Consiliul Naţional al IMM: Inflatia, concurenta neloială şi creşterea cheltuielilor salariale sunt principalele provocări ale IMM-urilor. Jumătate dintre întreprinzători cred că evolutia economiei va fi la fel sau mai bună în 2024, faţă de 61% în 2023

Autor: Roxana Rosu Postat la 16 iulie 2024 20 afişări

Consiliul Naţional al IMM: Inflatia, concurenta neloială şi creşterea cheltuielilor salariale sunt principalele provocări ale IMM-urilor. Jumătate dintre întreprinzători cred că evolutia economiei va fi la fel sau mai bună în 2024, faţă de 61% în 2023

Principalele dificultăţi cu care se confruntă IMM-urile sunt inflatia, concurenta neloială şi creşterea cheltuielilor salariale, potrivit lucrării "Carta Albă a IMM-urilor din România", realizată de Consiliul Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR).

Astfel, inflaţia (52,89%), concurenţă neloială (46,06%), creşterea nivelului cheltuielilor salariale (40,05%), scăderea cererii interne (33,10%), pregătirea şi menţinerea personalului (31,71%), incertitudinea evoluţiilor viitoare (29,86%), concurenţa produselor din import (29,51%), întârzierile la încasarea contravalorii facturilor de la firmele private (25,81%) sunt aspectele dificile semnalate de reprezentantii IMM-urilor.

Lucrarea prezintă situaţia de ansamblu a mediului de afaceri în anii 2023 şi 2024, dificultăţile cu care se confruntă IMM-urile, nevoile şi sursele lor de finanţare, modalitatea în care inovează, intenţia de accesare de fonduri nerambursabile sau criteriile de care ţin cont în alegerea partenerului de business.

Cerinţele mediului de afaceri, în special ale IMM-urilor sunt reprezentate de simplificarea modului de comunicare între antreprenori şi stat, de asigurarea stabilităţii fiscale şi realizarea de analize de impact atât înainte de adoptarea unei măsuri economice cât şi periodic, după implementarea acesteia. Solicităm Guvernului consultarea confederaţiilor patronale reprezentative înainte de adobtarea legislaţiei cu impact asupra mediului de afaceri în scopul găsirii de soluţii avantajoase atât pentru antreprenori cât şi pentru autorităţi şi evitării situaţiilor în care schimbările legislative sunt făcute fără o consultare reală e mediului de afaceri şi cu efecte negative asupra întreprinzătorilor.” a declarat Florin Jianu, Preşedinte CNIPMMR.

Analiza arată o creştere a ponderii femeilor antreprenor la 32% comparativ cu 25% în 2023, dar şi a IMM-urilor care au alocat până la 20% fonduri pentru inovare din totalul investiţiilor ( la 17% faţă de 11% în 2023).

Studiul evidentiază că 64% dintre întreprinzători intenţionează să acceseze fondurile structurale comparativ cu 54% în 2023, iar jumătate dintre întreprinzători estimează că evoluţia situaţiei economice a României va fi la fel sau mai bună, faţă de 61% în 2023.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
imm,
crestere,
mediul de afaceri,
romania

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.