CITR a vândut cu 1,8 mil. euro fabrica de ulei Mândra din Bârlad, cu o istorie de peste 100 de ani
CITR, liderul pieţei de insolvenţă şi restructurare din România, a vândut, în urma unei licitaţii, activele agroindustriale ce compun fabrica de ulei Mândra în valoare de 8,96 milioane lei (aproximativ 1.8 milioane euro). Pachetul de active, vândut de CITR din rolul de administrator judiciar, al Mândra, societate aflată în reorganizare, include fabrica de ulei Mândra şi bunurile imobile şi mobile aferente.
„Tranzacţionarea fabricii Mândra este un pas important şi, totodată, o continuare a eforturilor noastre de a găsi investitori cu o viziune amplă asupra viitorului business-urilor din România, care îşi doresc să pună în valoare activele achiziţionate, cu scopul de a genera mai departe, valoare în economie. Fabrica de ulei aflată în patrimoniul Mândra SA, un punct foarte important pe harta agroindustrială a României, a avut un rol istoric semnificativ în prelucrarea şi distribuirea produselor agricole şi a derivatelor agroalimentare. Potenţialul activelor vândute nu este însă limitat la dezvoltarea industriei agricole, ci oferă multiple alte posibilităţi de transformare, extindere sau utilizare a spaţiului pentru domenii noi, variate”, a spus Florin Constantin, Partener CITR.
Fabrica de ulei Mândra se află în Vaslui, în proximitatea surselor de materie primă situate în Vaslui, Iaşi, Botoşani, Suceava, Neamţ şi Bacău, precum şi Republica Moldova, având o poziţie cheie din punct de vedere logistic. Activul vândut este compus din teren în suprafaţă de 21.317 mp, clădiri, anexe imobiliare, utilaje, echipamente şi linii tehnologice aferente fabricii oferă posibilitatea de utilizare în domeniul procesării uleiului, precum şi în alte scopuri industriale sau chiar dezvoltarea de proiecte imobiliare comerciale, de retail, rezidenţiale sau mixte.
Producătorul de ulei vegetal Mândra din judeţul Vaslui a intrat în insolvenţă la propria cerere în februarie 2019 şi a fost preluat în administrare judiciară de către CITR. Cererea de intrare în insolvenţă a venit în contexul în care în 2018 compania s-a confruntat cu un incendiu care a distrus peste 80% din secţia de presare, afectând atât echipamentele tehnologice de producţie, cât şi clădirea.
CITR a scos la vânzare fabrica la în primăvara anului 2022 la preţul de 2,4 mil. euro, potrivit unui anunţ publicat anterior de CITR în ZF.
Producătorul de ulei Mândra este fosta Întreprindere de Ulei Bârlad, recunoscută pentru mărcile de ulei de floarea-soarelui Floris şi Clariol. Înainte de incendiu, compania Mândra opera două unităţi de producţie, patru puncte de lucru în judeţele Iaşi, Vaslui, Galaţi, o subsidiară în Republica Moldova şi era structurată pe trei linii de business: procesare ulei, producţie furaje combinate, depozitarea şi comerţul cu cereale.
Din punct de vedere al capacitaţii de producţie a uleiului, capacitatea actuală de prelucrare a seminţelor de floarea-soarelui este de 2.500 tone/lună, iar capacitatea de presare este de 150 tone/zi şi capacitatea de extracţie este de 40 tone/zi.
Întreprinderea de Ulei Republica Bârlad a luat fiinţă ca fabrică de ulei, în 1911, pe teritoriul actual, ca urmare a iniţiativei marelui industriaş român Nicolae Malaxa, având la început doar prese hidraulice acţionate cu abur produs de o locomotivă.
Cei mai mari procesatori de seminţe oleaginoase din România sunt americanii de la Bunge, cu fabricile din Lehliu (jud. Călăraşi) şi Buzău, francezii de la Expur, cu fabrica din Slobozia, Prutul, cu fabrica din Galaţi, Global Grain cu fabrica din Ţăndărei (jud. Ialomiţa) şi Ardealul, cu fabrica din Carei (jud. Satu Mare). Producţia anuală de ulei comestibil a României este de circa 330.000 de tone, arată datele de la INS.
CITR este liderul pieţei de insolvenţă şi restructurare din România încă din 2008. Cu o experienţă de peste 22 de ani pe piaţa insolvenţei şi restructurării şi aproximativ 1.100 de proiecte gestionate de-al lungul timpului, CITR distribuie anual peste 100 de milioane de euro creditorilor, în misiunea sa de a consolida valoarea din companiile româneşti de impact.
CITR este o companie Impetum Group, primul grup românesc dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business din oricare etapă din viaţa unei companii, cu scopul de a crea un impact pozitiv în economie.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro