Cine sunt acţionarii companiilor care controlează activitatea porturilor la Dunăre şi la Marea Neagră
Urmare din pagina 1
„Ca atare, este o temă de analiză complicată, cu atât mai mult pentru companiile care nu sunt listate pe piaţa reglementată a BVB, care au o vizibilitate mai redusă a raportărilor şi pun la dispoziţie informaţii sensibil mai puţin detaliate comparativ cu TTS“, spune Mihai Căruntu.
Profiturile din 2023 ale transportatorilor pe Dunăre şi operatorilor portuari sunt foarte probabil replicabile în 2024 şi anii următori, fiind alimentate de fluxurile excepţionale de cereale dinspre Ucraina, care însă au început să se reducă semnificativ de la sfârşitul anului trecut, iar pe termen lung trebuie avută în vedere o normalizare a traficului de cereale, adaugă el.
Cine controlează însă respectivele companii?
Transportatorul dunărean de mărfuri Transport Trade Services, performerul indicelui de referinţă BET de anul trecut, când a crescut cu 136%, îl are pe fondatorul Alexandru Mircea Mihăilescu drept cel mai mare investitor persoană fizică, acesta deţinând funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie din cadrul grupului. În vârstă de 77 de ani, Mircea Mihăilescu s-a născut în comuna Chiroiu, judeţul Ialomiţa. Din 2007 este preşedinte al CA-ului TTS; antreprenorul a fost administrator executiv al companiei între 1998 şi 2011.
Absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucureşti, Facultatea de Afaceri Internaţionale şi Economie, Mircea Mihăilescu a ocupat în ultimii ani funcţii de conducere în CNFR Navrom şi a deţinut poziţia de director al Administraţiei Zonei Libere Sulina.
Prin intermediul ofertei de listare din 2021, omul de afaceri a încasat 145 de milioane de lei după ce şi-a vândut jumătate din deţinere. La preţul de tranzacţionare de 26 de lei pentru o acţiune TTS, pachetul de acţiuni al lui Mircea Mihăilescu ajunge la aproximativ 400 mil. lei.
La 29 februarie 2024, 13,4 milioane de acţiuni TTS erau deţinute de fonduri de pensii sau alţi investitori precum fonduri alternative de investiţii (fostele SIF-uri). Suma reprezintă 22,3% din capitalul social, în creştere de la 12,9 milioane de acţiuni (21,5%) cu şase luni mai devreme, arată o analiză a casei de brokeraj Prime Transaction.
TTS plănuieşte să distribuie dividende de 68,4 milioane de lei din profitul de anul trecut, respectiv un dividend brut de 1,14 lei pe unitate, care asigură în prezent un randament de 4,4%. Mircea Mihăilescu ar urma să încaseze astfel 17,3 milioane de lei.
Pe 23 februarie 2022, deci cu o zi înainte de declanşarea războiului din Ucraina, TTS era evaluată la Bursă la 581 mil. lei, de 2,7 ori mai puţin decât capitalizarea de 1,56 miliarde de lei din prezent, conform datelor agregate de ZF de la BVB şi Investing. TTS a raportat pentru anul trecut un profit net de 306 milioane de lei, plus 71%. Ajunsă la 1,16 miliarde de lei, cifra de afaceri s-a majorat cu 24,3% faţă de 2022.
Operatorul portuar Socep Constanţa este controlat în proporţie de 61,2% de Grupul DD Constanţa, condus la rândul său de verii Ion şi Niculae Duşu, cei mai puternici antreprenori de pe ţărmul Mării Negre. Cei doi controlează inclusiv producătorul de materiale de construcţii Celco, proiectul Logistic Park din Constanţa, cât şi mai multe complexe hoteliere de pe litoral.
În funcţie de preţul de la BVB, respectiv 1,92 lei pentru o acţiune SOCP, deţinerea Grupului DD este evaluată la 752 de milioane de lei. 12,4% din capitalul Socep îi revine lui Stere Samara, vicepreşedinte al Consiliului de Supraveghere. Deţinerea de acţiuni valorează în acest caz 152,8 milioane de lei, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la BVB din data de 16 aprilie.
În septembrie, pachetul lui Stere Samara însemna 11,5% din capitalul social al Socep, iar cel al Grupului DD reprezenta 56,7% din totalul acţiunilor, ceea ce înseamnă că principalii acţionari au acumulat în ultimele luni, posibil pe fondul creşterilor înregistrate de acţiuni. Cotaţia SOCP s-a apreciat cu 178,5% în 2023, deci aproape a triplat banii investitorilor.
Stere Samara, Ion şi Niculae Duşu sunt unicii trei membri din Consiliul de Supraveghere al Socep. Pe lângă pachetul Grupului DD – în cadrul căruia cei doi veri au deţineri egale, de câte 46% – Ion şi Niculae Duşu figurau într-un raport Socep din 2 mai 2022 cu deţineri de 7,56 milioane de acţiuni şi 12,75 milioane de acţiuni, deci în valoare de 14,5 mil. lei, respectiv 24,5 milioane de lei. Pe ordinea de zi a următoarei adunări generale ordinare a acţionarilor Socep a fost introdusă la solicitarea acţionarului Sammarina Imobiliare SA – companie unde Stere Samara este acţionar majoritar – distribuirea de dividende de 50 de milioane de lei din profitul pe 2023.
În cazul în care cererea va fi aprobată, Grupul DD ar încasa dividende de 30,6 milioane de lei, iar Stere Samara circa 6,2 milioane. Totuşi, directoratul Socep s-a împotrivit solicitării Sammarina. O decizie va fi luată în acest sens pe 25-26 aprilie în cadrul AGOA.
Socep afişa o valoare de piaţă de 134 de milioane de lei cu o zi înainte ca trupele ruseşti să atace Ucraina, urcând de atunci cu peste 800%, la 1,2 miliarde de lei. Pe 24 februarie 2022, acţiunile SOCP s-au apreciat cu 10%, arată datele Yahoo Finance.
Societatea a înregistrat anul trecut un profit de 92,7 milioane de lei, de la 42,6 milioane în 2022, ceea ce înseamnă o creştere de 117,5%. Veniturile s-au majorat cu 44,9% la 202,3 milioane de lei.
Romnav, companie care asigură transportul autovehiculelor peste Dunăre în zona Brăila, este controlată în proporţie de 79,8% de Gheorghe Antistescu, cu o experienţă de peste 40 de ani în domeniu. Restul de 19,7% revin investitorilor persoane fizice; 0,45% din capital este deţinut de persoane juridice.
Gheorghe Antistescu a preluat frâiele companiei în urmă cu aproape 30 de ani, iar în prezent conduce consiliul de administraţie al Romnav prin SRL-ul ROBUSSINESNAV. Ţinând cont de preţul acţiunii de 70 de lei pe unitate, deţinerea lui – 1,7 milioane de titluri BRNA – valorează 121,3 milioane de lei.
Luna trecută, acţionarii Romnav au aprobat distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de lei din profitul aferent anului 2022, rezultând un dividend brut în valoare de 5,7808 lei pe unitate, care i-ar aduce acţionarului majoritar 10 milioane de lei.
Romnav a înregistrat în 2023 un profit net de 28,6 milioane de lei, în coborâre cu 37% an/an. Cifra de afaceri a ajuns la 74,5 milioane, minus 18,9%, iar cheltuielile au însumat 54,2 milioane de lei, plus 14,9%.
În iulie 2023, presa din Brăila scria despre Romnav că a restricţionat masiv traversarea fluviului pe timpul nopţii, fiind vizaţi doar parteneri de afaceri şi urgenţe medicale, în contextul în care activitatea companiei a fost afectată de deschiderea podului peste Dunăre.
Societatea este evaluată în prezent la 152 de milioane de lei, de patru ori mai mult decât pe 23 februarie 2022. Atunci, capitalizarea ajungea la 38 de milioane.
Comvex, cel mai mare operator portuar din Constanţa, are patru acţionari semnificativi, cel mai mare dintre aceştia fiind Solidmet, societate înregistrată în Bucureşti, cu 30,7% din capital, adică un pachet de acţiuni în valoare de 382,7 milioane de lei. Solidmet este condusă indirect de Bogdan Idu, fiul lui Corneliu Idu, fondatorul Comvex.
Decedat în 2020, Corneliu Idu a dezvoltat unul dintre cele mai mari cluburi de tenis din România – Tenis Club Idu – şi a susţinut parcursul profesional al Simonei Halep în perioada junioratului, cât şi al lui Horia Tecău.
Liberty Holdco Galaţi & Skopje Limited, grup înregistrat în Londra, are 28% din acţiunile Comvex, respectiv o deţinere de 345,4 milioane de lei. Urmează Ruxandra-Ioana Nicola şi Anca Mihaela Drăgoi, cu pachete de câte 219,4 milioane, deci câte 17,6 procente din capital.
Ruxandra Nicola este partenera lui Viorel Panait, preşedintele consiliului de administraţie şi director general, iar Anca Drăgoi este căsătorită cu Dan Drăgoi, membru în CA. Cei patru au fost recent implicaţi într-un dosar civil privind o majorare de capital social realizată în urmă cu aproximativ şase ani. Ţn 2023, magistraţii au refuzat audierea lui Dan Drăgoi şi a lui Viorel Panait, întrucât cei doi – alături de Anca Drăgoi şi Ruxandra Nicola – au fost audiaţi anterior de DIICOT şi DNA, care nu au constatat săvârşirea niciunei fărădelegi.
Pe 22 aprilie, acţionarii Comvex vor vota distribuirea unor dividende de 125 de milioane de lei din profitul pe 2023. Dividendul brut pe acţiune care urmează a fi fixat este de 10,7241 lei, iar la preţul curent de tranzacţionare al acţiunilor, randamentul este de 10%.
Solidmet – companie controlată de Bulk Project SRL, deţinută indirect de un offshore – ar urma să primească 38,4 milioane de lei brut, iar Liberty Holdco Galaţi & Skopje Limited va primi 35,1 milioane, în timp ce celor două acţionare le-ar reveni câte 22 milioane lei.
Înainte de startul războiului ruso-ucrainean din urmă cu peste doi ani, Comvex avea o capitalizare de 196 de milioane de lei la BVB, mai exact pe 23 februarie 2022, urcând de atunci de peste şase ori, la 1,25 miliarde.
Societatea a înregistrat în S1/2023 o cifră de afaceri de 216 milioane de lei, în creştere cu 43% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, şi un profit net de 104 milioane de lei, aproape dublu. Situaţiile financiare anuale vor fi raportate la BVB pe 23 aprilie.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro