Conflictul din UE pe tema energiei nucleare se amplifică, deoarece un vot cheie este amânat

Autor: Daniel Belu Postat la 22 mai 2023 51 afişări

Conflictul din UE pe tema energiei nucleare se amplifică, deoarece un vot cheie este amânat

O lege cheie a Uniunii Europene privind creşterea energiei regenerabile a fost amânată pe fondul unor dispute de ultim moment cu privire la rolul energiei nucleare, conform Bloomberg.

Oficialii statelor membre ar fi trebuit să îşi exprime sprijinul pentru directiva privind energia regenerabilă în cadrul unei reuniuni, deschizând astfel calea pentru un vot oficial chiar săptămâna viitoare. Cu toate acestea, argumentele privind modul în care energia nucleară poate ajuta industriile să îndeplinească obiectivele climatice, în special în Franţa, au făcut ca legea să fie eliminată de pe ordinea de zi.

Întârzierea este o nouă lovitură pentru UE, cu diverse elemente puse sub semnul întrebării de preocupările politice interne ale ţărilor. Franţa, care se bazează pe energia nucleară pentru cea mai mare parte a aprovizionării sale cu energie electrică, a făcut presiuni pentru a acorda un rol mai important acestei tehnologii în tranziţia energetică.

Directiva privind energia regenerabilă (RED) vizează extinderea tehnologiilor precum cea eoliană şi cea solară la 42,5% din mixul energetic până la sfârşitul deceniului. Potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, Suedia, care deţine preşedinţia prin rotaţie a UE, nu a stabilit încă o nouă dată pentru abordarea directivei.

Întârzierea seamănă cu un obstacol de ultim moment care a împiedicat legislaţia privind reducerea emisiilor de la autovehicule la începutul acestui an, deoarece Germania a făcut presiuni pentru a include în regulament aşa-numiţii combustibili ecologici.

În martie, negociatorii UE au ajuns la un acord privind extinderea energiei regenerabile până în 2030, oferind un mic rol pentru energia nucleară. Acordul permitea ţărilor să îşi reducă obiectivele privind hidrogenul verde pentru industrie dacă foloseau în principal energia nucleară şi nu combustibilii fosili pentru a produce restul hidrogenului şi dacă îşi menţineau obiectivele în materie de energie regenerabilă.

Dar Franţa, Slovacia, Ungaria, Polonia, Republica Cehă, Bulgaria şi România au semnalat că nu vor susţine acest acord, potrivit unei persoane care cunoaşte acest lucru, iar Markus Pieper, deputatul de centru-dreapta din Parlamentul European responsabil cu negocierea acordului, a recunoscut anterior că doar Suedia ar putea beneficia de această exceptare.

Iniţiativa ReFuelEU Aviation, care vizează creşterea utilizării combustibililor sustenabili în transportul aerian a fost, de asemenea, retrasă de pe ordinea de zi, au precizat persoanele respective.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.