Un consorţiu condus de Vodafone va construi cu 100 mil. euro o parte din platforma de cloud guvernamental. Premierul promite că, pe baza acestui sistem IT, în 2025 cetăţenii şi companiile vor putea interacţiona digital cu instituţiile publice

Autor: Adrian Seceleanu Postat la 12 septembrie 2024 85 afişări

Vodafone, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de comunicaţii de pe piaţa locală, care după mai mulţi ani de creştere în zona de proiecte de livrare de soluţii integrate IT&C în mediul privat şi public revendică acum primul loc pe această piaţă, are un termen de 9 luni pentru a implementa o componentă a platformei de cloud guvernamental, care ar urma să fie baza unei interacţiuni digitale între stat şi cetăţeni şi companii.

Un consorţiu condus de Vodafone va construi cu 100 mil. euro o parte din platforma de cloud guvernamental. Premierul promite că, pe baza acestui sistem IT, în 2025 cetăţenii şi companiile vor putea interacţiona digital cu instituţiile publice

Un câştigător din umbră al contractului este gigantul american Microsoft, a cărui tehnologie va fi folosită la construcţia platformei de cloud ♦ Microsoft nu a participat direct la contract, ci prin parteneri.

Vodafone, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de comunicaţii de pe piaţa locală, care după mai mulţi ani de creştere în zona de proiecte de livrare de soluţii integrate IT&C în mediul privat şi public revendică acum primul loc pe această piaţă, are un termen de 9 luni pentru a implementa o componentă a platformei de cloud guvernamental, care ar urma să fie baza unei interacţiuni digitale între stat şi cetăţeni şi companii.

„Prin semnarea acestui contract astăzi, toate serviciile publice oferite de instituţii vor fi într-un singur loc, iar românii vor putea accesa toate serviciile publice digitale printr-un click pe telefon sau pe calculator. Şi cel mai important, toate instituţiile vor vorbi aceeaşi limbă şi vor funcţiona în acelaşi sistem informatic,

într-un mod securizat, la cele mai înalte standarde globale. Asta înseamnă dispariţia birocraţiei, a cozilor de la ghişee, a inutilului pus pe drumuri cu care suntem obişnuiţi“, a declarat premierul Marcel Ciolacu, prezent la semnarea contractului.

Nu este prima oară când asemenea promisiuni vin de la guvern. În anul 2009, premierul Emil Boc declara cu ocazia lansării platformei eRomânia, un proiect ulterior eşuat: „Prin ceea ce Ministerul Comunicaţiilor a făcut astăzi aduce o economie de timp, o economie de bani în buzunarul cetăţeanului şi, în ultimul rând, plasează România pe orbita modernizării. În ţară există peste 12 milioane de consumatori de internet, adică sunt peste 12 milioane de români care aşteaptă acest program pentru a evita cozile, pentru a nu mai consuma bani, pentru a nu mai avea nervi la diverse instituţii sau la diverse cozi la care trebuie să stea pentru a-şi plăti taxele impozite sau pentru a lua informaţii“, spunea atunci Emil Boc.

15 ani mai târziu, actualul premier Marcel Ciolacu susţine că lucrurile chiar vor funcţiona, de anul viitor. „În 2025, odată cu finalizarea celor două contracte, cel semnat astăzi şi cel semnat în martie, vom putea interacţiona digital cu instituţiile publice, fiecare român putând solicita şi primi documentele necesare de oriunde, oricând şi în deplină siguranţă. Digitalizarea  va interzice instituţiilor să pună românii pe drumuri sau să-i transforme,  cum face acum, în curieri.“

Documentele au fost semnate în format digital, pe două tablete, de Dragoş Cristian Vlad - preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României - şi Achilleas Kanaris - CEO al Vodafone România.

Valoarea contractului este de aproximativ 100 de milioane de euro cu TVA inclus. Conducătorul consorţiului care a câştigat este Vodafone cu următorii subontractanţi: Maguay Computers, Crayon Software Experts,  AS Computer Craiova, Binbox Global Service şi SolvIT Networks.

„Suntem onoraţi să fim partenerul strategic ales pentru implementarea primului cloud guvernamental dedicat din România, un proiect care va stabili noi standarde în sectorul public şi în infrastructura digitală“, a declarat Achilleas Kanaris, CEO al Vodafone România. Competitivitatea României se bazează pe transformarea digitală a societăţii sale. Acest proiect reprezintă o oportunitate fără precedent pentru ţară de a face un salt către excelenţa digitală şi de a-şi valorifica pe deplin potenţialul, stimulând inovaţia şi îmbunătăţind serviciile publice. Pentru a livra infrastructura cloud guvernamentală dedicată, vom utiliza tehnologii de ultimă generaţie, cu un grad ridicat de securitate cibernetică şi eficienţă energetică. Acest lucru este esenţial pentru găzduirea sistemelor informatice publice centrale şi pentru a le face interoperabile într-un mod unitar şi standardizat“.

Kanaris a reiterat faptul că Vodafone este acum cel mai mare integrator de tehnologie pe piaţa locală, dar nu a oferit detalii.

Un câştigător din umbră al contractului este gigantul american Microsoft, a cărui tehnologie va fi folosită la construcţia platformei de cloud. Microsoft nu a participat direct la contract, ci prin parteneri, iar şeful companiei în regiune, Bogdan Putinică, a fost prezent în sală la ceremonie.

„Proiectul este conceput ca o soluţie cloud hibridă de ultimă generaţie, cu infrastructură on-premise furnizată de partenerul nostru strategic, Microsoft“, a precizat Achilleas Kanaris.

„Foarte important, timp de şapte ani de acum înainte toate noutăţile tehnologice în materie de cloud computing vor fi asigurate din resursele acestui contract semnat astăzi, adică statul român nu va mai avea costuri suplimentare pentru noile variante de tehnologie atunci când vorbim despre tehnologia de cloud computing“, a declarat şi Bogdan Ivan, ministrul digitalizării.

De notat este că în urmă cu doi ani, când statul discuta regulile pe baza căruia va fi construit cloudul guvernamental, Microsoft a condus, relativ discret - cu ajutorul Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) - o amplă campanie de lobby pentru a schimba propunerile forumulate la acea dată de entităţile publice implicate.

„Dezvoltarea cloudului guvernamental al României este vizată de două investiţii din Planul Naţional de redresare şi Rezilienţă (PNRR) - Componenta 7 Transformare Digitală: 374,73 milioane euro pentru implementarea efectivă a infrastructurii de cloud guvernamental; 187,05 milioane de euro pentru migrarea sistemelor informatice ale instituţiilor publice în cloudul guvernamental. Componenta de cloud dedicat va fi operaţională în două din cele patru centre de date din cadrul Cloud-ului Guvernamental, precum şi existenţa unei zone de administrare conectată la Internet şi cu infrastructura operatorilor de cloud public, pentru a permite alocarea în timp real a resurselor de procesare şi stocare a datelor. Termenul de finalizare al investiţiei este de 270 de zile“, conform datelor comunicate de Guvern.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.