Companiile americane au acumulat datorii record de 6.300 de miliarde de dolari, iar pe fondul creşterii dobânzilor mulţi jucători ar putea ajunge în faliment

Autor: Alex Ciutacu Postat la 02 iulie 2018 179 afişări

Companiile americane au acumulat datorii record de 6.300 de miliarde de dolari, iar pe fondul creşterii dobânzilor mulţi jucători ar putea ajunge în faliment

Companiile americane, încurajate de un deceniu de costuri extraordinar de mici ale împrumuturilor, stau astăzi pe datorii de 6.300 de miliarde de dolari, arată S&P Global Ratings. Această sumă, care include şi băncile, este mai mare decât nivelul dinaintea Marii Recesiuni, potrivit Cnn.

Companiile au utilizat datoriile ca instrument de investiţii în viitor, realizând achiziţii majore şi recompensând acţionarii cu dividende mari.

Cu toate acestea, publicaţia americană scrie că nu este un moment prielnic pentru a avea datorii masive.

După mai mulţi ani cu dobânzi extrem de scăzute, costurile de împrumut sunt în creştere. Astfel, pentru companii ajunge să fie mai scumpă o posibiliă refinanţare a datoriei. Aceste creşteri vor creşte mai mult în continuare dacă inflaţia se va încălzi, forţând mâna Fed-ului să crească dobânzile mai rapid.

Dezvoltarea economică a americanilor este în al doilea cel mai lung ciclu din istoria ţării. Însă o nouă recesiune ar putea veni oricând. În celelalte perioade de frână a creşterii economice, companiile cu datorii prea mari s-au confruntat cu dificultăţi majore, multe dintre ele fiind forţate să declare falimentul.

Nivelul „masiv al datoriilor” acumulate de companiile americane „ar trebui să îi îngrijoreze pe investitori încât intrăm în ultimul stadiu al ciclului de creditare şi ne îndreptăm spre un mediu cu dobânzi ridicate”, spune Andrew Cheng, analist în cadrul S&P.

Cu toate acestea, corporaţiile Americii ar trebui să fie mai pregătite ca niciodată să îşi plătească datoriile. Stadiul economic actual şi reducerile de taxe aplicate de republicani au deblocat sume masive din banii companiilor.

Într-adevăr, S&P a descoperit că până la sfârşitul lui 2017, cele 1.900 de companii pe care le analizează, excluzând băncile, au acumulat 2,1 trilioane de dolari în capital – în creştere cu 9% de la anul precedent şi dublu faţă de 2009. Cu toate acestea, banii nu sunt împărţiţi în mod egal. De fapt, cele mai bogate 1% dintre companiile americane deţin mai mult de jumătate din acest cash, potrivit S&P.

La sfârşitul lui 2017 doar şapte companii au anunţat că au 800 de miliarde de dolari: Apple, Microsoft, Alphabet, Cisco, Oracle, AT&T şi Amgen.

 

 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
companii,
datorii,
crestere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.