O companie din Gorj construieşte o fabrică de mase plastice din materiale reciclate în Târgu Jiu, o investiţie de 77,4 milioane de lei, cu bani din Tranziţie Justă: „România are nevoie de producători şi automat se va dezvolta zona de servicii“

Autor: Mirabela Tiron Postat la 28 noiembrie 2024 65 afişări

Compania Crilelmar din judeţul Gorj, controlată de antre­prenorul Adrian Stănuşoiu, va construi o fabrică de mase plastice din materiale reciclate în Târgu Jiu, o investiţie de 77,4 milioane de lei, din care 39,8 mil. lei este valoarea nerambursabilă din Tranziţie Justă.

O companie din Gorj construieşte o fabrică de mase plastice din materiale reciclate în Târgu Jiu, o investiţie de 77,4 milioane de lei, cu bani din Tranziţie Justă: „România are nevoie de producători şi automat se va dezvolta zona de servicii“

Compania va produce articole pentru casă şi grădină.

Compania Crilelmar din judeţul Gorj, controlată de antre­prenorul Adrian Stănuşoiu, va construi o fabrică de mase plastice din materiale reciclate în Târgu Jiu, o investiţie de 77,4 milioane de lei, din care  39,8 mil. lei este valoarea nerambursabilă din Tranziţie Justă.

„România are nevoie de producători, care sunt baza economiei. Dacă ai producţie automat se va dezvolta şi zona de servicii, de turism şi alte sectoare. Producătorii trebuie încurajaţi cu atât mai mult cu cât acum mărfurile circulă tot mai greu“, a spus pentru ZF Adrian Stănuşoiu, administratorul şi acţionarul principal (95%) al companiei Crilelmar din Gorj.

Firma a avut o cifră de afaceri de 40 milioane de lei anul trecut, în creştere cu 12,4% faţă de anul anterior, şi un profit net de 3,6 mil. lei, în creştere cu 16,3%. Pentru acest an antreprenorul  estimează un avans cu 25% al cifrei de afaceri.

În prezent, compania produce  articole din plastic, precum ligheane de plastic, ghivece de flori, găleţi de plastic, bidoane, mobilier de grădină, pubele şi alte produse.

Fabrica nouă de mase plastice din materiale reciclate în Târgu Jiu este a doua cea mai mare investiţie din Gorj ce se va face cu bani din Tranziţie Justă.

Compania a semnat contractul pentru a construi noua fabrică, ce va tripla capacitatea de producţie. Aici se vor produce articole pentru casă şi grădină.

„Judeţul  Gorj este un judeţ cu turism dar are nevoie şi de producători. Cred că statul ar trebui să încurajeze mai mult producţia locală, inclusiv la nivel de taxe şi  impozite. În fabrica noastră niciun angajat nu are salariu minim pe economie, ci peste acest nivel“.

El a mai spus că dacă o comandă din China sau altă ţară ajunge acum şi în mai mult de o lună cu transportul  şi toate procedurile (avans, termen de execuţie, altele), fabrica pe care o deţine poate livra comanda şi a doua zi către clienţi.

Datele publice arată că 25 de firme din Gorj au semnat contractele pentru bani din Tranziţie Justă, pe proiecte în valoare totală de 443 mil. lei (89,1 mil. euro), din care 52 mil. euro valoarea nerambursabilă. Alocarea totală este de 185 mil. euro iar până acum gradul de contractare este de 28,3%, potrivit ADR Oltenia. În total, 61 de companii  au semnat contracte în judeţele Gorj şi Dolj, pentru proiecte în valoare totală de 215 mil. euro cu bani din Tranziţie Justă, arată calculele ZF pe baza datelor transmise de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia (ADR).

IMM-urile din judeţele Galaţi, Gorj, Hunedoara, Dolj, Prahova şi Mureş pot accesa fonduri de 775 milioane de euro prin Programul Tranziţie Justă, în primul apel ce sprijină dezvoltarea durabilă şi crearea de noi locuri de muncă, deschis la final de decembrie anul trecut şi prelungit până pe 20 aprilie.

România va primi în total 2,13 mld. euro din Fondul pentru Tranziţie Justă (FTJ), la care se adaugă 391 mil. euro contribuţie naţională, pentru  şase judeţe, bani pentru  atenuarea impactului socio-economic al tranziţiei de neutralitate climatică pentru fiecare din cele şase judeţe. Finanţările  sunt atât pentru zona publică cât şi pentru zona privată.

Pe programul de Tranziţie Justă este diferită modalitatea de acordare a punctajului pentru că se  raportează şi la momentul depunerii, primul venit este primul servit.

Instituţia care coordonează acest program este Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), prin Autoritatea de Management pentru Programul Tranziţie Justă şi cinci organisme constituite la nivelul Agenţiilor de Dezvoltare Regională (ADR).

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
gorj,
tranzitie,
companie,
fabrica,
reciclare,
targu jiu

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.