Cine este unul dintre cei mai puternici oameni din PSD, cu peste 40.000 de hectare, care câştigă direct din cererile fermierilor

Autor: Florentina Niţu, Bogdan Alecu, Mircea Nica, Mirabela Tiron Postat la 17 ianuarie 2024 140 afişări

Unul dintre cei mai puternici oameni din PSD, Paul Stănescu din Olt, care exploatează direct şi indirect circa 40.000 de hectare – fiul său are a doua cea mai mare fermă din România –, câştigă din cererile fermierilor care au fost ieri la negocieri la Ministerul Agriculturii Una dintre cerinţe a fost revizuirea şi adoptarea legii arendei, care prevede o durată minimă de şapte ani.

Plata subvenţiilor APIA şi ram­bur­sarea de TVA, acor­darea credi­telor subven­ţionate pentru agricultură, concurenţa cere­alelor ieftine din Ucraina, schimbările climatice sunt principalele probleme pe care le-au pus asociaţiile de fermieri ieri pe masa lui Florin Barbu, ministrul agriculturii.

El i-a chemat la consultări şi negocieri pe reprezentanţii agricultorilor după ce aceştia împreună cu transportatori au început un protest spontan şi au ieşit cu tractoarele şi camioanele în stradă, pornind spre Bucureşti.

Fermieri şi transporta­tori, reprezentanţii unora dintre cele mai puternice sectoare ale economiei, care înseamnă, în cifre, 230.000 de firme şi afaceri de 120 de miliarde de lei, îşi doresc ajutoare de la stat mai mari, pentru că au avut o serie de provocări în ultimii ani, care, susţin ei, i-au adus în pragul falimentului. Costul asigură­rilor, lipsa şoferilor, timpii extrem de mari de aşteptare din vămi sau din portul Constanţa alături de creşterea birocraţiei şi implementarea unor sisteme noi pe o infrastructură informatică insuficient dez­vol­tată sunt motivele din spatele deciziei transporta­torilor.

Pe de altă parte, fermierii şi-au pus tractoarele pe şoselele României, spun că au ieşit din cauza preţurilor mici ale cerealelor după ce au avut costuri mari de înfiinţare a culturilor în anul agricol trecut, a neplăţii ajutorului de 100 euro/ha pentru culturile de grâu şi rapiţă, acordat pe cadrul Ucraina sau valoarea mică a ajutorului de stat privind rambursarea accizei pentru motorina achizi­ţionată şi utilizată în agricultură.

„Suntem un grup de fermieri şi cetăţeni ai României, care a venit să-şi ceară drepturile, pentru că de ani de zile ne confruntăm cu o secetă imensă şi statul nu ne ajută din niciun punct de vedere. Până nu va scădea preţul la motorină şi RCA-ul nu va fi mai mic, dar şi până ni se îndeplinesc alte cerinţe, nu plecăm din stradă. Toată România este un protest, dar unul paşnic. De 2-3 zile au început să vină fermieri mari, cu peste 1.000 sau 2.000 de hectare, la protest şi îi ştim, pentru că sunt lângă noi. Vin din Teleorman, din Giurgiu, din Argeş“, spune un tânăr ieşit la protesc. Judeţele menţionate - Teleorman, Giurgiu şi Argeş - se află în top 10 la suprafaţa cultivată cu cereale şi producţie, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Astfel, Clubul Fermierilor, Agricultură şi Cooperare, organizaţie cu reprezentati­vitate la nivel naţional, formată din Federaţia Naţională PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România  - LAPAR, Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal - UNCSV şi Asociaţia Forţa Fermierilor – AFF sunt câteva dintre cele care au mers ieri la Ministerul Agriculturii cu o listă de cerinţe, unele comune cu ale fermierilor care protestează, unde au cerut compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectaţi de importurile din Ucraina, acordarea de credite cu dobândă subvenţionată pentru capital de lucru şi investiţii în ferme. cu marja dobânzii de maxim 2% + ROBOR, plata în regim de urgenţă a sprijinului de 100 euro/ha pentru culturile agricole înfiinţate în toamna anulu 2022, apă gratuită pentru infrastructura principală de irigaţii în anul 2024 şi chiar modificarea legii arendei, care prevede o durată minimă de 7 ani. Astfel, unul dintre beneficiarii acestei cerinţei este Ştefan Alexandru Stănescu, fiul lui Paul Stănescu, care exploatează alături de alte persoane fizice şi juridice a doua cea mai mare exploataţie agricolă din ţară, conform datelor APIA, pe baza subvenţiei plătite în 2023, de circa 40.000 de hectare. De altfel, Forin Barbu, acum ministru al Agriculturii, este apropiat de Paul Stănescu.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.