Confederaţia Patronală Concordia a participat, la Budapesta, la reuniunea BusinessEurope. Radu Burnete, director executiv al Concordia: Dacă nu facem din nou UE o destinaţie atractivă pentru afaceri, peste 5 ani va fi prea târziu să mai recuperăm în competiţia globală

Autor: Roxana Rosu Postat la 01 iulie 2024 19 afişări

Confederaţia Patronală Concordia a participat, la Budapesta, la reuniunea BusinessEurope. Radu Burnete, director executiv al Concordia: Dacă nu facem din nou UE o destinaţie atractivă pentru afaceri, peste 5 ani va fi prea târziu să mai recuperăm în competiţia globală

Confederaţia Patronală Concordia a participat, la Budapesta, la reuniunea confederaţiilor membre BusinessEurope, unde s-au discutat priorităţile mediului de afaceri pentru viitoarea Preşedinţie ungară a Consiliul Uniunii Europene.

„Mesajul companiilor europene este simplu. Nu fac faţă competiţiei globale cu China şi America pentru că, în Europa, energia este mai scumpă, nivelul de reglementare, mai mare, piaţa este mai fragmentată şi politica industrială europeană are obiective mari, generale şi resurse puţine. Avem nevoie de mai multă Europa, nu mai puţină, dar de mai multă Europa altfel decât până acum. Dacă nu schimbăm radical direcţia şi nu facem din nou Uniunea Europeană o destinaţie atractivă pentru a dezvolta afaceri, peste 5 ani va fi prea târziu să mai recuperăm în competiţia globală”, a a declarat Directorul Executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, Radu Burnete.

În cadrul întâlnirii, oficialii BusinessEurope s-au intâlnit cu Tamás Sulyok, Preşedintele Ungariei, şi cu Màrton Nagy, Ministrul pentru economie naţională al Ungariei şi Enrico Letta, autorul unui raport despre Piaţa Unică Europeană.

Potrivit BusinessEurope, într-o lume marcată de tensiuni geopolitice în creştere, Europa trebuie să relanseze politicile UE pentru a adresa decalajul său tot mai mare de competitivitate, dacă doreşte să rămână o ancoră a păcii, prosperităţii, securităţii şi stabilităţii şi să continue să sprijine Ucraina, implicând activ actorii economici europeni în reconstrucţia sa.

În opinia patronatelor, este imperativ ca instituţiile UE să convină asupra unei agende strategice în perioada 2024-2029, care să pună în aplicare noul Acord European privind Competitivitatea, după cum a solicitat Consiliul European în aprilie 2024.  

„Acum este timpul sa activăm noul pact al competitivităţii europene, care va asigura premisele pentru ca Uniunea Europeană sa rămână alegerea companiilor de succes, capabile să creeze locuri de muncă de calitate, ca parte a tranziţiei către economia sustenabilă şi digitală. Aceasta va necesita o relansare a politicilor UE, cu următoarele priorităţi, pentru a doua jumătate a anului 2024: reducerea exceselor de reglementare în cadrul unei pieţe unice bine integrate, o autonomie strategică deschisă a UE şi o strategie industrială ambiţioasă care să completeze Pactul Verde (Green Deal), inclusiv o soluţie structurală pentru diferenţa de cost al energiei dintre UE şi principalii noştri concurenţi. Piaţa unică este un atu esenţial pentru industria europeană, atunci când concurăm la nivel mondial. Liderii UE ar trebui să profite de impulsul creat de raportul Letta pentru a reporni piaţa noastră unică şi a îmbunătăţi productivitatea”, a spus Preşedintele BusinessEurope, Fredrik Persson.

Confederaţia Patronală Concordia este partener social reprezentativ la nivel naţional, care aduce împreună firme cu peste 350.000 de angajaţi din 17 industrii esenţiale pentru economie, cu o pondere de mai mult de un sfert din PIB-ul României.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.