Clujul, primul judeţ din România care emite obligaţiuni în ultimul deceniu: 76 mil. euro atraşi de la investitori printr-o emisiune suprasubscrisă cu 160%
Consiliul Judeţean Cluj a anunţat miercuri încheierea cu succes a subscrierii obligaţiunilor în valoare de 75,68 milioane de euro emise de judeţul Cluj în cadrul unui plasament privat derulat de un consorţiu format din BT Capital Partners, Alpha Bank şi Raiffeisen.
♦ Dobândă formată dintr-o marjă fixă de 3,25% plus Euribor la şase luni (în prezent la 3,9%) ♦ Operaţiunea a vizat doar investitori profesionali.
Consiliul Judeţean Cluj a anunţat miercuri încheierea cu succes a subscrierii obligaţiunilor în valoare de 75,68 milioane de euro emise de judeţul Cluj în cadrul unui plasament privat derulat de un consorţiu format din BT Capital Partners, Alpha Bank şi Raiffeisen.
Maturitatea împrumutului este de zece ani, cu scadenţa în 2033 şi cu o opţiune de răscumpărare anticipată în 2029. Obligaţiunile emise de judeţul Cluj s-au suprasubscris, fiind lansate ordine cumulate pentru cumpărarea a 1.216.020 obligaţiuni reprezentând 160,6% din totalul emisiunii, potrivit unui comunicat de presă al CJ Cluj.„Marja cuponului este 325 bps p.a. peste EURIBOR 6m, situându-se sub limita maximă a intervalului propus, datorită interesului mare al investitorilor“, se arată în document. Euribor la şase luni este cotat în prezent la 3,922%.
Emisiunea a fost adresată investitorilor calificaţi, dintre care au cumpărat cu precădere băncile, dar s-a observat un interes crescut şi din partea administratorilor de investiţii şi fondurilor de pensii. Obligaţiunile au fost procesate de marţi în sistemul BVB, listarea propriu-zisă urmând să aibă loc în perioada următoare.
„Suntem primul judeţ din România care emite obligaţiuni în ultimul deceniu“, a declarat Alin Tişe, preşedintele CJ Cluj.
„Rata mare de suprasubscriere şi interesul crescut al celor care au dorit să cumpere aceste obligaţiuni sunt dovada certă a încrederii de care ne bucurăm în rândul investitorilor. Fondurile rezultate din emisiunea de obligaţiuni vor fi folosite pentru finanţarea ambiţiosului program de investiţii al Consiliului, care vizează obiective de interes local, regional şi chiar naţional, pe multiple axe vitale de infrastructură: sănătate, educaţie, drumuri sau cultură.“
Mai precis, fondurile vor fi utilizate pentru finanţarea proiectelor de investiţii derulate de Consiliul Judeţean, aflate în diferite stadii de implementare, precum: modernizarea a peste 160 de km de drumuri judeţene componente ale reţelei TEN-T din nordul Transilvaniei, dotarea cu aparatură medicală a spitalelor clujene, edificarea unui nou sediu pentru Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă, etc. De asemenea, o parte din totalul emisiunii de obligaţiuni va fi folosită pentru refinanţarea datoriei publice existente.
„Apreciem interesul în creştere al fondurilor de investiţii şi fondurilor de pensii pentru astfel de instrumente. Deşi băncile sunt mai familiarizate cu raportările financiare ale UAT-urilor (unităţi administrativ teritoriale – n.r.) şi cu interpretarea rezultatelor şi a performanţelor financiare ale acestora, am văzut cu ocazia acestui plasament la Cluj că şi fondurile de pensii şi asset managerii au început să aibă încredere şi să investească în infrastructura publică de care avem atâta nevoie”, adaugă Valentin Miron, director general al VMB Partners, consultantul financiar al CJ Cluj pentru emisiune.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro