Companiile vor să îşi aducă angajaţii înapoi la birou, dar aceştia preferă în continuare flexibilitatea: 7 din 10 angajaţi optează pentru un mod de lucru hibrid, iar 1 din 4 şi-ar da demisia dacă angajatorul le-ar impune întoarcerea integrală la birou

Autor: Cristina Bellu Postat la 29 martie 2022 42 afişări

Companiile vor să îşi aducă angajaţii înapoi la birou, dar aceştia preferă în continuare flexibilitatea: 7 din 10 angajaţi optează pentru un mod de lucru hibrid, iar 1 din 4 şi-ar da demisia dacă angajatorul le-ar impune întoarcerea integrală la birou

Ridicarea restricţiilor anti-Covid 19 trasează noi direcţii în legătură cu modul de lucru al angajaţilor, tot mai multe companii optând pentru reîntoarcerea echipelor la birou. Totuşi, dacă în urmă cu aproape un an o treime dintre angajaţi erau nehotărâţi cu privire la întoarcerea la birou, iar 24% preferau să lucreze în continuare remote, acum 67% dintre angajaţi ar prefera un mod de lucru hibrid, care să le ofere posibilitatea de a alege câte zile lucrează de la birou, notează cel mai recent sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs

În plus, 26% declară că dacă angajatorul le-ar impune întoarcerea integrală la birou, şi-ar da demisia şi ar căuta un loc de muncă mai flexibil.

„Odată ce restricţiile anti-Covid au fost ridicate, angajatorii pregătesc terenul pentru întoarcerea la birou a angajaţilor, iar unii chiar au reluat complet munca de la birou. Acum, angajaţii vor mai multă flexibilitate şi un sistem de lucru care să le împace cât mai bine nevoile actuale”, spune Ana Vişian, Marketing Manager BestJobs

În prezent, conform sondajului realizat de BestJobs, 46% dintre angajaţii white collar îşi desfăşoară munca exclusiv de acasă, în timp ce doar 32% îşi împart activitatea între casă şi sediul companiei.

După ce au descoperit avantajele muncii de la distanţă, angajaţii valorifică altfel timpul. Astfel, 64% dintre participanţii la sondaj spun că unul dintre principalele motive pentru care nu ar dori să revină complet la munca de la birou ar fi timpul alocat deplasării între sediu şi domiciliu. Organizarea lejeră a programului şi timpul petrecut alături de familie sunt principalele beneficii pe care le iau în considerare angajaţii atunci când aleg un mod de lucru flexibil.

Angajaţii vor să aleagă când şi pentru ce merg să lucreze de la birou, avantaj pe care îl au datorită modului de lucru hibrid. Principalele motive care i-ar aduce una sau mai multe zile pe săptămână la birou sunt proiectele unde este nevoie de alinierea cu toţi membrii din echipă (43%), nevoia de socializare (26%), posibilitatea de a face mai multă mişcare datorită ieşitului din casă (23%) şi separarea mai bună între viaţa personală de cea profesională (28%).

Revenirea la birou, chiar şi parţială, ar aduce schimbări mari în viaţa angajaţilor obişnuiţi cu munca 100% remote. Pentru o trecere mai uşoară la lucrul de la birou, aceştia spun că ar avea nevoie de o mai mare flexibilitate în timpul zilei de lucru, astfel încât să pot gestiona în paralel şi nevoile familiei (35%), decontarea transportului (12%), mai multe zile libere (11%) şi ajutor în gestionarea volumului de muncă (10%).

„Munca de la birou vine şi ea cu avantaje, pe care angajaţii au ajuns să le prefere, cum ar fi interacţiunile cu colegii sau predictibilitatea unui program de lucru, însă cei mai mulţi vor să poată alege de unde să lucreze şi favorizează astfel un mod de lucru hibrid”, adaugă Ana Vişian.

Din tabăra recrutorilor, 65% spun că ar fi de preferat ca angajaţii să revină complet la birou, iar 20% consideră că acest proces are nevoie de o tranziţie lină şi estimează că se va realiza treptat în următoarele 3 luni.

În plus, mai mult de jumătate sunt de părere că angajaţii ar trebui lăsaţi să aleagă singuri câte zile lucrează de acasă şi câte de la birou.

Sondajul a fost efectuat în perioada 02 - 24 martie pe un eşantion de 1.113 utilizatori de internet din România.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.