Comentariu surpriză al unui administrator de investiţii afiliat unei bănci: “Nu ar fi ceva extraordinar dacă am avea o taxă bancară, dar ar trebui stabilită la un nivel decent”
Bursa de Valori de la Bucureşti a organizat astăzi o conferinţă în care a invitat directorii de investiţii a trei dintre cei mai mari administratori de bani din România, respectiv Erste, Raiffeisen şi BRD. De asemenea, a participat şi Certinvest, administrator al unui dintre cele mai performante fonduri de indici din România.
Pe lângă aşteptările administratorilor şi pariurile pe investiţii pentru anul 2020, a fost atins subiectul celebrei Ordonanţe de Urgenţă 114, în contextul în care Senatul a respins luni Ordonanţa de Urgenţă PNL care îşi propunea să modifice OUG 114 a PSD-ului.
Loredana Lungu, manager de fond al Erste, cel mai mare administrator de investiţii din România, spune că această decizie de respingere urmează să ajungă la Camera Deputaţilor, care este for decizional.
“Acum cred că există posibilitatea să fie anumite reveniri, dar nu la nivelul la care au fost stabilite iniţial în OUG 114. De exemplu, taxă bancară există în Europa, nu ar fi ceva extraordinar dacă am avea o taxă bancară, dar ar trebui stabilită la un nivel decent. Eu personal nu cred că o să revenim la ceea ce a fost în decembrie 2018. Cum a fost stabilită taxa bancară în Ordonanţa 19, 0,4% anual, excluzând din baza de impozitare anumite active, era decentă”, spune Loredana Lungu.
Pe de altă parte, Horia Gustă, director general al Certinvest, consideră că nicio taxă nu este decentă oricât de mică ar fi aceasta. “Eu nu cred că vreo taxă e decentă, oricât de mică ar fi ea. Sigur, contextul politic este destul de complicat acum, astfel încât e foarte greu de presupus că va fi repusă pe tapet. Nu cred că are niciun partid politic curajul să repună această Ordonanţă cu taxele ei foarte mari”, spune Gustă.
În decembrie 2018, Guvernul condus la acea vreme de Viorica Dăncilă a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă prin care băncile, companiile din telecom şi din energie urmau să plătească o taxă. În cazul sistemului bancar, taxa numită iniţial “pe lăcomie” urma să taxeze activele bancare în funcţie de dobânzile ROBOR. Pentru companiile din energie taxa era de 2% pe cifra de afaceri, nivel aplicabil şi la companiile din telecomunicaţie. Ulterior, pe fondul lobby-ului mediului privat, Guvernul a promis că va modifica această Ordonanţă.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro