Consilierul lui Netanyahu: Planul Biden pentru Gaza „nu-i o afacere bună”, dar Israelul îl acceptă

Autor: Petru Mazilu Postat la 02 iunie 2024 16 afişări

Consilierul lui Netanyahu: Planul Biden pentru Gaza „nu-i o afacere bună”, dar Israelul îl acceptă

Planul lui Biden pentru Gaza „nu este o afacere bună”, dar Israelul îl acceptă, susţine unul dintre consilierii premierului israelian Benjamin Netanyahu. Acesta a făcut afirmaţiile duminică în timpul unui interviu acordat publicaţiei britanice Sunday Times.

Ophir Falk, consilierul pentru politică externă al lui Netanyahu, a confirmat că Israelul a acceptat un acord-cadru pentru încetarea războiului din Gaza, promovat de preşedintele american Joe Biden. În interviu Falk a spus că propunerea lui Biden a fost „o înţelegere la care am convenit – nu este o afacere bună, dar ne dorim cu drag eliberarea tuturor ostaticilor”, potrivit Reuters.

„Sunt o mulţime de detalii de rezolvat”, a spus el, adăugând că solicitările israeliene, inclusiv „eliberarea ostaticilor şi distrugerea Hamas ca organizaţie teroristă” nu s-au schimbat.

Biden a prezentat vineri un plan în trei faze pentru a pune capăt războiului din Gaza. Prima fază ar include o încetare a focului, retragerea forţelor israeliene din zonele populate şi schimbul unor ostatici cu prizonierii palestinieni. Apoi va fi faza de întoarcere a tuturor ostaticilor rămaşi, inclusiv a militarilor. În faza finală vor fi recuperate cadavrele şi se va aplica un „plan major de reconstrucţie” cu asistenţă internaţională pentru refacerea caselor, şcolilor şi spitalelor.

Nu este clar ce rol va juca Hamas în aceste etape, mai ales că Israelul condiţionează încetarea focului de distrugerea organizaţiei. În schimb, liderii Hamas au anunţat că sunt dispuşi să accepte acordul dacă o vor face şi israelienii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
consilier,
plan,
netanyahu

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.