Cine este omul care a reuşit să îşi crească valoarea companiei cu 3.787.464%
Puţine cuvântări ale investitorilor sunt analizate mai atent decât cele ale lui Warren Buffett. Dar în scrisoarea anuală către acţionari din acest an, care a fost publicată sâmbătă, Oracolul din Omaha nu a oferit prea multe detalii, scrie Marc Rubinstein într-un editorial pentru Bloomberg.
A fost una dintre cele mai scurte vreodată şi conţinea puţine idei noi. Dar a oferit o frază: „Rezultatele noastre satisfăcătoare”, a scris el, „au fost produsul a aproximativ duzină de decizii cu adevărat bune – care ar fi aproximativ una la fiecare cinci ani”.
Prin „rezultate satisfăcătoare”, Buffett este modest. Acţiunile vehiculului său de investiţii, Berkshire Hathaway Inc., au crescut cu 3.787.464% în cele aproape şase decenii pe care le-a condus. Că doar 12 decizii au determinat o astfel de performanţă este remarcabil. Desigur, investitorii s-au grăbit să le identifice. Din partea mea, lista poate fi restrânsă şi mai mult.
Principala dintre ele trebuie să fie achiziţia National Indemnity, care formează nucleul segmentului de asigurări, care contribuie acum cu aproximativ jumătate din activele totale ale Berkshire. Având sediul la câteva străzi de Berkshire în Omaha, Nebraska, Buffett a achiziţionat afacerea în 1967 pentru 8,6 milioane de dolari. Odată cu acesta a venit un portofoliu de investiţii captive, care în 1967 avea câştiguri de 174.000 USD; până la sfârşitul anului 1968 – primul an complet de proprietate al lui Buffett – avea 1,76 milioane de dolari.
De-a lungul anilor, „prin achiziţii, operaţiuni şi inovaţii”, Berkshire şi-a consolidat deţinerile. De la 39 de milioane de dolari în 1970, activele totale a grupului se ridică acum la 164 de miliarde de dolari. Numai anul trecut, a crescut cu 17 miliarde de dolari, parţial din achiziţia Alleghany Corp.
Alte achiziţii din industria de asigurări au fost mai puţin atractive. În 1998, Berkshire a achiziţionat General Re Corp., care a venit cu 14 miliarde de dolari, dar cu o grămadă de probleme. Buffett a scris în scrisoarea sa din 2002 că societatea „calculase greşit costul produsului pe care îl vindea”.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro