CNA şi IGSU vor colabora pentru informarea cetăţenilor în vederea prevenirii situaţiilor de urgenţă
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) vor colabora pentru o mai bună informare a cetăţenilor asupra modului de prevenire a situaţiilor de urgenţă şi comportarea în cazul producerii acestora.
CNA a analizat, în şedinţa de joi, o adresă primită de la Ministerul Afacerilor Interne - Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), potrivit căreia, în ultimii ani, România se confruntă din ce în ce mai des cu situaţii de urgenţă generate de manifestări meteorologice periculoase şi de alte tipuri de risc, cu sau fără relaţie de dependenţă între ele, precum inundaţiile, alunecările de teren, cutremurele, evenimente care afectează din ce în ce mai mult viaţa comunităţilor.
Astfel, gravele inundaţii cu care s-a confruntat România în perioada 2005 - 2013 au generat distrugerea gravă sau avarierea a 93.976 de locuinţe şi decesul a 76 de persoane. De asemenea, incendiile, cele mai frecvente situaţii de urgenţă, afectează anual în România peste 5.500 de locuinţe şi produc aproape 700 de victime.
În acest context, potrivit IGSU, informarea şi educarea cetăţenilor pentru a face faţă dezastrelor constituie un deziderat al activităţii de prevenire a situaţiilor de urgenţă.
"Ţinând cont de faptul că cel mai eficient canal de informare a cetăţeanului este cel reprezentat de posturile de radio şi televiziune, instituţia noastră a acţionat în ultimii ani pentru diseminarea informaţiilor cu caracter preventiv prin intermediul acestora. În acest demers am beneficiat de sprijinul CNA, care, prin încadrarea campaniilor naţionale de informare iniţiate de IGSU în categoria non-comercialului, a facilitat difuzarea mesajelor preventive. În vederea alinierii României la practicile preventive sau de pregătire a populaţiei ale altor state expuse unor riscuri similare, este absolut necesară continuarea şi chiar amplificarea eforturilor de informare a cetăţenilor asupra modului de prevenire a situaţiilor de urgenţă şi comportarea în cazul producerii acestora", se spune în adresa primită de CNA de la IGSU.
Totodată, IGSU a propus CNA încheierea unui parteneriat care să vizeze acţiunile viitoare de informare a populaţiei. "Considerăm astfel că acţiunile de informare preventivă a populaţiei, având ca partener instituţia dumneavoastră, vor genera o abordare mai «socială» a solicitărilor noastre adresate mass-media şi vor contribui la salvarea de vieţi şi diminuarea efectelor dezastrelor", mai spune IGSU în adresa transmisă Consiliului.
Astfel, CNA a aprobat, în şedinţa de joi, semnarea unui acord de colaborare cu IGSU.
Potrivit acestui document, IGSU derulează campanii de informare preventivă prin difuzarea de spoturi informative privind situaţiile de risc care pot pune în pericol viaţa cetăţenilor, precum şi recomandări privind modalităţile de a evita expunerea la aceste riscuri.
CNA, în calitatea sa de garant al interesului public în acest domeniu, va recomanda posturilor de radio şi televiziune participarea la aceste campanii şi difuzarea acestor informaţii, ca fiind de interes public.
În conformitate cu articolul 141 din Codul audiovizualului, mesajele non-comerciale care vor fi difuzate în cadrul acestor campanii nu vor fi incluse în calculul duratei legale alocate publicităţii şi vor respecta următoarele condiţii cumulative: difuzarea mesajelor va fi gratuită, fără obligaţie de contrapartidă directă sau indirectă; mesajele vor fi grupate şi separate de alte mesaje publicitare şi identificate între coperte cu menţiunea "Mesaj de interes public" şi vor purta menţiunea "Campanie derulată în parteneriat cu Consiliul Naţional au Audiovizualului".
Pe de altă parte, IGSU a pus la dispoziţia CNA şi o serie de date statistice, potrivit cărora anual în România se înregistrează peste 21.000 de incendii, din care circa 8.000 la locuinţe şi gospodării ale populaţiei. De asemenea, potrivit IGSU, 15 locuinţe sunt distruse zilnic de incendii.
În anul 2013 au fost înregistrate 662 de victime în urma incendiilor (458 persoane rănite şi 204 persoane decedate). 87% dintre victime s-au înregistrat în urma incendiilor produse la locuinţele şi anexele gospodăreşti. Dintre victime, 610 au fost adulţi şi 52 copii.
În ceea ce priveşte cauzele incendiilor la locuinţe, 33,6% sunt provocate din cauza coşurilor, burlanelor de fum defecte sau necurăţate, 22,5% - instalaţii şi echipamente electrice defecte sau improvizate, 16% - mijloace de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate, 27,9% - alte cauze (focul deschis, fumatul, acţiune intenţionată).
Potrivit IGSU, majoriatea cauzelor generatoare de incendii pot fi prevenite. Este nevoie însă de conştientizarea riscului de incendiu şi de aplicarea unor reguli simple de utilizare şi întreţinerea a instalaţiilor electrice, de gaze şi de încălzire.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro