Companiile cu afaceri în Rusia reacţionează la criza din Ucraina

Autor: Dorin Oancea Postat la 23 februarie 2022 52 afişări

Companiile cu afaceri în Rusia reacţionează la criza din Ucraina

Companiile internaţionale cu expunere la Rusia urmăresc îndeaproape sancţiunile occidentale împotriva acestei ţări, după o escaladare a crizei din Ucraina. Mai jos sunt prezentate comentariile unor companii japoneze şi europene cu privire la această situaţie:

COMPANII JAPONEZE:

HITACHI LTD, AFACERI CU ECHIPAMENTE DE CONSTRUCŢII ŞI REŢELE ELECTRICE

Conglomeratul are cinci baze de inginerie în Ucraina ale GlobalLogic, pe care a achiziţionat-o anul trecut, şi aproximativ 7.200 de angajaţi care lucrează în locuri precum Kiev şi Harkov (nord-est). Hitachi a declarat că nu se aşteaptă la un impact semnificativ asupra acestor afaceri şi că operaţiunile continuă.

JAPAN TOBACCO, CINCI FABRICI ÎN RUSIA

Fostul monopol japonez al tutunului se bazează pe Comunitatea Statelor Independente, inclusiv Rusia şi Belarus, pentru aproximativ o cincime din profiturile sale. Japan Tobacco are aproximativ 4.000 de angajaţi în fabricile sale din Rusia, iar plăţile sale de taxe în 2020 au reprezentat 1,4% din bugetul de stat al Federaţiei Ruse, a precizat compania pe site-ul său.

Aceasta are o fabrică în Kremenchuck, în centrul Ucrainei, unde şi-a extins producţia. Un purtător de cuvânt al companiei a declarat că aceasta urmăreşte evoluţia situaţiei.

MARUBENI CORP, TRADER

Casa de comerţ japoneză are birouri în capitala Ucrainei, Kiev, şi în Dnipro, în estul ţării, care comercializează produse chimice şi îngrăşăminte şi distribuie echipamente miniere Hitachi Construction Machinery.

Cei trei lucrători japonezi ai Marubeni din Ucraina au plecat deja, a declarat un purtător de cuvânt. Aceasta are, de asemenea, patru birouri în Rusia, unde vinde anvelope pentru echipamente miniere şi gestionează un centru de control medical.

MITSUBISHI CORP, COMERCIANT

Distribuie vehicule Mitsubishi Motor prin intermediul a aproximativ 141 de dealeri în Rusia şi are o participaţie în proiectul de dezvoltare a gazelor şi petrolului Sakhalin II, care aprovizionează Japonia cu gaze naturale lichefiate (LNG) şi comercializează cărbune, aluminiu, nichel, cărbune, metanol, materiale plastice şi alte materiale. De asemenea, furnizează echipamente pentru centrale electrice şi alte utilaje.

Un purtător de cuvânt al Mitsubishi Corp a declarat că interesele de afaceri ale companiei atât în Ucraina, cât şi în Rusia sunt mici şi a refuzat să facă alte comentarii.

RAKUTEN, PROPRIETARUL APLICAŢIEI DE MESAGERIE VIBER, FOLOSITĂ ÎN UCRAINA

Firma de comerţ electronic a declarat că "se concentrează pe menţinerea conectivităţii pentru utilizatorii Viber de pretutindeni". Aplicaţia este folosită de 97% dintre utilizatorii ucraineni de smartphone-uri, iar firma japoneză operează un birou în Odesa cu contractori şi în Kiev.

Rakuten a precizat că le-a spus contractorilor să acorde prioritate siguranţei lor şi că "se va adapta situaţiilor lor dacă sunt împiedicaţi să lucreze ca de obicei".

SBI HOLDINGS, DEŢINE BANCA SBI ÎN RUSIA

SBI Bank, înfiinţată în urmă cu aproape trei decenii, oferă servicii corporative şi împrumuturi companiilor japoneze care îşi extind operaţiunile în Rusia.

Un purtător de cuvânt al conglomeratului financiar a declarat că acesta dispune de măsuri de urgenţă pentru a-şi continua afacerile din Rusia, folosind plăţi în euro, yeni şi dolari cu bănci europene.

TOYOTA, CONSTRUCTOR AUTO CU FABRICĂ ÎN SAINT PETERSBURG

Operaţiunile companiei nu au fost afectate, a declarat un purtător de cuvânt. Uzina Toyota din Rusia produce vehicule Camry şi RAV4 şi are un birou de vânzări la Moscova. În aceste locaţii are aproximativ 2.600 de persoane, inclusiv 26 de cetăţeni japonezi.

COMPANII EUROPENE:

BASF, PRODUCĂTOR GERMAN DE PRODUSE CHIMICE CU 1% DIN VÂNZĂRI DIN RUSIA

"Toţi angajaţii din Ucraina sunt rugaţi să lucreze de acasă, atunci când este posibil, şi să evite călătoriile de afaceri. Toţi angajaţii noştri din Rusia continuă să lucreze în mod normal", a precizat BASF într-un comunicat.

Anul trecut, Ucraina a reprezentat 0,2% din vânzările totale ale BASF.

COCA-COLA HBC, ÎMBUTELIATORUL LISTAT LA LONDRA CU OPERAŢIUNI ÎN RUSIA

"Avem situaţii neprevăzute pentru toate scenariile, inclusiv surse alternative de aprovizionare, astfel încât să putem acţiona rapid", a declarat pentru Reuters Zoran Bogdanovic, directorul general al Coca-Cola HBC.

El a spus că firma de băuturi răcoritoare, care operează în 29 de ţări europene şi africane şi care numără Rusia şi Nigeria ca fiind cele mai mari două pieţe ale sale, a învăţat lecţii din experienţa sa din timpul conflictului ruso-ucrainean din 2014.

"Ne asigurăm că avem un nivel corect de stocuri pe pieţele noastre pentru a evita perturbările".

DANONE, CARE OBŢINE 6% DIN VÂNZĂRI DIN RUSIA

"Echipele noastre locale monitorizează foarte atent situaţia în vederea asigurării securităţii angajaţilor", a declarat un purtător de cuvânt al Danone.

Compania franceză este cea mai mare companie de iaurturi din lume şi controlează brandul rusesc de lactate Prostokvashino.

HEIDELBERGCEMENT, COMPANIE GERMANĂ CU TREI FABRICI ÎN RUSIA

"Nu ne aşteptăm la niciun impact major asupra activităţii noastre din Rusia în cazul în care conflictul se va agrava şi mai mult. Toate cele trei fabrici noastre de ciment din Rusia aprovizionează pieţele locale/regionale respective şi nu exportă în afara Rusiei", a declarat un purtător de cuvânt al Heidelberg. Compania şi-a vândut operaţiunile din Ucraina în 2019.


GRUPUL INGKA, CARE ADMINISTREAZĂ MAGAZINELE ŞI CENTRELE COMERCIALE IKEA DIN ÎNTREAGA LUME

"Potenţialele sancţiuni sunt susceptibile să afecteze toate companiile internaţionale, inclusiv Ingka Group", a declarat compania într-un comunicat.

METRO, RETAILER GERMAN CU OPERAŢIUNI ÎN RUSIA

"Responsabilitatea noastră ca şi companie în Rusia revine în primul rând celor aproximativ 10.000 de angajaţi şi 2,5 milioane de clienţi", a declarat un purtător de cuvânt al Metro, adăugând că aceleaşi preocupări sunt valabile şi pentru Metro în Ucraina.

NESTLE, GRUP ALIMENTAR CU FABRICI ÎN RUSIA

"(Avem) planuri de continuitate a activităţii care pot fi activate în funcţie de necesităţi. Siguranţa şi protecţia angajaţilor noştri rămâne cea mai mare prioritate a noastră. Nu vom specula cu privire la eventualele sancţiuni", a declarat un purtător de cuvânt al Nestle.

În 2020, compania avea şase fabrici în Rusia, inclusiv uzine care produc dulciuri şi băuturi. Vânzările sale din Rusia în 2020 erau în valoare de aproximativ 1,7 miliarde de dolari.

NESTE, RAFINĂRIE FINLANDEZĂ ŞI CUMPĂRĂTOARE DE PETROL RUSESC

"Dacă sancţiunile vizează ţiţeiul şi produsele petroliere ruseşti, acest lucru va avea un impact asupra pieţei petroliere la nivel global. Este foarte dificil de definit aceste impacturi în acest stadiu", a declarat pentru Reuters Sami Oja, lider interimar al diviziei de produse petroliere la Neste. "Dacă nu ar exista petrol rusesc disponibil, Neste şi-ar cumpăra ţiţeiul de pe alte pieţe".

Compania se bazează pe Rusia pentru două treimi din necesarul său de petrol.

"O parte semnificativă din achiziţiile de ţiţei ale Neste se fac pe aşa-numitele pieţe spot, adică o încărcătură la un moment dat, şi, prin urmare, putem reacţiona flexibil la schimbările de pe pieţe în achiziţiile noastre, dacă este necesar", a spus el.

NOKIAN TYRES, CARE ARE O FABRICĂ ŞI UN DEPOZIT ÎN RUSIA

"Ne pregătim pentru diferite scenarii ca parte a activităţii noastre normale de gestionare a riscurilor, iar acum am intensificat activitatea din cauza situaţiei geopolitice actuale, inclusiv planificarea disponibilităţii", a declarat un purtător de cuvânt.

Nokian era pregătită să transfere anumite grupuri de produse între fabrici dacă situaţia o va impune.

RENAULT, CARE DEŢINE SOCIETATEA MIXTĂ RUSĂ AVTOVAZ

Constructorul auto rus Avtovaz, controlat de compania franceză Renault, caută surse alternative de aprovizionare cu cipuri electronice în cazul în care sancţiunile americane vor limita livrările, a declarat directorul general al Avtovaz, fără a preciza cum îşi asigură Avtovaz cipurile pentru fabricile sale de automobile din Rusia.

"În acest stadiu, este prematur să estimăm care ar putea fi sancţiunile", a declarat un purtător de cuvânt al Renault.

VOLKSWAGEN, CONSTRUCTOR AUTO GERMAN

"Gradul de impact asupra activităţilor noastre comerciale din ţările afectate este determinat în permanenţă. În ceea ce priveşte toate activităţile de la faţa locului, siguranţa şi integritatea angajaţilor noştri reprezintă prioritatea noastră principală", a precizat compania într-un comunicat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rusia,
companii,
reacţii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.