut de startup-urile tech care au propulsat banca în rândul celor mai mari creditori din Statele Unite ale Americii.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro