Construcţiile şi tehnologia: cum se împacă şi care sunt piedicile în relaţia dintre ele?

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 04 iulie 2024 15 afişări

Presiunea volumului mare de lucrări şi a deficitului de forţă de muncă, alături de întârzierea plăţilor şi schimbările legislative frecvente fac dificilă pentru companii aplecarea atenţiei către tehnologizare, fapt care poziţionează construcţiile la coada clasamentului când vine vorba de adoptarea tehnologiei.

Construcţiile şi tehnologia: cum se împacă şi care sunt piedicile în relaţia dintre ele?

Antreprenorii spun că se văd nevoiţi să se concentreze foarte mult pe operaţional, pe viaţa de zi cu zi a companiei şi să aibă puţin timp sau deloc pentru proiecte inovative sau de schimbare în companie.

Presiunea volumului mare de lucrări şi a deficitului de forţă de muncă, alături de întârzierea plăţilor şi schimbările legislative frecvente fac dificilă pentru companii aplecarea atenţiei către tehnologizare, fapt care poziţionează construcţiile la coada clasamentului când vine vorba de adoptarea tehnologiei.

Într-o epocă în care inteligenţa artificială se strecoară în toate domeniile, dovedindu-şi utilitatea aproape peste tot, industria construcţiilor nu putea sta departe de inovaţiile tehnologiei. Aşa se face că firmele de profil au început să aloce sume considerabile pentru implementarea sistemului de lucru BIM (Building Information Modeling), menit să faciliteze activitatea pe şantiere, dar şi pentru alte tehnologii şi soluţii digitale. Această tendinţă vine la pachet cu noi specializări necesare în rândul angajaţilor, lucru deja dificil pentru acest sector.

Totuşi, specialiştii din industrie spun că este loc de mai bine.

În acest moment, există decalaje semnificative între companiile din construcţii din punctul de vedere al digitalizării, unele mergând până la imprimare 3D, realitate augmentată sau drone, altele fiind departe de astfel de noţiuni.

„În construcţii vorbim de tehnologii care ajută la procesarea rapidă de date pentru luarea deciziilor, la colectarea de date relevante şi aici mă gândesc la senzori diverşi care pot oferi date, de exemplu, despre gradul de utilizare a unor spaţii în vederea eficientizării acestora sau a reconfigurarii ori despre consumuri, roboţi care pot executa sarcini uşoare şi repetitive în şantier. Lista de tehnologii este imensă“, spune Rodica Lupu, director la Cluster TEC (Technology Enabled Construction).

Clusterul TEC a fost înfiinţat în toamna anului 2019 şi se concentrează pe transformarea digitală a construcţiilor, unul dintre sectoarele cel mai slab digitalizate din Uniunea Europeană. Din cluster fac parte 11 IMM-uri, Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), Casa Socială a Constructorilor (CSC) şi Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti (UTCB), alături de alte companii care s-au asociat. Cluster TEC organizează anual o conferinţă internaţională, Innoconstruct, special dedicată inovaţiilor din această industrie.

Unul dintre cele mai populare concepte când vine vorba de tehnologie în construcţii este BIM „ Building Information Modelling, o metodă colaborativă de lucru, într-un mediu comun de date, în care se întâlnesc toţi actorii care participă la construirea unei infrastructuri şi apoi la exploatarea acesteia, de la proiectare până la facility management. Pe scurt, BIM înseamnă agregarea în timp real a tuturor datelor relevante despre fiecare element al construcţiei „ de la dimensiuni, la material cu toate specificaţiile, la costuri, dar şi a tuturor datelor despre procesul în sine de dezvoltare a infrastructurii respective.

„Adică, într-o singură platformă, se dezvoltă proiectul cu toate detaliile, se lucrează colaborativ pe diferite variante alături de beneficiar, se urmăreşte procesul însuşi de elaborare a proiectului, cu toţi factorii implicaţi, în contextul execuţiei se poate construi bugetul, se pot contracta şi urmări furnizorii, se urmăresc lucrările în timp real, se revine asupra unor aspecte, la nevoie, şi se colaborează cu proiectantul pentru eventuale modificări, se fac revizii, se aprobă documentaţia şi aşa mai departe.“

BIM şi digital twin, adaugă Rodica Lupu, sunt elemente esenţiale ale digitalizării construcţiilor şi reprezintă viitorul mod de operare, momentan fiind utilizate de un număr limitat de companii. În ce măsură investesc firmele româneşti în tehnologie?

„Într-o măsură îngrijorător de mică. Industria este una conservatoare, care adoptă greu schimbările. Pe de altă parte, trebuie spus că nici nu este uşor să faci tranziţia digitală în acest sector, tocmai pentru că există interdependenţe puternice între actori şi lanţul de producţie este destul de lung, fiind în acelaşi timp compus din firme care operează foarte diferit şi îşi înţeleg greu procesele reciproc.“

Antreprenorii spun că se văd nevoiţi să se concentreze foarte mult pe operaţional, pe viaţa de zi cu zi a companiei şi să aibă puţin timp sau deloc pentru proiecte inovative sau de schimbare în companie.

„Industria construcţiilor este foarte fragmentată şi formată mai ales din IMM-uri, cu un procent de 98% la nivel european, nu doar în România. Este nevoie de suport real din partea statului pentru a face tranziţia verde şi digitală în această industrie.“

Tehnologia poate fi un ajutor la problema crizei de forţă de muncă, însă nu poate fi în sine răspunsul. Este nevoie de un pachet întreg de măsuri în acest sens, crede Rodica Lupu de la Cluster TEC.

„Pe de o parte, anumite sarcini sunt preluate de roboţi şi de inteligenţa artificială, de softuri de diferite tipuri care automatizează procese; pe de altă parte, tehnologia schimbă modul de lucru şi face ca munca în construcţii să devină mai plăcută, mai confortabilă şi mai interesantă pentru generaţia tânără.“

Industria este însă nevoită să investească în dezvoltarea de noi competenţe pentru angajaţi.

„Nu e un moft, e o necesitate absolută. Însă resursele sunt limitate.“

Potrivit statisticilor europene citate de Cluster TEC, industria construcţiilor se află pe penultimul loc în Europa din punctul de vedere al digitalizării, fiind mai digitală doar decât pescuitul.

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe prosport.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.