Compania Construcţii Erbaşu, controlată de antrepre­norul Cristian Erbaşu, costruieşte centrul cultural multifuncţional din Oradea pentru 24,5 mil. euro

Autor: Laurentiu Cotu Postat la 26 februarie 2024 162 afişări

Compania Construcţii Erbaşu, controlată de antrepre­norul Cristian Erbaşu, costruieşte centrul cultural multifuncţional din Oradea pentru 24,5 mil. euro

Construcţii Erbaşu, una dintre cele mai mari companii de construcţii din România, controlată de antreprenorul Cristian Erbaşu, a câştigat un contract de aproximativ 122,3 mil. lei (24,5 mil. euro), TVA inclus, cu CJ Bihor, pentru execuţia lucrărilor la centrul cultural multifuncţional din Oradea. Termenul pentru execuţia lucrărilor este de 32 de luni. Proiectul prevede construirea clădirii şi asigurarea utilităţilor, amenajarea accesului, a aleilor şi a platformelor pietonale şi amenajarea spaţiilor verzi.

’’Ne propunem ca la începutul lunii martie, după ce constructorul depune garanţia de bună execuţie, să emitem ordinul de începere a lucrărilor. Urmează organizarea de şantier, iar la finalul lui martie, cel târziu începutul lunii aprilie, va începe efectiv construcţia centrului’’, a spus Călin Gal, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, într-un comunicat de presă.

Principalele spaţii ale clădirii sunt: sala principală cu o suprafaţă de 1.244 mp şi 1.077 de locuri, din care 22 locuri destinate persoanelor cu dizabilităţi, scena, buzunarele de scenă şi spaţiile destinate artiştilor. Vor fi două săli secundare multifuncţionale cu o suprafaţă totală de aproximativ 607 mp, foaiere, cu o suprafaţă totală de aproximativ 1.630 mp, incluzând un spaţiu situat la demisol şi un spaţiu de tip co-working cu specific cultural. Vor fi amenajate, de asemenea, zone pentru alimentaţie publică.

Suprafaţa totală a amplasamentului pe care va fi edificat centrul cultural multifuncţional este 17.778 mp. Clădirea va avea o suprafaţă construită desfăşurată de aproximativ 10.450 mp şi o suprafaţă utilă totală de aproximativ 8.015 mp. Proiectul va fi finanţat cu fonduri europene, prin Programul Transfrontalier România-Ungaria, potrivit comunicatului de presă transmis de Consiliul Judeţean Bihor.

Construţii Erbaşu, constructorul care va ridica centrul cultural multifuncţional din Oradea, a încheiat anul 2022, cel mai recent pentru care există date publice, cu o cifră de afa­ceri de peste 1 mld. lei, echivalentul a 205 milioane de euro, în creştere cu 54% faţă de 2021. Pentru întregul grup de firme pe care le deţine, Cristian Erbaşu estima, în vara ­anului trecut, atingerea pragului de 2 mld. lei cifră de afaceri în 2023. Pentru anul 2024, antreprenorul preconizează o creştere cu 20% a cifrelor de afaceri la nivel de grup comparativ cu anul trecut. Pe lângă construcţii, acesta mai deţine şi hoteluri, dar şi Nucet, firmă activă în industria lactatelor, precum şi proiecte rezidenţiale în lucru.

Legat de investiţiile imobiliare, Cristian Erbaşu a anunţat anul trecut că va deschide două noi hoteluri în Bucureşti şi Oradea, sub branduri din portofoliul Accor, mai exact Novotel Living şi ibis Styles. Hotelul din Oradea – ibis Styles – va fi clasificat la trei stele şi va avea 120 de camere, urmând să fie deschis în 2026. Cel din Bucureşti – Novotel Loving – se află lângă Institutul de Me­teorologie, pe DN1, este un proiect care se con­stru­ieşte de la zero, preluat de la un alt investitor, va avea 150 de camere şi va fi gata în 2025.

Businessul Construcţii Erbaşu face parte din prima generaţie de afaceri în domeniul con­struc­ţiilor, fiind înfiinţat în iulie 1990, pe baza Decretului-lege 54, ca o întreprindere mică, în care lucrau 20 de angajaţi. Un an mai târziu se transforma în companie, ajungând ca astăzi să se afle în top zece cei mai mari constructori de pe piaţa locală, cu o cifră de afaceri de peste un miliard de lei şi peste 1.000 de angajaţi.

La bază, businessul l-a avut ca fondator pe Mihai Erbaşu, după decesul căruia, în 2004, compania a fost preluată de fiul său, Cristian Erbaşu. În următorii ani, Construcţii Erbaşu a devenit o prezenţă activă la licitaţiile pentru proiecte publice, câştigând numeroase contracte care s-au strâns într-un portofoliu solid pentru companie. Infrastructură, stadioane, săli polivalente, spitale, instituţii de învăţământ - sunt numai câteva tipuri de proiecte pe care constructorul le-a edificat în ultimii douăzeci de ani.

Numai în ultimii doi ani, compania a finalizat lucrările la stadionul Steaua din Bucureşti, mai multe anvelopări în sectoarele 1, 4 şi 6, şcoli şi grădiniţe, un bazin de înot didactic în Găeşti, preluând contracte noi, pentru lucrări de termoficare în Iaşi, extinderea aeroportului Craiova, reabilitarea termică a blocurilor în sectorul 4 şi a Universităţii din Bucureşti.

În 2023, printre proiectele derulate de investitori privaţi pe care le avea în lucru Construcţii Erbaşu se aflau ansamblul rezidenţial Marmura Residence (dezvoltat de Prime Kapital), mai multe spitale private mici, dar şi proiecte în care investitor este chiar grupul Erbaşu. În vara anului 2023, Construcţii Erbaşu avea în lucru proiecte în valoare de peste 1,5 miliarde de lei, cu termene de predare în următorii patru ani.

Din grup, alături de Construcţii Erbaşu, fac astăzi parte mai multe firme, printre care Erbaşu Edil Construct, Erbaşu Total Construct, Erbaşu General Construct, Erbaşu Industrial Construct, Creado Concept. Pe fondul crizei acute de personal, Construcţii Erbaşu a devenit unul dintre cei mai mari angajatori de forţă de muncă străină din România, cu peste 250 de astfel de cetăţeni în echipă. Principalele ţări de provenienţă sunt Tadjikistan, Nepal, Pakistan, Vietnam şi Maroc.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.