Conducerea armatei cere zece la sută din veniturile FC Steaua în schimbul mărcii
Conducerea MApN a solicitat FC Steaua zece la sută din totalul veniturilor pentru a-i permite să folosească marca, însă reprezentanţii grupării patronate de Gigi Becali au refuzat oferta, a declarat juristul Clubului Sportiv al Armatei Steaua, Florin Talpan.
"Eu am propus să se încheie un contract de licenţă de marcă, prin care să le dăm posibilitatea să folosească emblema până când se stabileşte un preţ de către un evaluator avizat. Iar la preţ să fie un preţ provizoriu astfel încât niciuna dintre părţi să nu piardă. Ei nu au mai fost interesaţi de acest demers şi s-a ajuns în această situaţie. Conducerea armatei îşi dorea un procent de zece la sută din toate veniturile pe care le obţineau ei şi cred că era vorba de un preţ corect, pentru că este vorba de brandul Steaua. Eu aşa vedeam situaţia şi din vânzarea jucătorilor, pentru că acel jucător purta acest brand pe piept. Nu se pune problema de a vinde acest brand, se pune problema de a stabili un preţ", a declarat Talpan, la Sport.ro.
Oficialul clubului aflat în subordinea Ministerului Apărării Naţionale a menţionat faptul că în motivarea deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se precizează faptul că gruparea lui Gigi Becali nu poate folosi denumirea de SC Fotbal Club Steaua Bucureşti, chiar dacă această este înregistrată la Registrul Comerţului.
"Din motivarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie reiese foarte clar că Fotbal Club Steaua Bucureşti nu mai este îndreptăţită să folosească numele de Steaua Bucureşti. Lucrul acesta rezultă din motivarea hotărârii. Noi ştim că o marcă este formată dintr-un element lucrativ şi un element verbal. Atâta timp cât s-a anulat acea marcă, este foarte clar că Fotbal Club Steaua Bucureşti nu mai are dreptul să folosească numele Steaua Bucureşti. Având în vedere că este înregistrată, ei pot să folosească FCSB, dar din ce am înţeles cei de la Venus Bucureşti au făcut o adresă la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, deci vor fi probleme inclusiv cu acea siglă pe care ei o folosesc. Denumirea de Fotbal Club Steaua Bucureşti nu o mai pot folosi, pentru că motivarea deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie spune foarte clar că nu mai au acest drept. Chiar dacă este înregistrată la Registrul Comerţului cu SC Fotbal Club Steaua Bucureşti, având în vedere că este Steaua Bucureşti în cuprinsul acestei denumiri, se încalcă decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi vom lua măsurile care se impun. O să-i chemăm în judecată şi vom solicita duane interese. Eu nu cred că UEFA va prezenta echipa tot Steaua, cred că Liga Profesionistă de Fotbal şi federaţia se vor sesiza şi vor lua măsurile pentru a nu fi parte în acest conflict", a afirmat juristul.
Florin Talpan a precizat de asemenea faptul că a modificat regulamentul de funcţionare al CSA Steaua, astfel încât clubul să poată înfiinţa o echipă de fotbal, o decizie în acest sens urmând a fi luată de conducerea ministerului: "Eu m-am zbătut pentru a da o satisfacţie suporterilor, care am văzut că m-au susţinut şi pentru foştii mari sportivi, care au câştigat Cupa Campionilor Europeni. Am făcut toate demersurile de modificare a regulamentului de funcţionare al Clubului Sportiv al Armatei Steaua şi începând cu data de 24 noiembrie ne dă posibilitatea să ne înfiinţăm echipă de fotbal. Eu zic că asta ar fi soluţia cea mai viabilă la ora actuală pentru a continua tradiţia. Decizia va veni însă de la conducerea Ministerului Apărării Naţionale".
Fotbal Club Steaua Bucureşti a anunţat, joi, într-un comunicat postat pe site-ul oficial, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu s-a pronunţat în dosarul privind marca asupra palmaresului echipei sau a culorilor, întrucât nu a fost învestită cu o astfel de cerere.
"Prin decizia menţionată, Inalta Curte de Casaţie şi Justitie nu s-a pronunţat asupra palmaresului echipei Steaua Bucureşti sau a culorilor sub care aceasta evoluează în competiţiile interne şi internaţionale, întrucât nici nu a fost învestită cu o astfel de cerere. Astfel, hotărârea instanţei nu produce nicio consecinţă juridică pe plan fotbalistic (nici cu privire la trofeele caştigate de Campioana Romaniei, nici cu privire la culorile făcute celebre în cele mai importante competiţii fotbalistice)", a precizat gruparea campioană, după ce a primit motivarea deciziei ICCJ privind anularea mărcii Steaua Bucureşti.
Clubul de fotbal menţionează că a pus în aplicare decizia ICCJ imediat după pronunţare, dar exercită căile extraordinare de atac împotriva hotărârii pe care o consideră nedreaptă.
"Fotbal Club Steaua Bucureşti respectă decizia pronunţată de ICCJ încă de la pronunţare, punând-o în aplicare imediat după apariţie. Având în vedere faptul că Fotbal Club Steaua Bucureşti consideră nedreaptă hotărârea pronunţată, va exercita căile extraordinare de atac împotriva hotărârii instanţei, astfel cum sunt prevăzute de legislaţia în vigoare, în speranţa că va recupera marca pe care a înregistrat-o cu bună-credinţă şi a utilizat-o ani la rând în cele mai importante competiţii fotbalistice. Ca un răspuns la sprijinul necondiţionat oferit de suporterii echipei şi la dorinţa acestora de a lămuri pe deplin situaţia creată, precizăm că vom întreprinde - cu sprijinul SCA Piperea şi Asociaţii - toate demersurile legale necesare pentru apărarea drepturilor noastre privind marca, numele şi culorile clubului", se mai arată în comunicat.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a anulat, la 3 decembrie 2014, printr-o decizie irevocabilă, marca Steaua Bucureşti înregistrată de clubul de fotbal al lui Gigi Becali, în procesul intentat acestuia de Clubul Sportiv al Armatei.
Clubul de fotbal deţinut de Gigi Becali a fost acţionat în instanţă în 2011 de Clubul Sportiv al Armatei "Steaua" Bucureşti, care a cerut anularea mărcii înregistrate de gruparea din Liga I. Tribunalul Bucureşti a respins această cerere, în 17 aprilie 2012, decizie menţinută de Curtea de Apel Bucureşti, în 20 decembrie 2013, însă ICCJ a dat dreptate clubului sportiv.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro