Coaliţia pentru Dezvoltarea României: Instituirea unor cotizaţii obligatorii pentru firmele locale descurajează un mediu antreprenorial şi investiţional sănătos
Membrii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, care reuneşte cele mai importante organizaţii ale mediului de afaceri din ţară, consideră improprie propunerea legislativă iniţiată recent de mai mulţi parlamentari din coaliţia de guvernare PSD-PNL-UDMR, prin care toate firmele din România, inclusiv persoanele fizice autorizate (PFA), ar putea fi obligate să plătească o nouă taxă către Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) pentru a fi înscrise într-un catalog al firmelor.
“Companiile şi antreprenorii din România trebuie să aibă libertatea de a decide în ce formă se asociază şi cu ce sume vor contribui în acest sens. Mai mult, trebuie să aibă libertatea de a se retrage din orice formă de asociere când consideră că aceasta nu le mai reprezintă interesele fără să fie forţaţi să finanţeze obligatoriu o organizaţie”, spun reprezentanţii CDR.
În plus, aceştia consideră că introducerea certificatului de competenţă în forma propusă limitează capacitatea de inovare si dezvoltare a unei economii, introducând niveluri suplimentare de complexitate administrativă.
“România se clasează mai prost decât majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană în topurile privind uşurinţa începerii unei afaceri (locul 55 din lume). Obiectivul nostru este să urcăm în aceste topuri, privilegiind simplificarea şi transparenţa administrativă, stimulând o piaţă liberă şi atractivă pentru investiţii noi şi antreprenoriat. Considerăm, de asemenea, că nicio organizaţie nu poate deţine monopolul privind organizarea unor evenimente naţionale, cum ar fi -Topul Naţional al Firmelor”, adaugă reprezentanţii asociaţiei.
Ei consideră că instituţiile ar trebui lăsate să identifice în mod independent forma de asociere care li se potriveşte, care le reprezintă şi pe care doresc să o finanţeze din resurse proprii, iar centralizarea acestui proces prin instituirea unor cotizaţii obligatorii aduce un deserviciu mediului privat, favorizând practici nesănătoase, contrare standardelor de bună guvernanţă.
Potrivit proiectului de lege, firmele, PFA-urile, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale vor avea obligaţia înscrierii în Catalogul firmelor, lucru care acum este opţional.
Totodată, firmele au obligaţia să solicite înscrierea în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii.
Depunerea situaţiilor financiare anuale este condiţionată de înscrierea în Catalogul firmelor, precum şi de achitarea contribuţiei anuale corespunzătoare. Totodată, se introduce contribuţia anuală achitată de firme, în funcţie de forma lor de organizare.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro