Cine vrea să facă business trebuie să dea salarii mari: salariile angajaţilor din 13 sectoare au crescut cu peste 20% în ultimul an
Salariul mediu a crescut cu 11,9% în aprilie 2021 comparativ cu aprilie 2020 şi a ajuns la 3.561 de lei net, potrivit Statisticii.
Tudor Aposteanu, proprietar de restaurante: „Mi-au crescut salariile cu 40% din 2019 până acum. Dacă în 2019 un ospătar lua 130-140 de lei pe zi, acum nivelul a ajuns la 250 de lei pe zi. Dacă nu îi dau eu, pleacă la restaurantul de lângă mine“.
Salariul mediu a crescut cu 11,9% în aprilie 2021 comparativ cu aprilie 2020 şi a ajuns la 3.561 de lei net, potrivit Statisticii. În termeni reali, ajustat la inflaţie, salariul mediu a crescut cu 7,8%. În 13 sectoare de activitate, majoritatea din industrie, salariile medii au crescut cu valori cuprinse între 20 şi 40%.
Şi în sectorul hotelurilor şi al restaurantelor, unul dintre cele mai afectate de pandemie, este pe locul şase în topul celor mai mari creşteri ale salariilor medii. Un angajat din HoReCa avea un salariu mediu de 1.790 de lei în luna aprilie 2021, cu 33% (28%, cu inflaţia) mai mult faţă de aprilie anul anterior.
„Datele confirmă realitatea, mie mi-au crescut salariile cu 40% din 2019 până acum. Dacă în 2019 un ospătar lua 130-140 de lei pe zi, acum nivelul a ajuns la 250 de lei pe zi. Dacă nu îi dau eu, pleacă la restaurantul de lângă mine. Sunt foarte puţini oameni şcoliţi în HoReCa, cei care sunt buni pleacă în afară sau au pretenţii salariale foarte mari. Ca să ţii un ospătar bun, ori îi dai salariul foarte mare ca să îl motivezi, ori îi dai un salariu competitiv pe care să şi-l dubleze din tips. Toate restaurantele din toată ţara sunt bombardate de lipsa de personal“, a spus Tudor Aposteanu, proprietarul a şase restaurante în care are 42 de angajaţi.
Cea mai mare creştere salarială din ultimul an s-a înregistrat în sectorul fabricării de autovehicule, unde salariul mediu a crescut cu 43,8% (cu 38,5% dacă luăm în calcul inflaţia), până la 3.833 de lei net, potrivit datelor INS.
„Cu siguranţă e o eroare în date. Salariile din auto au crescut cu maximum 5-6%, nu aveau cum să crească mai mult, mai ales în an pandemic, când cifra de afaceri totală a industriei auto a scăzut cu 15%. Au fost două luni de oprire completă a activităţii şi perioade în care s-a lucrat la 60-70% din capacitate, nu aveai de unde să creşti salariile cu 40%“, a explicat Adrian Sandu, secretarul general al ACAROM (Asociaţia Constructorilor de Maşini din România).
În aprilie anul trecut s-au resimţit pe piaţa muncii primele efecte ale pandemiei, când mii de businessuri şi-au sistat activitatea, iar 1,5 milioane de salariaţi au ajuns în şomaj tehnic.
Reprezentanţii Institutului de Statistică au precizat că au avut probleme în colectarea datelor din cauza pandemiei şi că informaţiile pot avea o acurateţe mai redusă.
„(...) Aceste dificultăţi au fost determinate, în principal, de accesul dificil la documentele financiar- contabile, cauzat de închiderea de cele mai multe ori subită a anumitor unităţi economico-sociale, de nefinalizarea la timp a acestor documente, de relaxarea termenelor legale de depunere a documentelor fiscale la instituţiile cu atribuţii în domeniu, de suspendarea temporară a activităţii unui număr semnificativ de unităţi economico-sociale sau chiar de încetarea activităţii unora dintre acestea. În câştigul salarial mediu lunar sunt cuprinse şi sumele plătite salariaţilor pentru şomajul tehnic, în conformitate cu prevederile legale în vigoare“, se arată în precizările metodologice ale INS care însoţesc datele privind câştigul salarial din luna aprilie.
Dincolo de fabricarea autovehiculelor, creşteri salariale importante, cuprinse între 20 şi 40% au fost înregistrate în sectoare precum fabricarea de mobilă, silvicultură, fabricarea încălţămintei, fabricarea anvelopelor sau chiar în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale.
„Salariile au crescut şi datorită inflaţiei, pentru că totul s-a scumpit. Eu ştiu la virgulă preţurile tuturor ingredientelor pe care le folosesc în restaurant şi vă spun că s-au scumpit, la muştar şi la unt preţurile sunt duble. E absurd să avem preţuri extrem de mari, salarii mici în privat şi salarii mari la stat, sunt ospătari care se duc să se angajeze la stat pentru că sunt salariile mai mari“, a mai spus Tudor Aposteanu.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro