Companiile de utilităti din energie: Guvernul limitează plata schemelor de compensare a clienţilor de energie electrică şi gaze, printr-un proiect de OUG, ceea ce va bloca tot lanţul energetic, prin incapacitarea achiziţiei de energie şi a plăţilor pe întregul lanţ
Companiile de utilităti din energie, reunite în Federatia ACUE, atrag atentia că noul proiect de OUG pentru limitarea cheltuielilor bugetare introduce, prin art.4, măsuri de limitare a plăţilor pentru schemele de compensare a consumatorilor şi destabilizează grav capacitatea furnizorilor de a asigura achiziţia de energie şi, implicit, continuitatea alimentării cu electricitate şi gaze a gospodăriilor şi companiilor.
Măsura propusă de Guvern va bloca, practic, tot lanţul energetic, prin incapacitarea achiziţiei de energie şi a plăţilor pe întregul lanţ: de la producător, transportator, la distribuitor şi bugetul de stat, se arată într-un comunicat al ACUE.
“Prin articolul propus, Guvernul limitează, de fapt, aplicarea reducerilor de preţ la clientul final. Banii necesari sunt promişi de stat clienţilor de energie pentru acoperirea diferenţei de preţ, între preţul real şi cel plafonat, nu sunt pentru furnizori. Furnizorii sunt folosiţi ca intermediari pentru prefinanţarea acestor scheme de sprijin. Dacă nu mai poate susţine plafoanele de preţ, statul trebuie să găsească soluţii alternative.” Daniela Dărăban, Directorul Executiv al ACUE
Reprezentantii federatiei spun că furnizorii de energie au aplicat preţul plafonat şi au prefinanţat diferenţa de cost. ACUE solicită autorităţilor să-şi îndeplinească partea lor de obligaţie, la care s-au angajat prin propriile reglementări, respectiv să deconteze sumele datorate pentru compensarea clienţilor, în termenul legal.
”Furnizorii şi-au exprimat disponibilitatea de a participa la o discuţie reală, cu factorii de decizie relevanţi. Apreciem înţelegerea manifestată de colegii din plenul Consiliului Economic şi Social şi deschiderea la dialog a reprezentanţilor Ministerului Energiei”, a mai spus Daniela Dărăban.
Federaţia ACUE a solicitat Guvernului eliminarea articolului XIV din proiectul de OUG.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat recent că statul român a cheltuit până acum 20 de miliarde de lei cu decontarea facturilor la energie şi gaze şi ministerul are nevoie de alte 3 miliarde de lei la rectificare, însă bugetul de stat a câştigat mai mult decât atât din suprataxarea sectorului energetic. El a mai spus că restanţele ministerului către furnizorii de energie sunt în prezent de 1,25 miliarde lei.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro