Concordia, despre promisiunile guvernului că nu cresc taxele: Există un scepticism din partea mediului privat şi temerea este că, după alegeri, lucrurile vor intra rapid pe o pantă accelerată de consolidare fiscală

Autor: Răzvan Botea Postat la 27 august 2024 33 afişări

Concordia, despre promisiunile guvernului că nu cresc taxele: Există un scepticism din partea mediului privat şi temerea este că, după alegeri, lucrurile vor intra rapid pe o pantă accelerată de consolidare fiscală

Confederaţia Patronală Concordia a participat ieri la consultări cu premierul României, Marcel Ciolacu, şi  membri ai guvernului, pe mai  multe teme de interes major, începând cu consolidarea fiscală pe termen scurt şi lung, şi alte măsuri importante pentru mediul de afaceri. Premierul a prezentat, în linii mari, planurile Guvernului pentru a ţine deficitul public sub control. Concordia şi-a exprimat îngrijorarea privind dinamica acestui plan şi riscul de a genera taxe şi impozite noi. Prim-ministrul a dat asigurări ferme, aşa cum a făcut-o şi public, în ultima vreme, că nu vor exista majorări de taxe şi că deficitul va fi ţinut sub control, prin reducerea cheltuielilor, transmite asociaţia, într-un comunicat de presă.

„Am fost asiguraţi că vom fi consultaţi în privinţa acordului de reducere graduală a deficitului la mai puţin de 3%, în următorii şapte ani, care se negociază cu Comisia Europeană. Am luat ca atare mesajul premierului şi sperăm să se poată ţine de cuvânt. Nu ascund că există un oarecare scepticism din partea mediului privat şi temerea că, după alegeri, lucrurile vor intra rapid pe o pantă accelerată de consolidare fiscală. În măsura în care consultările au loc şi vedem materializându-se acest plan în direcţia celor anunţate de premier, atunci probabil că aceste temeri se vor disipa”, declară Radu Burnete, directorul executiv Concordia.

Concordia este un mare susţinător al digitalizării ANAF, ca instrument esenţial de reducere a evaziunii fiscale şi a birocraţiei. Sperăm ca planul de reducere a deficitului bugetar prin digitalizarea ANAF, reducerea evaziunii şi creşterea încasărilor bugetare să îsi atingă obiectivele, mai transmit reprezentanţii organizaţiei patronale.

„Aş vrea să subliniez că digitalizarea şi reforma ANAF trebuie să reducă atât birocraţia, cât şi evaziunea. Dacă uneori reacţionăm pe  acest subiect, este doar atunci când măsurile propuse o cresc pe prima, lăsând-o neatinsă pe a doua”, mai spune Burnete.

O altă temă discutata a fost cea a măsurilor de plafonare a preţurilor la energie, alimente şi RCA. Punctul de vedere al Concordia este că o astfel de abordare nu rezolvă problemele de fond, ci este mai degrabă un ‘pansament’ pe termen scurt, care creează distorsiuni pe pieţele respective.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
concordia,
guvern,
consolidare,
alegeri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.